Aftrek studiekosten: hoe werkt het als je zzp'er bent?

Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen in jouw vakgebied en regelmatig je kennis bij te spijkeren. Maar het is niet voor iedere ondernemer weggelegd. Want - in tegenstelling tot iemand in loondienst - moet jij als ondernemer de studiekosten uit eigen zak betalen. Gelukkig kun je hier budget voor aanvragen. Let op: De informatie in dit artikel is nuttig als je scholings- of studiekosten hebt gemaakt vóór 2022. Kosten die je daarna hebt gemaakt, zijn niet meer aftrekbaar. Wél kom je mogelijk in aanmerking voor de vervanger: het STAP-budget.
Laatst geüpdatet
27 december 2024
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 27 december 2024
- Leestijd: 3 minuten

Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen in jouw vakgebied en regelmatig je kennis bij te spijkeren. Maar het is niet voor iedere ondernemer weggelegd. Want - in tegenstelling tot iemand in loondienst - moet jij als ondernemer de studiekosten uit eigen zak betalen. Gelukkig kun je hier budget voor aanvragen. 

Let op: De informatie in dit artikel is nuttig als je scholings- of studiekosten hebt gemaakt vóór 2022. Kosten die je daarna hebt gemaakt, zijn niet meer aftrekbaar. Wél kom je mogelijk in aanmerking voor de vervanger: het STAP-budget.

Zzp'er leest over aftrek studiekosten

Hoe werkt de aftrek van studiekosten?

Heb je voor 2022 kosten gemaakt voor een opleiding, cursus of training? Dan mag je het in sommige gevallen opgeven als aftrekpost tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Of en hoeveel je mag aftrekken, hangt af van of de studie wordt gezien als een zakelijke of een privé-investering. De Belastingdienst onderscheidt drie categorieën:

1. Studie voor een hobby;
2. Studie voor je bedrijf;
3. Studie voor je persoonlijke ontwikkeling.

1. Studiekosten voor een hobby

De studiekosten die je maakt voor een hobby zijn niet aftrekbaar. Het hangt af van je beroep of iets als een hobby wordt aangemerkt. Wil je bijvoorbeeld een cursus Social Media Marketing doen? Dan zou dit een hobby kunnen zijn, tenzij je bijvoorbeeld van plan bent om de nieuwe kennis in te zetten voor je bedrijf.

2. Studiekosten voor je bedrijf

Als de studie relevant is voor je bedrijf en is bedoeld om jouw vakkennis op peil te houden, worden de kosten gezien als zakelijke kosten. Deze mag je tijdens de belastingaangifte aftrekken van de winst uit je onderneming. Het voordeel hiervan is dat er vaak weinig beperkingen gelden.

Onder de zakelijke studiekosten vallen bijvoorbeeld inschrijfgeld, reis- en verblijfkosten en kosten van vakliteratuur en ander materiaal dat je verplicht moet aanschaffen. Ook de te betalen btw is volledig aftrekbaar.

Tip: Zorg dat je alle facturen en bonnetjes goed bewaart, zodat je deze indien nodig kan overhandigen aan de Belastingdienst. Een goede administratie helpt je om het overzicht te behouden.

3. Studiekosten voor persoonlijke ontwikkeling

Wil je jouw kennis uitbreiden, omdat je in de toekomst wilt veranderen van beroep of functie? Dan spreekt de Belastingdienst van scholingskosten. Scholingskosten zijn een privé-investering en mag je daarom niet aftrekken van de winst. Sinds 2022 zijn deze kosten ook niet meer aftrekbaar bij je particuliere aangifte inkomstenbelasting. Wel kun je sinds 1 maart 2022 hiervoor een STAP-budget bij het UWV aanvragen. 

Het grijze gebied

Het kan zijn dat je een studie wilt volgen waarvan je niet zeker weet of het wordt gezien als zakelijke of privé-investering. Er is namelijk nogal een grijs gebied. Twijfel jij daarover? Dan is het slim om contact op te nemen met de Belastingdienst of je boekhouder.

Maak een potje voor je opleiding 

Wil je een opleiding gaan volgen? Maak dan een potje voor je studie in je zakelijk bankpakket van Knab. Met Knab Zakelijk open je tot wel vijf betaalberekeningen en zoveel spaarrekeningen als je wil. Geef ze een eigen naam en behoud het overzicht! 



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

De voordelige zakelijke rekening van Knab  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers