Hoe verdeel ik mijn financiën als zzp’er?

Het werken met potjes, oftewel met meerdere bankrekeningen, is voor zzp’ers een geweldige manier om hun financiën te managen. In deze video legt Femke Hogema van Profit First uit hoe je dat het beste kunt doen.
Gepubliceerd
31 mei 2019
Laatst geüpdatet
30 november 2021
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 22 mei 2019
- Laatst geüpdate: 30 november 2021
- Leestijd: 4 minuten

Het werken met potjes, oftewel met meerdere bankrekeningen, is voor zzp’ers een geweldige manier om hun financiën te managen. In deze video legt Femke Hogema van Profit First uit hoe je dat het beste kunt doen. 

Financiën managen is belangrijk

Het managen van de financiën en de boekhouding is waarschijnlijk niet iets waarmee je het liefste bezig bent. Je bent waarschijnlijk veel liever bezig met de klant, de dienst of je product. En toch, als je jouw financiën niet managed, kun je nooit een financieel gezond en winstgevend bedrijf runnen.

Het veroorzaakt ook stress als je geen grip hebt op de cijfers. Ontvang jij iedere maand een goed en vast salaris uit je bedrijf, of moet je leven van de restjes? En weet jij precies hoeveel belasting je moet betalen en heb je dat ook gereserveerd? Als het antwoord op deze vragen nee is, geeft dat onrust. En dat is geen handige energie om je bedrijf te runnen.

Alles op één hoop

Het grote probleem ontstaat wanneer je werkt met maar één bankrekening. Want je zakelijke geld heeft meerdere doelen. Als je alles op een grote hoop gooit, weet je niet waar het geld voor bestemd is en kun je niet de juiste keuzes maken.

Het principe van de kleine borden

Volgens Profit First heeft je zakelijk geld vier doelen:

Doel 1: winst
Je moet winst maken met je bedrijf, dat is een van de redenen waarom je ondernemer bent. Winst die je kunt investeren in je bedrijf of die je kunt uitkeren als beloning aan jezelf.

Doel 2: Salaris
Of je het nou salaris noemt of een privé opname: jij als ondernemer bent eigenlijk de beste werknemer in je bedrijf. Dus je moet goed beloond worden voor je werk en innovatiekracht.

Doel 3: Belastingen
Dat geld is niet van jou, dus je kunt het ook maar beter niet opmaken.

Doel 4: Kosten
Natuurlijk heb je ook kosten zoals opleidingskosten, verzekeringskosten, kantoorkosten en advieskosten.

Volgens Profit First verdeel je het geld dan ook over die vier rekeningen: winst, salaris, belastingen en kosten. Dit is het eerste principe van profit first: het principe van de kleine borden.

De juiste volgorde

Eerst verdeel je het geld en daarna betaal je de rekeningen, niet andersom. Op die manier betaal je de rekeningen alleen maar uit het potje dat daarvoor bestemd is en ga je niet het geld van de belastingen of je salaris opsnoepen om je leveranciers te betalen.

Haal de verleiding eraf

Je wilt niet in de verleiding komen om te gaan snoepen van de belasting- of winstrekening. Daarom is het handig om die rekeningen te verbergen of dat geld op een andere bank te storten, zodat je er niet bij kunt.

Ritme

Je wilt je geld niet iedere keer verdelen als de klant het aan jou betaald heeft. Dan ben je de hele dag bezig met geld verdelen. Doe dat wekelijks of om de week. Pak je eigen ritme en zoek een vaste dag waarop je dit doet.

Rekenvoorbeeld

Omdat ieder bedrijf anders is qua omvang, strategie en financiële gezondheid, is het belangrijk om je eigen maatwerkpercentages te gebruiken. Om je een idee te geven van hoe het Profit Firstsysteem werkt, geef ik je een voorbeeld van een bedrijf met een omzet van € 100.000:

Het geld van de klant komt binnen op de opvangstrekening. In dit voorbeeld gaat het om € 1000:
5% = € 50 gaat naar de winstrekening
43%= € 430 gaat naar de salarisrekening
22% = € 220 gaat naar de belastingrekening
30% = € 300 gaat naar de kostenrekening

Online training

Dit voorbeeld roept waarschijnlijk allerlei vragen op. Want hoe zit het met de btw, wat doe je met de winst in het winstpotje en wat nou als je de rekeningen niet kunt betalen met het bedrag in het kostenpotje? Allemaal hele relevante vragen. Ik geef daarop en ook op andere vragen antwoord in de online training.

Klanten van Knab krijgen € 30 korting op deze training met de kortingscode dankknabprofitfirst. 

Ondernemen in crisistijd

Hoe ga jij als ondernemer om met de huidige crisis? Ik geef je tips in mijn nieuwe boek 'Ondernemen in crisistijd'. En jij kunt via Knab het tweede hoofdstuk over cashflow gratis downloaden! Hierin ga ik onder andere dieper in op het belang van verschillende potjes en hoe je met een goed inzicht een gezonde financiële situatie creëert. Femke Hogema
Femke Hogema is de oprichter van Profit First Nederland en geeft tips om een financieel gezond bedrijf te runnenDeel via:

Lees het hoofdstuk 'Cashflow' van Femke Hogema  Download gratis

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers