Wat is huurdersbelang en wat heb je eraan?

Huur je een woning en ga je een inboedelverzekering afsluiten? Grote kans dat je dan het woordje ‘huurdersbelang’ tussen de filters ziet staan. Scroll hier niet achteloos voorbij, want dit kan nog best wel eens een nuttige dekking zijn. “Wat is huurdersbelang dan?”, vraag je je misschien af. Je leest ‘t hier!
Gepubliceerd
1 oktober 2018
Laatst geüpdatet
14 juni 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 27 september 2018
- Laatst geüpdate: 14 juni 2019
- Leestijd: 3 minuten

Huur je een woning en ga je een inboedelverzekering afsluiten? Grote kans dat je dan het woordje ‘huurdersbelang’ tussen de filters ziet staan. Scroll hier niet achteloos voorbij, want dit kan nog best wel eens een nuttige dekking zijn. “Wat is huurdersbelang dan?”, vraag je je misschien af. Je leest ‘t hier!

Wat is huurdersbelang

Wat is huurdersbelang überhaupt?

Huurdersbelang is een aanvullende dekking, die je afsluit via de inboedelverzekering. Als huurder hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Maar als je een tijdje ergens woont, wil je waarschijnlijk wel het een en ander aanpassen. Nieuwe keukenkastjes bijvoorbeeld of een nieuwe vloer die je aan de grond lijmt (losliggende vloeren zoals kliklaminaat vallen onder je inboedelverzekering).

Bij schade aan je eigen aanpassingen, kun je niet terecht bij de opstalverzekering van de verhuurder. Die verzekering dekt jouw aanpassingen namelijk niet. Dat kun je dus zelf verzekeren, via het huurdersbelang. 

Schade claimen via de opstalverzekering

In principe sluit de eigenaar van de woning dus een opstalverzekering af. Dat hoort bij het verhuren van opstal, dus ook bij de verhuur van het studentenhuis waar je op kamers gaat. Schade aan de woning hoort de eigenaar daarom ook te herstellen. Tenzij het dus om schade gaat dat onder het huurdersbelang valt.

Vraag daarom van te voren na wat onder de afgesloten opstalverzekering valt en wat niet. Ook aanpassingen die de huurder voor je heeft gedaan (en waar jij nu gebruik van maakt) vallen misschien niet onder de opstalverzekering. Zo kom je bij schade niet voor vervelende verrassingen te staan.

De waarde die je verzekerd

In veel gevallen heeft het huurdersbelang een maximum. Dit betekent dat je tot een bepaald bedrag schade kunt declareren. Als het schadebedrag hoger uitvalt, krijg je dus niet het totale bedrag vergoed.

Hoe de maximumwaarde van je huurdersbelang berekend wordt, hangt af van de verzekeraar. Sommige verzekeraars hebben één vast bedrag, bij andere verzekeraars kun je kiezen tussen verschillende bedragen. Er zijn ook verzekeraars die bijvoorbeeld 10% van de waarde van je inboedel als huurdersbelang hanteren. Je kunt dit terugvinden in de polisvoorwaarden.

Als je gaat verhuizen

Misschien is je huurhuis op een gegeven moment te klein of te groot. Of wil je verhuizen naar een andere regio of ga je een huis kopen. Genoeg redenen in ieder geval om te verhuizen. Maar als jij uit de woning weggaat, mag je jouw nieuwe mooie keuken of PVC vloer niet vergeten. De kans bestaat dat je dit moet meenemen.

Het zijn tenslotte jouw toevoegingen aan het huis en niet die van je huisbaas. Dus net als bijvoorbeeld bij je meubels, is het jouw verantwoordelijkheid wat hiermee gebeurd. Als de nieuwe huurder – of je huisbaas – de keuken of vloer niet wilt hebben, zul je deze zelf moeten verwijderen. En je draait dan ook zelf op voor de bijkomende kosten. Houd hier dus rekening mee, als je keukenkastjes wilt vervangen.

Je hebt ook nog het eigenaarsbelang

Het eigenaarsbelang (of eigenarenbelang) is bijna hetzelfde als het huurdersbelang. Alleen in dit geval is het voor de eigenaren van een appartement of flat. Als je namelijk een appartement of flat bezit bestaat een heel grote kans dat jij geen opstalverzekering hoeft af te sluiten. Meestal doet de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het gebouw dit.

Breng je verbeteringen of veranderingen aan? Dan valt dit niet onder de VvE opstalverzekering. Denk bijvoorbeeld aan een luxe keuken, uitbreiding van de badkamer of zelfs een aanbouw als je appartement op de begane grond staat. Schade door bijvoorbeeld brand of lekkage kun je dan verhalen op het eigenaarsbelang, omdat je ook via dit belang je eigen aanpassingen naar waarde hebt verzekerd.

Overstappen naar een koopwoning

Overweeg je om binnenkort over te stappen naar een koopwoning? Dan zul je zelf zowel een inboedel- als opstalverzekering af moeten sluiten. Daarnaast komt er uiteraard nog veel meer op je pad. Wil je hier meer over weten? Download dan het gratis e-book "Eerste huis kopen" en lees alles over:

  • Hoe je jouw droomhuis vindt
  • Bieden & onderhandelen
  • Hoe je slim aan de slag gaat met de financiering


Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:
Een stappenplan voor de koop van je eerste huis  Download het e-book

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën