Met deze 14 tips kan iedereen effectief thuiswerken

Of je nou wegens een pandemie thuis moet werken of omdat je er zelf voor kiest: thuiswerken komt steeds vaker voor. Maar het is toch even wat anders dan op kantoor. Je moet jezelf motiveren en je vraagt minder makkelijk hulp aan collega’s. En hoe zorg je dat je niet afgeleid raakt en gewoon productief blijft?
Gepubliceerd
13 maart 2020
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 17 maart 2020
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten

Of je nou wegens een pandemie thuis moet werken of omdat je er zelf voor kiest: thuiswerken komt steeds vaker voor. Maar het is toch even wat anders dan op kantoor. Je moet jezelf motiveren en je vraagt minder makkelijk hulp aan collega’s. En hoe zorg je dat je niet afgeleid raakt en gewoon productief blijft?

Thuiswerken

Waarom zou je thuiswerken?

Op het moment van schrijven, werkt het grootste gedeelte van de Nederlanders thuis om het COVID19-virus (in de volksmond ook wel ‘coronavirus’ genoemd) in te dammen. Buiten deze uitzonderlijke situatie om kun je er zelf natuurlijk voor kiezen om thuis te werken. Bijvoorbeeld om een dag per week geen reistijd te hebben of omdat je naast je vaste baan ook nog zzp’er bent. Met deze tips maak je van elke thuiswerkdag een productief feest. 

Goed opstarten

1. Sta elke dag op tijd op

Nu je niet hoeft te forensen, is het misschien aantrekkelijk om de wekker een paar uurtjes later te zetten. Routine is echter belangrijk voor je productiviteit en energieniveau. Dus sta ook op tijd op als je thuiswerkt. Als je dit blijft doen, raak je er vanzelf aan gewend. 

2. Vergeet niet te ontbijten

Nu je laptop toch thuis staat, is het makkelijk om hem direct op te starten en aan de slag te gaan. Maar vergeet niet om te ontbijten. Ook je ontbijt helpt je met een goede start van je dag met de broodnodige energie. 

3. Creëer een plek om te werken

Ga niet aan de keukentafel zitten, maar richt als het even kan een speciale plek in om te werken. Waarschijnlijk helpt zo’n speciale werkplek je beter op weg, omdat je die plek - vanaf dan - associeert met werken. Daarnaast is het voor je partner en/of kinderen duidelijker dat ze je niet mogen storen als je daar zit.

Breng structuur aan

4. Maak een planning

Met een planning maak je voor jezelf duidelijk wat, wanneer af moet zijn. Zo kun je bepalen wat de hoogste prioriteit heeft, bijvoorbeeld omdat de deadline nadert. Zo bepaal je makkelijker wat je direct op moet pakken en welke taken je door kunt schuiven. 

5. Tik ‘s ochtends de belangrijkste taken af

De meeste mensen zijn in de ochtend het meest productief. Gebruik deze uren dus om je belangrijkste to do’s af te vinken. In de middag kun je je dan eventueel focussen op minder belangrijke taken of dingen die je op de automatische piloot doet. 

6. Werk in blokken

Probeer niet de hele dag aan een stuk door te werken, maar breek de dag op in stukjes. Zeker bij bijvoorbeeld creatieve beroepen is het onrealistisch om te denken dat je de hele dag geconcentreerd kunt werken. Deel daarom je dag op in blokken van één of twee uur en neem hiertussen korte pauzes. Stel doelen per blok om het nog makkelijker op te delen. 

Laat je niet afleiden

7. Zeg niet overal ‘ja’ op

Om thuis zo effectief mogelijk te werken, is het verstandig om je te focussen op de taken die op je planning staan. Zeg dus niet ‘ja’ tegen elk verzoek dat je krijgt van collega’s. Dat je bereikbaar bent tijdens het thuiswerken, betekent niet dat je alles op moet pakken. Dit gaat ten koste van je productiviteit. Is het een belangrijk verzoek? Zeg dan dat je het op je planning zet, dan kun je het eventueel een dag (of week) later oppakken. 

8. Check niet constant je e-mail

Zeker als (al) je collega’s ook thuiswerken, gaat het e-mailverkeer waarschijnlijk omhoog. Je kunt tenslotte niet meer even bij iemand op de schouder tikken om iets na te vragen. Dit kan je afleiden van je planning. Check dus je e-mail zo min mogelijk, bijvoorbeeld aan het eind van een gewerkt blok. Dan kun je de rest van de tijd gebruiken voor je geplande werkzaamheden. 

9. Leg je telefoon weg

Als iets je kan afleiden, is het wel je telefoon. Social media, je e-mail, liveblogs; je wilt het toch allemaal bijhouden. Leg daarom je telefoon weg, zodat je er - ook niet onbewust  - constant op kijkt. Geef desnoods je partner de controle over je telefoon of zet ‘m op vliegtuigstand. 

10. Maak afspraken met je huisgenoten

Ben jij hard aan het werk, maar is je partner of huisgenoot vrij? Of zijn je kinderen thuis van school? Spreek dan af dat je niet gestoord wordt als je aan het werk bent. In plaats daarvan kun je misschien een speciale klop op de deur afspreken als iemand je nodig heeft. Of aangeven dat je in je pauze tijd hebt om het avondeten te bespreken. 

Zorg goed voor jezelf

11. Haal eten in huis

Niets zo vervelend als een lege koelkast. Zeker als je even wilt lunchen en daarna verder met je werk. Je moet dan weer boodschappen doen, waardoor tijd verloren gaat. Haal dus vooraf alvast voldoende eten in huis. Hoef je daar niet meer over na te denken. 

12. Blijf gehydrateerd

Op kantoor heb je misschien collega’s die regelmatig koffie en thee gaan halen en jouw flesje ook wel kunnen vullen. Thuis zul je er zelf om moeten denken. Het is wel belangrijk dat je goed drinkt, anders verlies je energie en concentratie. Gebruik je ingeplande pauzes daarom om wat te drinken of zet een fles water op je bureau. 

13. Plan een moment in om te sporten

Na een dag op kantoor werken, heb je misschien geen zin om een rondje hard te lopen of naar de sportschool te gaan. Als je thuiswerkt, kun je dit echter meenemen in je planning. Jij bepaalt zelf je planning en sporten zorgt voor een heldere geest en hernieuwde energie. Doen dus!

Kies een vast moment op de dag (of in de week) om te sporten en neem hier echt de tijd voor. Ben je toch even in beweging en misschien kom je met een nieuw idee of een oplossing terwijl je niet gefocust bent op je werk. 

14. Stop op tijd

Er is niemand die het licht uitdoet of naast je bureau komt staan met “moet je niet eens naar huis?” Voor je het weet werk je tot in de late uurtjes door, maar of dat je resultaten ten goede komt? Maak je dagen daarom niet te lang en stop op tijd. Bijvoorbeeld als je moe wordt of niet tevreden bent met wat je produceert. Stel desnoods van tevoren vast hoeveel uur je maximaal wilt werken die dag. Dan kun je de volgende dag verder met een frisse blik. 

Zorg dat je goed verzekerd bent

Om thuis te werken, heb je waarschijnlijk de benodigde spullen gekregen van je baas. Een laptop van de zaak en een werktelefoon bijvoorbeeld. Deze spullen zijn in principe verzekerd door je werk. Gebruik je ook eigen spullen, zoals een extra monitor? Check dan goed of eventuele schade hieraan gedekt is door je eigen verzekeringen, bijvoorbeeld door je inboedelverzekering.



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers