Hoe bereid je je voor op jouw (eerste) workation?

Werken tijdens je vakantie? Daar moeten veel mensen niet aan denken. Vakantie is juist bedoeld om je werk even los te laten en te ontspannen, toch? Maar wat als je dit wél combineert? Eerst een ochtend werken om vervolgens je laptop dicht te klappen en een verfrissende duik te nemen in de zee of die fantastische hike in de bergen te maken. Deze combinatie heet een workation. Wellicht denk jij er ook over om op workation te gaan. Door mijn workation-ervaringen in Kroatië en Egypte met je te delen, hoop ik je te inspireren. Ga je ervoor? Dan helpt mijn verhaal je bij de voorbereiding. Want een goede voorbereiding is wel belangrijk. Werken vanaf het strand bij een resort in Hurghada, Egypte
Gepubliceerd
21 december 2022
Laatst geüpdatet
9 januari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 december 2022
- Laatst geüpdate: 9 januari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Werken tijdens je vakantie? Daar moeten veel mensen niet aan denken. Vakantie is juist bedoeld om je werk even los te laten en te ontspannen, toch? Maar wat als je dit wél combineert? Eerst een ochtend werken om vervolgens je laptop dicht te klappen en een verfrissende duik te nemen in de zee of die fantastische hike in de bergen te maken. Deze combinatie heet een workation.

Wellicht denk jij er ook over om op workation te gaan. Door mijn workation-ervaringen in Kroatië en Egypte met je te delen, hoop ik je te inspireren. Ga je ervoor? Dan helpt mijn verhaal je bij de voorbereiding. Want een goede voorbereiding is wel belangrijk.

Vrouw op workation 2-1
Werken vanaf het strand bij een resort in Hurghada, Egypte

Wat is een workation?

Met een workation verblijf je een bepaalde tijd op een andere locatie, om vanaf daar te werken én vakantie te houden (work + vacation = workation). Iets waar mijn ouders in eerste instantie wat vraagtekens bij hadden: “Heb je dan klanten in het buitenland?” en bij terugkomst “Hoe was je vakantie?”. Logische vragen, omdat het voor velen - zoals voor mijn ouders - onbekend terrein is. Toch wint het aan populariteit. Niet alleen bij mij. Zeker nu hybride werken het nieuwe normaal is, ligt het steeds meer voor de hand om het ook te proberen.

Denk na over de juiste bestemming

Er zijn ontelbare mogelijkheden als het gaat om workations. Maar het belangrijkste is dat je een bestemming kiest waar jíj graag heen wil én waar je goed internet hebt zodat je je werk kan doen. Bedenk vooraf waar jij energie van krijgt. Is dat de natuur of een levendige stad? Kan je werken met tijdsverschil of is het handiger dat je de Nederlandse tijden zoveel mogelijk aanhoudt?

De voordelen van een workation

Het kost je (haast) geen vakantiedagen
Je hoeft geen vakantiedagen op te nemen. Als zzp’er kan je zelf bepalen wanneer je vakantie neemt, maar het fijne is dat de gewerkte uren gewoon meetellen voor dat belangrijke urencriterium. In loondienst kan je met je baas overleggen wat de mogelijkheden zijn. Steeds meer bedrijven hebben hier een beleid voor.

Buiten het hoogseizoen reizen
Je kan buiten het hoogseizoen reizen waardoor de prijzen lager zijn en de bestemming rustiger. Ik hoefde in ieder geval niet in de rij te staan bij de Krka watervallen in Kroatië. En ook bij de Piramiden van Gizeh was het opvallend rustig. En die leuke Airbnb die altijd volgeboekt is kan je nu voor een leuk prijsje wél boeken.

Verhoogde creativiteit en productiviteit
Doordat je in een compleet nieuwe omgeving, cultuur en natuur bent zul je merken dat je meer creativiteit hebt en productiever werkt. Daarnaast heb ik tijdens m'n workations een hoop nieuwe je nieuwe mensen leren kennen. Altijd goed voor de inspiratie!

Ontsnap uit je dagelijkse sleur
Omdat je zelf bepaalt waar je elke dag werkt, is elke dag weer een nieuwe werkdag. Zo sta je ’s ochtends niet in de file of in een overvolle trein, maar wandel je gewoon naar die ene leuke strandtent. 

De nadelen van een workation

Een workation is niet altijd zonneschijn en werken op het strand. Want ieder voordeel heeft zijn nadeel.

Evenementen missen
Het leven in Nederland gaat gewoon door. Verjaardagen, festivals, etentjes etc. Hou er rekening mee dat je evenementen gaat missen met je vrienden en familie. 
 
Dubbele kosten
Stel, je gaat een maand weg, de huur moet wel gewoon betaald worden. Dit is natuurlijk wel op te lossen, bijvoorbeeld door je huis onder te verhuren als dat kan of andere afspraken te maken met het thuisfront. 
 
Verleiding weerstaan
Terwijl andere reizigers heel de dag bij het zwembad liggen of op safari gaan, heb jij besloten om te werken tijdens je vakantie. Zorg ervoor dat je de juiste mentaliteit hebt om die verleiding te weerstaan en je dagen anders in te delen. 

Vrouw op workation-1
In het weekend sandboarden in de woestijn bij El Fayoum, Egypte

Denk hieraan bij het inpakken voor je workation

Je hebt mentaal de stap gezet: je gaat op workation! Wat is handig om mee te nemen of te regelen voordat je weggaat naast de standaard vakantiespullen?

  1. Een verstelbare laptopstandaard. Hiermee kun je voor een langere tijd goed rechtop achter je laptop werken. Ik heb een merkloze inklapbare standaard van aluminium die weinig ruimte in beslag neemt.
  2. Online back-up. Zoals een beveiligde server, Dropbox of Google Drive. Zodat je altijd overal kan inloggen, mocht je laptop gestolen worden.
  3. Externe harde schijf als extra back-up. Je kunt nooit genoeg back-ups hebben. 
  4. Wereldstekker. Hiermee kan je in elk land altijd je apparaten opladen.
  5. Powerbank voor je telefoon en eventueel ook voor je laptop mocht die wat sneller leeg gaan.
  6. Binnen de EU kan je je Nederlandse simkaart gebruiken, maar buiten de EU is een extra simkaartje een goed alternatief. Hier kan je namelijk internet op zetten en op die manier werken vanaf een hotspot.

Kies voor een praktisch vervoersmiddel

Alhoewel het vliegtuig vaak de snelste optie is, is reizen met de trein niet alleen duurzamer, maar kan het ook juist goedkoper zijn dan wanner je met het vliegtuig zou gaan. Je kan bijvoorbeeld de nachttrein pakken waardoor je niet hoeft te betalen voor een hotelovernachting. Bovendien kun je veel eenvoudiger in de trein werken dan vanuit een vliegtuig en je ziet meer van de omgeving.

Overnachten en werken

Appartement of hotel
Je hebt je spullen verzameld en een bestemming gekozen, maar waar ga je verblijven en werken? Je kan ervoor kiezen een eigen accommodatie met bureau te boeken via Booking.com of Airbnb. Belangrijk om uit te zoeken of er goede wifi aanwezig is. Lees daarom altijd de reviews.
 
Hostel
Wil je liever nieuwe mensen leren kennen en geld besparen? Dan kan je kiezen voor een hostel. Een nadeel aan hostels is dat het wat rumoeriger kan zijn en je geen eigen (werk)ruimte hebt. Je kan dan bijvoorbeeld werken vanuit de woonkamer als die aanwezig is. 

Co-living
Co-living is ook een fijne optie voor als je met andere werkende mensen wil verblijven. Het is een soort studentenhuis (maar dan met werkende mensen) met gedeelde ruimtes waarbij je kan kiezen voor een gedeelde of privéslaapkamer. 

Ontdek waar jij fijn aan de slag kan. Dat kan een koffietentje, restaurant, bibliotheek of flex-werkplek zijn. Bij flex-werkplekken betaal je (soms) een klein bedrag om gebruik te maken van een bureau en het internet. Ga online opzoek naar jouw workation-bestemming en lees ervaringen van anderen om erachter te komen of jij daar ook goed aan de slag kan.

Laatste check: ben je goed verzekerd?

Stel, jij hebt je backpack met alle bovenstaande spullen even uit het oog verloren of je breekt je enkel tijdens het hiken. Scenario’s waar je liever niet aan wilt wil denken, maar wel rekening mee moet houden. Daarom belangrijk om te checken of je voldoende verzekerd bent of een extra verzekering moet afsluiten. Bij Knab kan je een volledige workationverzekering afsluiten. Check hier wat dat precies inhoudt en hoe jij de verzekering zo persoonlijk mogelijk kan inrichten. 

Check de Knab Workationverzekering

Let’s go!

Nu je weet wat een workation is en wat je daarvoor moet voorbereiden, is het een kwestie van boeken en gaan. Om erachter te komen of het wat voor jou is moet je het gewoon proberen! Benieuwd naar mijn ervaringen? Check dan www.byalis.nl of volg mij op Instagram via @byalis_design



Alissa Janse
Alissa Janse is freelance digitaal en grafisch vormgever. Ze combineert haar werk graag met reizen, omdat het haar nieuwe energie en creativiteit geeft. Benieuwd naar haar werk en ervaringen? Ga dan naar www.byalis.nl.



Deel via:

Sluit je workationverzekering af mét korting  Bereken je premie

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers