Hoe werkt zwangerschapsverlof als zzp’er?

Als je zwanger bent, heb je in Nederland recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Dit is bij wet geregeld voor vrouwen in loondienst of met een uitkering. Maar wat als je zelfstandige bent? Ook dan heb je recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Dit is geregeld via de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Maar hoe kom je daar precies voor in aanmerking?
Gepubliceerd
4 april 2019
Laatst geüpdatet
26 februari 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 3 april 2019
- Laatst geüpdate: 26 februari 2020
- Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger bent, heb je in Nederland recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Dit is bij wet geregeld voor vrouwen in loondienst of met een uitkering. Maar wat als je zelfstandige bent? Ook dan heb je recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Dit is geregeld via de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Maar hoe kom je daar precies voor in aanmerking?

zwangerschapsverlof zzp'er

Wanneer heb je recht op zwangerschapsverlof als zzp’er?

Wanneer je zwanger bent, kun je de ZEZ aanvragen als je aan een van deze voorwaarden voldoet:

  • Je bent zelfstandige (met of zonder personeel)
  • Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar zoals bijvoorbeeld een arts, artiest of huishoudelijke hulp
  • Je bent meewerkend partner van een zelfstandige

Duur zwangerschapsverlof

De ZEZ duurt minimaal 16 weken. Het verlof gaat 4 tot 6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum in en na de bevalling heb je in ieder geval recht op 10 weken bevallingsverlof. Wanneer je verlof ingaat en voor hoelang kan afwijken als je bijvoorbeeld zwanger bent van een tweeling of als de baby te vroeg geboren wordt.

Hoogte van de uitkering

Hoeveel uitkering je via de ZEZ ontvangt, hangt af van een aantal zaken. In ieder geval is de maximale uitkering gelijk aan 100% van het minimumloon. Als je gewend bent om tegen een hoger tarief te werken, zul je in de verlofperiode dus wel minder inkomsten ontvangen. Daarnaast krijg je over de maanden zwangerschapsverlof 8% vakantiegeld.

Urencriterium

Om in aanmerking te komen voor de maximale ZEZ-uitkering, moet je in ieder geval voldoen aan het urencriterium van 1.225 gewerkte uren in het voorgaande jaar. Wanneer je minder uren hebt gewerkt, wordt je uitkering vastgesteld op basis van de winst die je in het voorgaande jaar hebt gemaakt. Dat laatste geldt ook als je meewerkend partner bent.

ZEZ aanvragen

De ZEZ vraag je aan bij UWV. Dit kun je doen vanaf 24 weken zwangerschap tot uiterlijk 2 weken voor het ingaan van je verlof. Met de aanvraag stuur je een zwangerschapsverklaring van je huisarts of verloskundige mee.

Vergoeding AOV-verzekering

Sommige arbeidsongeschiktheidsverzekeringen betalen ook uit bij zwangerschapsverlof. Je hebt dan nog steeds recht op de ZEZ-regeling, maar het kan zijn dat de AOV-verzekering dan minder zal uitkeren.

Vrijwillig verzekerd bij UWV

Ben je vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet bij het UWV? Dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Dit is 100% van het wettelijk dagloon. Je vraagt deze uitkering 2 tot 4 weken voor de eerste verlofdag aan.

Sluit je verzekeringen af met korting

Via Knab sluit je gemakkelijk online alle verzekeringen af die je nodig hebt als zelfstandige, ook je zorgverzekering. Zo ben je in iedere situatie goed verzekerd en kom je niet voor verrassingen te staan. Vraag een offerte aan en ontvang tot 10% korting als je meerdere verzekeringen afsluit.




Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.


Deel via:
Sluit je zorgverzekering af met korting!  Bekijk het aanbod

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers