Vennootschapsbelasting: dit moet je weten

Als je een bv of nv hebt, betaal je vennootschapsbelasting over de winst uit je onderneming. Maar hoe werkt dit precies? Wat zijn de tarieven en eventuele aftrekposten waar je rekening mee moet houden?
Gepubliceerd
28 september 2020
Laatst geüpdatet
1 maart 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 28 september 2020
- Laatst geüpdate: 1 maart 2024
- Leestijd: 2 minuten

Als je een bv of nv hebt, betaal je vennootschapsbelasting over de winst uit je onderneming. Maar hoe werkt dit precies? Wat zijn de tarieven en eventuele aftrekposten waar je rekening mee moet houden?

GettyImages-1217480781-2-1

Wat is vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting is een belasting die je betaalt als je een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) hebt. Je betaalt vennootschapsbelasting over de winst uit je onderneming. In sommige gevallen moet je als stichting ook aangifte vennootschapsbelasting doen. Wil je een eenmanszaak omzetten naar bv? Dan krijg je dus ook te maken met deze belasting. 

Tarieven vennootschapsbelasting 2023 & 2024

Tabel 1. Tarieven vennootschapsbelasting 2023 & 2024

Winst 2023 & 2024
Tot € 395.000 15%
Meer dan € 395.000 25,8%

Inkomstenbelasting DGA

Bovengenoemde tarieven lijken natuurlijk heel laag in vergelijking met de tarieven voor inkomstenbelasting. Toch betekent dat niet meteen dat je weinig belasting betaalt. Een bv is een eigen rechtspersoon, maar heeft bijvoorbeeld wel een directeur-grootaandeelhouder (DGA). Als jij de DGA van je bedrijf bent, keer je jezelf salaris uit. Over dat salaris doe je nog wel apart een privé-aangifte voor de inkomstenbelasting. Vaak betaal je als DGA ook nog belasting in box 2 over inkomen uit aanmerkelijk belang.

Aftrekposten en verrekeningen

Als bv of nv heb je geen recht op zelfstandigenaftrek of startersaftrek. Wel kun je aanspraak maken op een aantal andere aftrekposten:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Afschrijving bedrijfspand
  • Eventuele verliezen

Tarief innovatiebox

Als je bedrijf winst maakt met vernieuwende activiteiten, kom je in aanmerking voor korting op de vennootschapsbelasting. In 2024 betaal je dan slechts 9% over je winst. Een flink verschil dus. Het gaat om activiteiten waarvoor een S&O-verklaring is afgegeven. Voor specifieke vragen over deze innovatiebox kun je het beste contact opnemen met een lokaal belastingkantoor.  

Verliesrekening

Eventuele verliezen kun je verrekenen met winsten uit het voorgaande jaren. Sinds 2022 mag je verliezen nog 'maar' tot € 1 miljoen verrekenen. Daarboven kun je tot 50% van het verlies verrekenen. Er geldt geen tijdslimiet dus je mag verliezen onbeperkt doorschuiven.

Je zakelijke financiën op orde met Knab Zakelijk

Heb je een bv met maar één bestuurder die ook aandeelhouder is? Dan open je gemakkelijk een zakelijke rekening bij Knab, via de app. Je krijgt tot wel vijf betaalrekeningen met betaalpas, zoveel spaarrekeningen als je wilt en 500 gratis transacties per jaar. Ook kun je een zakelijke creditcard van Mastercard aanvragen.Geschreven door:

Karin Broeksma

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële PlanningDeel via:

De voordelige zakelijke rekening van Knab  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers