Vakantiegeld berekenen: zo weet jij wat je kunt verwachten

  • Gepubliceerd: 10 mei 2019
  • Laatst geüpdate: 13 mei 2019
  • 2 minuten

Het is weer tijd voor één van de leukste maanden van het jaar: de maand waarin jij je vakantiegeld uitbetaald krijgt! Je hebt misschien al een bestemming voor het geld in gedachten, maar eerst is het nog even de vraag hoeveel er op je rekening gaat verschijnen. Geen zin om het af te wachten? Je kan ook van tevoren vast je vakantiegeld berekenen. Maar hoe doe je dat precies?

vakantiegeld berekenen-1

Vakantiegeld berekenen: de basis

Als je in loondienst werkt, met pensioen bent of een uitkering (geen bijstand) krijgt, bouw je elke maand vakantiebijslag op. Wij noemen dat meestal vakantiegeld. Standaard is dit 8% van je bruto salaris en wordt berekend over de periode vanaf 1 juni vorig jaar tot en met 31 mei van dit jaar.

Je krijgt het vakantiegeld in principe uitgekeerd in mei, tenzij schriftelijk andere afspraken zijn gemaakt met je werkgever. Bijvoorbeeld dat je het maandelijks ontvangt. Ook kunnen er andere afspraken zijn gemaakt over de hoogte van het vakantiegeld, maar het minimale percentage is altijd 8%.

Hoe bereken je vakantiegeld?

Je kan je vakantiegeld berekenen met deze standaard formule:

Bruto maandsalaris x gewerkte maanden x percentage vakantiegeld = te ontvangen bruto vakantiegeld.

Rekenvoorbeeld
Stel je verdient per maand € 4.000 bruto en je hebt tot en met 31 mei 12 volledige maanden gewerkt tegen hetzelfde salaris. Je berekent dan 8% over € 4.000 x 12 maanden = € 48.000 x 0,08 = € 3.840 bruto vakantiegeld.

Netto vakantiegeld berekenen

Het netto bedrag dat je ontvangt aan vakantiegeld hangt af van twee zaken: de hoogte van je jaarsalaris en het effect van vakantiegeld op de hoogte van je heffingskorting.

Het bruto vakantiegeld wordt bij je bruto jaarsalaris opgeteld. Anders dan bij inkomstenbelasting - waar wordt uitgegaan van een progressief belastingtarief - geldt bij de loonbelasting op vakantiegeld dat deze altijd wordt belast in het hoogst geldende tarief van jouw totale jaarlijkse salaris.

Rekenvoorbeeld
We nemen nog een keer het voorbeeld hierboven en gaan uit van een salaris van € 4.000 bruto per maand. Het totale jaarsalaris is dan € 48.000 + € 3.840 vakantiegeld = € 51.840 jaarsalaris. Daarmee valt het vakantiegeld in het belastingtarief van 38.10%. Het netto uit te keren bedrag komt dan uit op € 2.377.

Heffingskorting
Daarnaast moet je nog rekening houden met heffingskortingen zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze kortingen verlagen de belasting die je betaalt, maar hoe hoger je inkomen, hoe lager je korting. Daar wordt in de uitbetaling van je vakantiegeld alvast rekening mee gehouden, omdat je vakantiegeld je inkomen zal verhogen.

Zet je vakantiegeld op een aparte spaarrekening 

Weet jij al wat je met je vakantiegeld gaat doen? Ga je zoals de meesten ervan op vakantie of heb je een ander doel? Bij Knab kun je zoveel spaarrekeningen openen als je wilt. Handig om potjes te maken en je geeft elke rekening een eigen naam zoals ‘vakantie’. Zo staat je vakantiegeld meteen gereserveerd en weet je precies wat je hebt!Karin Broeksma
Karin werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Precies weten hoe je er financieel voor staat?  Gratis Financieel Plan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën