5 tips voor de aangifte inkomstenbelasting als zzp’er

De aangifte inkomstenbelasting moet binnenkort weer gedaan worden. Helaas laten ondernemers soms geld liggen, doordat bepaalde aftrekposten over het hoofd worden gezien. Maar, geen zorgen: in deze video geeft Femke Hogema van Profit First je vijf tips, plus een bonustip, voor je aangifte inkomstenbelasting.
Gepubliceerd
13 januari 2020
Laatst geüpdatet
21 maart 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 13 januari 2020
- Laatst geüpdate: 21 maart 2023
- Leestijd: 4 minuten

De aangifte inkomstenbelasting moet binnenkort weer gedaan worden. Helaas laten ondernemers soms geld liggen, doordat bepaalde aftrekposten over het hoofd worden gezien. Maar, geen zorgen: in deze video geeft Femke Hogema van Profit First je vijf tips, plus een bonustip, voor je aangifte inkomstenbelasting.

Niet in de gelegenheid om de video te kijken? Let op: Bedragen en percentages in de video en tekst zijn gedateerd). 

 

Tip 1: Maak heldere afspraken met je boekhouder

Voor je boekhouder of accountant ben je een van de velen. En als je geen afspraken maakt, ligt jouw dossier straks onderop de stapel. Spreek daarom met je boekhouder of accountant af wanneer je alles oplevert, wat je dan precies oplevert - wellicht heeft hij of zij een handige checklist voor je -, maar ook wanneer je de eerste conceptcijfers krijgt en wanneer jij daar uiterlijk op reageert. Spreek tot slot ook af wat de uiterlijke deadline is wanneer jouw aangifte wordt ingediend.

Weet je niet zeker of het je gaat lukken om je aangifte tijdig in te dienen? Vraag dan uitstel aan. Als je een boekhouder of accountant hebt, doet hij of zij dat meestal automatisch voor je. Het is nu het goede moment om die afspraken te maken, dus pak je telefoon!

Tip 2: Houd rekening met de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

Ik weet het, het is een hele mond vol. Maar het komt erop neer dat je - naast de inkomstenbelasting - nog een bijdrage moet betalen. De inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Je krijgt dus twee blauwe enveloppen op de deurmat.

Het kan een flinke financiële tegenvaller zijn als je geen rekening houdt met de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Het bedrag kan namelijk voor ondernemers oplopen tot € 3.283 in 2022.

Tip 3: Zet het geld apart voor de aangifte inkomstenbelasting

Zet iedere maand voldoende geld opzij, zodat je straks zonder stress de belastingen kunt betalen. Heb je de aanslag voor 2021 nog niet helemaal gereserveerd? Reserveer dan in ieder geval heel consequent het bedrag voor 2022. Dan betaal je straks zonder zorgen de aanslag.

Tip 4: Ga na of je je privékosten ook deels zakelijk kunt opvoeren

Heb je een telefoon- of internetabonnement of iets anders waar je ook zakelijk gebruik van maakt? Kijk dan of je een deel van die kosten zakelijk kunt opvoeren. Daarmee druk je de winst en betaal je minder belasting.

Tip 5: Lever alle documenten in één keer goed aan

Het klinkt voor de hand liggend, maar het heen en weer mailen tussen jou en je boekhouder - over wat hij nog wel heeft, wat hij nog niet heeft en dat je het toch al eerder had doorgestuurd - kost het meeste tijd en geld. En dat is echt zonde. Dus, zorg dat je alle documenten in één keer goed aanlevert. Misschien in een gedeelde folder in de cloud.

Bonustip: bereken je inkomstenbelasting

Tot slot heb ik nog een bonustip voor je: bereken zelf - aan de hand van een supersimpel rekenmodel - hoeveel belasting jij moet betalen. Dat betekent dat je nu al weet waar je aan toe bent, en dat voorkomt stress. Maar het betekent ook dat jij de aangifte die je boekhouder voor je doet, kunt controleren. En geloof mij: daar kunnen nog wel eens verschillen uitkomen die jou veel geld besparen.

Je kunt een rekenmodel aanschaffen op www.ibzzp.nl. En met de kortingscode ‘Knab’ krijg je € 10 korting. Dit is een van startersvoordelen die je krijgt als klant van Knab. Ik wens je heel veel succes en een relaxte aangifte!

Bekijk de startersvoordelen

Ondernemen in crisistijd

Hoe ga jij als ondernemer om met de huidige crisis? Femke Hogema geeft je slimme tips in haar nieuwe boek 'Ondernemen in crisistijd'. En jij kunt via Knab het tweede hoofdstuk over cashflow gratis downloaden! Hierin gaat ze onder andere dieper in op het belang van verschillende potjes en hoe je met een goed inzicht een gezonde financiële situatie creëert. 

Download hoofstuk 2: Cashflow



Femke Hogema
Femke Hogema is de oprichter van Profit First Nederland en geeft tips om een financieel gezond bedrijf te runnen



Deel via:

Lees het hoofdstuk 'Cashflow' van Femke Hogema  Download gratis

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers