Een eenmanszaak omzetten naar een bv: hoe doe je dat?
Gepubliceerd
9 juni 2020
Laatst geüpdatet
25 oktober 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 5 juni 2020
- Laatst geüpdate: 25 oktober 2024
- Leestijd: 4 minuten
Heb je een eenmanszaak en wil je deze omzetten naar een bv? Dan zijn er verschillende opties om dit te doen. Welke optie het beste bij jou past, hangt af van jouw situatie. Overleg dit dus altijd goed met je accountant of vraag advies bij een gecertificeerde bv-aanbieder.
Waarom zet je een eenmanszaak om naar een bv?
Voor het omzetten van een eenmanszaak naar een bv kun je verschillende redenen hebben. Zo ben je - anders dan bij een eenmanszaak - niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden of een faillissement. Je kunt dus ook niet persoonlijk failliet verklaard worden.
Heb je al een tijd een eenmanszaak en begin je steeds meer winst te maken? Dan kan het fiscaal voordeliger zijn om een bv op te richten. Je betaalt namelijk geen inkomstenbelasting met je bv, maar vennootschapsbelasting. En dat is een aanzienlijk lager tarief. Wel lever je met de omzetting bepaalde aftrekposten in, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Over het algemeen ligt het omslagpunt naar bv bij een winst van rond de € 100.000. Reken dus voor je eigen situatie uit of de fiscale voordelen opwegen tegen de fiscale nadelen.
Een eenmanszaak omzetten naar een bv: 3 opties
Als je een eenmanszaak naar een bv wilt omzetten, dan kun je dat op drie verschillende manieren doen:
1. Activa-passiva transactie
De activa-passiva transactie is de simpelste en snelste manier om je eenmanszaak naar een bv om te zetten. Het houdt in dat je alle bezittingen en schulden van de eenmanszaak verkoopt aan de nieuwe bv.
De activa-passiva transactie gaat als volgt:
1. Je richt een bv op bij de KVK en laat weten dat je eenmanszaak zal worden voortgezet als een bv.
2. Je draagt al je activa en passiva over aan de bv. Let op: Heb je nog stille reserves zoals goodwill of meerwaarde van bijvoorbeeld een bedrijfspand? Dan moet je hier inkomstenbelasting over betalen.
3. Voor de verkoop aan je bv heb je een activa-passiva document nodig. Deze kun je eenvoudig zelf opstellen, of voor een klein bedrag laten opstellen door een erkende bv-aanbieder.
Deze optie is prettig als er geen waardevolle zaken in je eenmanszaak zitten. Denk aan een bedrijfspand of goederen die als stille reserve gezien kunnen worden. Die hebben namelijk vaak over tijd een meerwaarde gekregen door bijvoorbeeld afschrijvingen of waardevermeerderingen, en daarover moet je inkomstenbelasting afrekenen. Bovendien hoef je bij deze variant niks door te geven aan de Belastingdienst en je hoeft niet naar de notaris.
2. Ruisende inbreng
Bij een ruisende inbreng reken je - net zoals bij de activa-passiva transactie - inkomstenbelasting af over de stille reserves. Het grote verschil is dat dit ook met terugwerkende kracht kan, tot 3 maanden.
1. De accountant stelt documentatie op met daarop de inbrengbeschrijving, de inbrengbalans en de openingsbalans van je bv.
2. De notaris stelt de notariële inbrengakte op en de oprichtingsakte van de bv.
3. De notaris schrijft de bv in bij de KVK, waarna de eenmanszaak wordt uitgeschreven.
Aan de ruisende inbreng zijn wel meer kosten verbonden, want dit doe je via de notaris. Je hebt tot 31 maart van het lopende boekjaar van je eenmanszaak de tijd om deze om te zetten naar een bv. Je kunt dan nog met terugwerkende kracht de meerwaarde vanaf 1 januari de op de balans van je bv zetten. Dit kan ook met een intentieverklaring. Je hebt dan nog tot 1 oktober om de eenmanszaak daadwerkelijk om te zetten naar een bv.
De meerwaarde, of stille reserves van je eenmanszaak, vallen onder stakingswinst. Daarover moet je inkomstenbelasting betalen. Je mag nog wel stakingsaftrek toepassen.
3. Geruisloze inbreng
Met de geruisloze inbreng gaat alles over naar je bv, ook de meerwaarde en fiscale reserves. Je hoeft hier dus niet nog apart inkomstenbelasting over te betalen, maar dit zit verscholen in de toekomstige verschuldigde belasting van de bv.
De geruisloze inbreng gaat - net zoals bij de ruisende inbreng - via de notaris:
1. De accountant stelt documentatie op met daarop de inbrengbeschrijving, de inbrengbalans en de openingsbalans van je bv.
2. De notaris stelt notariële inbrengakte op en de oprichtingsakte van de bv.
3. De notaris schrijft de bv in bij de KVK, waarna de eenmanszaak wordt uitgeschreven. De geruisloze inbreng is een goede optie als je al heel wat jaren meerwaarde hebt opgebouwd met je bedrijf, en dus flink wat stille reserves hebt. Hierdoor hoef je niet direct stakingswinst te betalen, maar reken je later af met de eventuele verkoop van de bv.
Een geruisloze inbreng kun je ook met terugwerkende kracht indienen, en in dit geval tot 15 maanden. Uiterlijk 1 oktober van het lopende boekjaar moet je de intentieverklaring hebben ingediend bij de Belastingdienst. Je hebt 15 maanden de tijd om je eenmanszaak om te zetten in een bv, gerekend vanaf 1 januari van het lopende boekjaar.
Wat verandert er als je een bv hebt?
Als je een eenmanszaak omzet naar een bv, heb je een aantal extra administratieve verplichtingen. Zo moet je jaarlijks een jaarrekening indienen en ben je als eigenaar ook in dienst van de bv. Dit betekent dat je jezelf loon uitbetaalt en dit ook moet bijhouden in een loonadministratie. Meer over het oprichten en de verplichtingen van een bv lees je in het artikel ‘een bv oprichten doe je zo’.
Blijven bankieren met Knab Zakelijk
Zet je jouw eenmanszaak om in een bv? Dan kun je voordelig blijven bankieren met Knab, maar geef wel de wijziging van de rechtsvorm aan ons door. Knab Zakelijk is hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers en kleine ondernemers. Voor een vast, laag bedrag per maand open je tot wel vijf betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen als je wilt. Bovendien zijn elk jaar de eerste 500 transacties gratis. Bekijk alle producten voor bv's bij Knab.
Om klant te worden bij Knab moet je bedrijf een eenmanszaak of een bv zijn dat voldoet aan de volgende kenmerken:
- Het bedrijf heeft niet meer dan één bestuurder
- De bestuurder is 100% aandeelhouder van het bedrijf en dit staat ook zo vermeld in het handelsregister van de KVK
- Het bedrijf heeft geen aandelen in één of meer andere rechtspersonen (bijvoorbeeld een holdingstructuur) en participeert niet in een personenvennootschap
We accepteren op dit moment geen bv met meerdere bestuurders, vof, maatschap of andere rechtsvorm.