Onderzoek: Grote bedrijven negeren betaalafspraken met zzp’er

Sinds 1 juli 2022 moeten grote bedrijven de facturen van kleine ondernemers sneller betalen. De maximale betaaltermijn gaat van 60 naar 30 dagen. Goed nieuws voor de zzp’er, al blijken sommige bedrijven zich sowieso weinig aan te trekken van betaalafspraken. 48% van de zzp’ers had in de afgelopen twaalf maanden namelijk te maken met opdrachtgevers die later betaalden dan afgesproken. Vooral grote bedrijven maken het bont.
Gepubliceerd
1 juli 2022
Laatst geüpdatet
11 mei 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 1 juli 2022
- Laatst geüpdate: 11 mei 2023
- Leestijd: 2 minuten

Sinds 1 juli 2022 moeten grote bedrijven de facturen van kleine ondernemers sneller betalen. De maximale betaaltermijn gaat van 60 naar 30 dagen. Goed nieuws voor de zzp’er, al blijken sommige bedrijven zich sowieso weinig aan te trekken van betaalafspraken. 48% van de zzp’ers had in de afgelopen twaalf maanden namelijk te maken met opdrachtgevers die later betaalden dan afgesproken. Vooral grote bedrijven maken het bont.

grote-bedrijven-negeren-betaalafspraken-zzper

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 500 zzp’ers.

‘Wij zijn zelf ook nog niet betaald’, ‘je factuur is ergens in ons systeem blijven hangen’ tot aan ‘de hele financiële afdeling is op vakantie’. Het zijn slechts enkele van de vele excuses die zelfstandig ondernemers te horen krijgen wanneer ze bedrijven vragen waarom hun factuur nog niet betaald is.

Vooral grote bedrijven betalen te laat

Bedrijven die weken - soms zelfs maanden – later dan afgesproken betalen, blijken geen uitzondering. En het zijn vooral de grote bedrijven. Zes op de tien zzp’ers die voor grote bedrijven werken, hadden de afgelopen twaalf maanden te maken met wanbetalers. Bij zzp’ers die niet voor grote bedrijven werken, gaat het om vier op de tien.

De ondernemers komen daardoor niet alleen mogelijk in de knel met hun eigen financiën; ze zijn ook veel tijd kwijt aan het nabellen van hun facturen. Tijd die ze vanzelfsprekend beter kunnen besteden.

Bijna helft accepteert met tegenzin langere betaaltermijn

46% van de zzp’ers die opdrachten voor grote bedrijven doen, kwam de afgelopen tijd een langere betaaltermijn overeen dan hij of zij eigenlijk wilde. De meesten vinden het redelijk om binnen twee tot vier weken betaald te worden voor hun geleverde werk. Maar bij veel grote bedrijven valt hier simpelweg niet over te onderhandelen. Die hanteren standaard die maximale 60 dagen. En een deel van hen betaalt dan dus alsnog te laat. ‘Het is bij grote bedrijven slikken of stikken’ aldus een ondernemer in zonnepanelen.

Geholpen met nieuwe wetgeving

Toch is de nieuwe wettelijke betaaltermijn die vandaag ingaat goed nieuws voor de zelfstandig ondernemer. Zes op de tien zzp’ers zeggen geholpen te zijn met deze wetswijziging. Hopelijk gaan bedrijven zich wel beter aan de wet houden. We lazen ook berichten van bedrijven die betaaltermijnen van méér dan 60 dagen willen afspreken. Dat is al sinds 2018 wettelijk niet meer toegestaan.

Zelf invloed op snellere betaling

Bedrijven moeten zich aan hun afspraken houden, maar je kunt als ondernemer zelf een aantal dingen doen om het betaalproces te versnellen.

  • Zorg dat je factuur compleet is met jouw gegevens (bedrijfsgegevens, btw-nummer, betalingstermijn, opdrachtomschrijving)
  • Zorg dat je ook datgene vermeldt waar de opdrachtgever om vraagt. Dit gaat vaak mis. Grotere bedrijven willen bijvoorbeeld vaak dat je een kostenplaats vermeldt. Doe dat dan ook. 
  • Verstuur de factuur naar de juiste persoon/afdeling. Krijg je een out of office? Stuur dan je factuur naar het e-mailadres dat daar vermeld staat. Facturen komen namelijk regelmatig terecht bij mensen die op vakantie zijn of er helemaal niet meer werken. 
  • Betaaltermijn verstreken? Stuur meteen een (vriendelijke) herinnering. Het kan ook helpen om dan een ander contactkanaal te proberen, bel of app je opdrachtgever bijvoorbeeld. 

Verzuimt de opdrachtgever ook na een tweede herinnering om te betalen. Dan kun je een incassobureau inschakelen

Verkoop je factuur 

Moet je vaak lang wachten totdat je facturen worden betaald, ondanks dat je bovenstaande goed hebt geregeld? Dan is factoring misschien iets voor jou. Met factoring verkoop je je factuur aan een factormaatschappij. Zo heb je je geld binnen 24 uur op je rekening en heb je geen omkijken meer naar je debiteurenbeheer. 



Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.



Deel via:

Inspirerende verhalen van ondernemende Nederlanders  Bekijk alle interviews

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers