Koopkracht vergroten: 4 tips van freelancers

Voor ondernemend Nederland verandert er veel vanaf nu. Denk aan de stijgende inflatie, de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek, de energieprijzen. Hoe zorg je er als freelancer nog voor dat je je koopkracht behoudt of zelfs kan vergroten? Qommunity’s Sander deelt enkele nuttige tips.
Gepubliceerd
2 november 2022
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 2 november 2022
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Voor ondernemend Nederland verandert er veel vanaf nu. Denk aan de stijgende inflatie, de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek, de energieprijzen. Hoe zorg je er als freelancer nog voor dat je je koopkracht behoudt of zelfs kan vergroten? Qommunity’s Sander deelt enkele nuttige tips. 

De energieprijzen stijgen, de olieprijs stijgt, de prijs van je vega bitterballen op vrijdagmiddag ook. Kortom: Echt álles wordt duurder. 

koopkracht-zzp

Reden voor paniek? Voor sommigen zeker. Nog nooit is de inflatie namelijk zó hoog geweest. En ook als ondernemers en freelancers hebben we te maken met veranderingen die we voelen in onze portemonnee.

Hier vatten we uitgebreid samen wat er zoal verandert en wat dat doet met je koopkracht als freelancer. Zo wordt bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek dus versneld afgebouwd. Dat betekent dat je als freelancer nóg sneller, steeds meer op je winst wordt belast.

Ook de middelingsregeling is geschrapt. Denk je nu: ‘de wattes-regeling?’ Dan ben je niet de enige: Nederlanders laten gezamenlijk € 163 miljoen(!) per jaar liggen, omdat veel mensen deze regeling niet kennen (waarbij je belastinggeld kan terugkrijgen bij een schommelend inkomen). Per 2023 is die regeling dus helemaal verdwenen. Je kunt nog wel over de afgelopen jaren middeling aanvragen. Check direct of jij er recht op hebt.

Heb je daarnaast een gespaard en/of belegd vermogen van boven de € 57.000? Dan betaal je 36% vermogensbelasting over het veronderstelde rendement. Los van de stijgende inflatie en energieprijzen, lijkt het al met al duurder te worden voor ondernemend Nederland.

Denk in mogelijkheden

Noem het open deuren intrappen, maar alle verhogingen van de belasting en de dagelijkse kosten zorgen ervoor dat je koopkracht omlaaggaat. Je kan dus voor hetzelfde geld minder kopen. Hoe zorg je er dan toch voor dat je je koopkracht vergroot of op z’n minst behoudt? Je kan gaan leven op sla, flatbread en water. Maar je kan ook op andere, makkelijke manieren je koopkracht stimuleren of bewaken. Daarom heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet.

1. Neem je financiën onder de loep

Lieke Danenberg, founder van platform Elfin, tipt: “Loop al je inkomsten en uitgaven na. Ben jij blij met je uitgaven? Hebben de dingen die je hebt aangeschaft een goed gevoel opgeleverd? Focus je daar dan op. Hoe kun je daar geld voor vrijhouden? Om daarvoor geld vrij te houden, onderscheid ik mijn uitgaven graag in twee categorieën: ‘needs' en ‘wants’. Het helpt me om te bepalen of een aankoop noodzakelijk is. Het vergt wat discipline, maar daardoor heb ik mezelf de nodige euro’s bespaard en zo een flinke buffer kunnen opbouwen. To save something for the rainy days. Stel jezelf dus wat vaker de vraag of je iets alleen wil of écht nodig hebt.

2. Vergroot je koopkracht met een financieel plan

Planning is de sleutel als het gaat om financieel gezond blijven. Niet alleen vergroot je op de lange termijn je koopkracht, je bent ook goed voorbereid op onverwachte uitgaven of financiële tegenvallers. Maak een financieel plan en start met het maken van begrotingen. Bedenk daarna hoe je je inkomsten kan vergroten. Dat kan bijvoorbeeld zijn een tweede (side) hustle, een nieuwe opdrachtgever binnenhalen, het verkopen van oude spullen. Je kan het zo gek niet bedenken. Wij freelancers zijn tenslotte creatieve geesten, maak van die creativiteit gebruik en werk dit eventueel uit in je plannen.

3. Kijk kritisch naar wat je kan laten

You gain some, you lose some. Met andere woorden: soms moet je dingen laten om wat over te houden of zelfs op te bouwen. Om je koopkracht te stimuleren, zul je dan ook bepaalde uitgaven moeten laten. Dat is soms lastig omdat we als emotionele wezens geneigd zijn impulsaankopen te doen. Lieke en Puck bekijken het op een rationele manier: “Voorkom dat je gedachteloos geld gaat uitgeven aan spullen die je meteen daarna toch vergeet. Stel een cool down periode in van ongeveer. 24 uur. Wil je het daarna nog en word je er echt heel blij van? Go for it.”

Op deze manier word je bewuster van wat je uitgeeft en laat je de emoties settelen voordat je iets aanschaft. Je zult zien dat veel van de uitgaven die je doet door een emotionele opwelling komen. En zeker in een tijd waarin de prijzen stijgen, is het het versterken van je koopkracht - en dus het tegengaan van impulsaankopen - essentieel.

4. Verhoog je tarief in 2024

Gezegd mag worden dat we als ondernemers ook best een beetje aan onszelf mogen denken. Met het einde van het jaar in zicht, is het een mooi moment om te checken of bijvoorbeeld je uurtarief nog wel rendabel is. Alles wordt duurder, dus dat mogen je diensten ook worden. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je koopkracht in ieder geval niet achteruitgaat.

Denk je nu: ‘Maar hoe communiceer ik dat naar mijn bestaande klanten?’ Goede vraag, dat is best spannend… Vertel bijvoorbeeld dat je met stijgende kosten te maken hebt door stijgende inflatie en het achteruitgaan van de koopkracht. Voer desnoods het nieuwe uurtarief niet direct in, maar plan deze bijvoorbeeld drie maanden vooruit.

Meer weten over de gevolgen van Prinsjesdag voor freelancers? Je leest er alles over via deze link.



The Freelance Qommunity
Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. Wij geloven dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life hoort. The Freelance Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en die vette nieuwe klus. Zo maken we van freelancen het leukste beroep van de wereld!



Deel via:

Het gezelligste freelance-netwerk van Nederland  Sluit aan bij Qommunity!