Boekhouden met focus op de winst, niet op de kosten

Zo’n 83% van de kleine bedrijven overleeft van factuur tot factuur, blijkt uit internationaal onderzoek. Dat betekent dat ze in voortdurende financiële stress zitten. Ze hopen dat snel betaald wordt zodat ze zelf een openstaande rekening kunnen voldoen. Ze betalen zichzelf niet of te weinig loon en onderaan de streep blijft er zeker geen winst over. Is dat wel een goede manier van boekhouden?
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
30 november 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 20 maart 2018
- Laatst geüpdate: 30 november 2021
- Leestijd: 3 minuten

Zo’n 83% van de kleine bedrijven overleeft van factuur tot factuur, blijkt uit internationaal onderzoek. Dat betekent dat ze in voortdurende financiële stress zitten. Ze hopen dat snel betaald wordt zodat ze zelf een openstaande rekening kunnen voldoen. Ze betalen zichzelf niet of te weinig loon en onderaan de streep blijft er zeker geen winst over. Is dat wel een goede manier van boekhouden?

f341df26-72e2-422a-a7be-dfd4fe549dd2_thumb-475437-edited

Een andere manier van boekhouden

De zo gewenste ondernemersvrijheid is bij 83% van de kleine bedrijven dus ver te zoeken. In plaats daarvan is er stress en paniek. Mike Michalowicz (USA) kent dit uit eigen ervaring. Hij vond het tijd om dit een halt toe te roepen en ontwikkelde het Profit First systeem. Profit First is een leuk, praktisch en toegankelijk systeem om je financiën te managen en winst voorop te stellen.

Financiën managen

Mike heeft een originele visie: “Wij proberen onze financiën nu te managen op basis van een systeem dat niet werkt. Zo lang we boekhouden, maken we gebruik van de formule: omzet minus kosten is winst. En deze formule werkt niet. De formule zegt: verkoop zoveel je kunt verkopen en maak de kosten die nodig zijn om je bedrijf te runnen. Als je mazzel hebt, blijft er aan het einde van de rit – lees: einde van het jaar - een beetje winst over."

Aandacht op de winst

"Rationeel en mathematisch klopt de formule, maar gedragsmatig is de formule onhandig, misschien zelfs schadelijk. Want wat achteraan komt (in dit geval de winst) krijgt niet onze aandacht. Wat je aandacht geeft groeit. In deze ouderwetse formule groeien dus enkel de omzet en de kosten."

Met meer omzet komen meer kosten

Meer omzet maken lijkt de oplossing voor alle problemen, maar dat is het niet. Want met meer omzet komen meer kosten. En uiteindelijk ben je niet winstgevender, maar moet je maandelijks alleen maar een groter bedrag ophoesten om je business te runnen.Zo zorgt je omzetverhoging alleen voor meer stress.”

De oplossing volgens Mike: Draai de formule om. De nieuwe formule is: omzet minus winst is kosten. We nemen onze winst eerst en van het restant betalen we de kosten. Gedragsmatig is dit een veel betere formule. We focussen op het draaien van een winstgevend bedrijf en dat betaalt zich uit! (Letterlijk en figuurlijk).

Zet eerst je winst opzij

Profit First zegt: Van iedere euro omzet die je draait – zet je eerst de winst opzij. Of dat 1%, 5% of 10% is, is niet het belangrijkste. Wat wél belangrijk is, is dat je altijd eerst je winst neemt. Dat je leert om je bedrijf draaiende te houden van het geld wat over blijft. Is dat niet genoeg? Dan leeft je bedrijf op te grote voet. Je bedrijf heeft meer geld nodig dan dat er beschikbaar is. Je moet dus gaan snijden in de kosten.

Boekhoudkoppeling bij je zakelijke rekening

Stuur jij nog handmatig alle transacties die je doet naar je boekhouder? Nee joh! Dat kan gemakkelijk automatisch met een boekhoudkoppeling. Die krijg je voor slechts € 1,50 per maand bij Knab Zakelijk. Dat is overigens sowieso al de voordeligste zakelijke rekening. 

Ondernemen in crisistijd

Hoe ga jij als ondernemer om met de huidige crisis? Femke Hogema geeft je slimme tips in haar nieuwe boek 'Ondernemen in crisistijd'. En jij kunt via Knab het tweede hoofdstuk over cashflow gratis downloaden! Hierin gaat ze onder andere dieper in op het belang van verschillende potjes en hoe je met een goed inzicht een gezonde financiële situatie creëert. 
Femke Hogema
Femke Hogema is de oprichter van Profit First Nederland en geeft tips om een financieel gezond bedrijf te runnen


Deel via:

Lees het hoofdstuk 'Cashflow' van Femke Hogema  Download gratis

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers