Vakantiegeld berekenen: zo weet jij wat je kunt verwachten

Mei is voor sommigen één van de leukste maanden van het jaar: de maand waarin je je vakantiegeld uitbetaald krijgt! Je hebt misschien al een bestemming voor het geld in gedachten, maar eerst is het nog even de vraag hoeveel er op je rekening gaat verschijnen. Geen zin om het af te wachten? Je kan ook van tevoren vast je vakantiegeld berekenen. Maar hoe doe je dat precies?
Gepubliceerd
13 mei 2019
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 10 mei 2019
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Mei is voor sommigen één van de leukste maanden van het jaar: de maand waarin je je vakantiegeld uitbetaald krijgt! Je hebt misschien al een bestemming voor het geld in gedachten, maar eerst is het nog even de vraag hoeveel er op je rekening gaat verschijnen. Geen zin om het af te wachten? Je kan ook van tevoren vast je vakantiegeld berekenen. Maar hoe doe je dat precies?

vakantiegeld berekenen-1

Vakantiegeld berekenen: de basis

Als je in loondienst werkt, met pensioen bent of een uitkering (geen bijstand) krijgt, bouw je elke maand vakantiebijslag op. Wij noemen dat meestal vakantiegeld. Standaard is dit 8% van je bruto salaris en wordt dit berekend over de periode vanaf 1 juni vorig jaar tot en met 31 mei van dit jaar.

Je krijgt het vakantiegeld in principe uitgekeerd in mei, tenzij schriftelijk andere afspraken zijn gemaakt met je werkgever. Bijvoorbeeld dat je het maandelijks ontvangt. Ook kunnen er andere afspraken zijn gemaakt over de hoogte van het vakantiegeld, maar het minimale percentage is altijd 8%.

Hoe bereken je vakantiegeld?

Je kan je vakantiegeld berekenen met deze standaard formule:

Bruto maandsalaris x gewerkte maanden x percentage vakantiegeld = te ontvangen bruto vakantiegeld.

Rekenvoorbeeld
Stel je verdient per maand € 4.000 bruto en je hebt tot en met 31 mei 12 volledige maanden gewerkt tegen hetzelfde salaris. Je berekent dan 8% over € 4.000 x 12 maanden = € 48.000 x 0,08 = € 3.840 bruto vakantiegeld.

Netto vakantiegeld berekenen

Het netto bedrag dat je ontvangt aan vakantiegeld hangt af van twee zaken: de hoogte van je jaarsalaris en het effect van vakantiegeld op de hoogte van je heffingskorting.

Het bruto vakantiegeld wordt bij je bruto jaarsalaris opgeteld. Anders dan bij inkomstenbelasting - waar wordt uitgegaan van een progressief belastingtarief - geldt bij de loonbelasting op vakantiegeld dat deze altijd wordt belast in het hoogst geldende tarief van jouw totale jaarlijkse salaris.

Rekenvoorbeeld
We nemen nog een keer het voorbeeld hierboven en gaan uit van een salaris van € 4.000 bruto per maand. Het totale jaarsalaris is dan € 48.000 + € 3.840 vakantiegeld = € 51.840 jaarsalaris. Daarmee valt het vakantiegeld in het belastingtarief van 36,97%. Het netto uit te keren bedrag komt dan uit op (€ 3.840 - (€ 3.840 * 0,3697)=) € 2.420,35.

Heffingskorting
Daarnaast moet je nog rekening houden met heffingskortingen zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze kortingen verlagen de belasting die je betaalt, maar hoe hoger je inkomen, hoe lager je korting. Daar wordt in de uitbetaling van je vakantiegeld alvast rekening mee gehouden, omdat je vakantiegeld je inkomen zal verhogen.

Zet je vakantiegeld op een aparte spaarrekening 

Weet jij al wat je met je vakantiegeld gaat doen? Ga je ervan op vakantie of heb je een ander doel? Bij Knab kun je zoveel spaarrekeningen openen als je wilt. Handig om potjes te maken en je geeft elke rekening een eigen naam zoals ‘vakantie’. Zo staat je vakantiegeld meteen gereserveerd en weet je precies wat je hebt!Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.Deel via:
Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën