Wat is een recessie? En gaan we er nu een tegemoet?

Sinds het begin van de coronacrisis heb je het woord ‘recessie’ waarschijnlijk al een paar keer horen vallen. Dat er een recessie aankomt, daar zijn de meeste economen het wel over eens. Maar wat is een recessie precies, en hoe lang duren ze normaal gesproken? En nog belangrijker: wat merk jij van een recessie?
Gepubliceerd
1 mei 2020
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 1 mei 2020
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 4 minuten

Sinds het begin van de coronacrisis heb je het woord ‘recessie’ waarschijnlijk al een paar keer horen vallen. Dat er een recessie aankomt, daar zijn de meeste economen het wel over eens. Maar wat is een recessie precies, en hoe lang duren ze normaal gesproken? En nog belangrijker: wat merk jij van een recessie?

Wat is een recessie?

Wat is een recessie?

Een recessie is een periode van minimaal twee opeenvolgende kwartalen waarin de economische groei negatief is. Dan krimpt de economie dus. De economische groei wordt bepaald op basis van de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten in een land binnen een bepaalde periode, oftewel het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Hoe ontstaan recessies?

Recessies kunnen op verschillende manieren ontstaan en ze kunnen meerdere oorzaken hebben. Hieronder lees je een aantal belangrijke:

Problemen op de huizenmarkt
De huizenmarkt kan een belangrijke rol spelen in het ontstaan van een recessie, dat bleek wel tijdens de crisis van 2008. Voor die tijd was het relatief makkelijk om een hypotheek af te sluiten, waardoor een bubbel ontstond op de huizenmarkt. Toen bleek dat mensen vervolgens hun hypotheek niet meer konden betalen, kwamen veel banken in de problemen. Met de economische en financiële crisis als gevolg.

Een beurscrash
Vaak is een beurscrash meer een gevolg dan een oorzaak, maar het kan zeker het begin van een recessie inluiden. Als aandelen van een bedrijf minder waard worden, daalt het bedrijf zelf ook in waarde. Hierdoor kunnen deze bedrijven in de problemen komen. Daarnaast zullen investeerders sneller geneigd zijn om hun investeringen te verkopen, wat een verder negatief effect kan hebben op de economie.

Hoge rente
In tijden van hoge spaarrentes kan sparen aantrekkelijker zijn voor mensen dan geld uitgeven en/of lenen. Dit geldt ook voor investeerders. Wanneer mensen minder geld uitgeven of investeren, worden bedrijven genoodzaakt om minder te produceren en eventueel mensen te ontslaan. Dan kan een recessie ontstaan.

Consumentenvertrouwen
Een groot deel van de economie draait op de uitgaven van consumenten. Het vertrouwen dat ze hebben in de economie speelt daarbij een grote rol. Is het consumentenvertrouwen laag? Dan doen mensen waarschijnlijk minder snel grote uitgaven. Vervolgens gaat er minder geld om in de economie, wat kan zorgen voor een recessie.

Een andere acute crisis
De oorzaak van een recessie hoeft niet altijd in de economie te liggen. Ook oorlogen of natuurrampen kunnen hiervoor zorgen. Of een pandemie. Bij dergelijke crises wordt het dagelijkse leven op een dusdanige manier ontwricht, dat ze op de langere termijn ook de economie schaden. De coronacrisis is hiervan een voorbeeld.

Wat zijn de gevolgen van een recessie?

Een recessie heeft een negatieve impact op de economie. Als een recessie lang aanhoudt, loopt de werkloosheid op, hebben mensen gemiddeld minder te besteden en kunnen huizenprijzen dalen. Hierbij geldt: hoe langer een recessie, hoe groter de gevolgen.

Hoe lang duurt een recessie?

De duur van recessies kan erg verschillen, van enkele kwartalen tot meerdere jaren achtereen. Duurt een recessie meerdere jaren? Dan spreken we meestal van een economische crisis. De laatste economische crisis begon in 2008 en duurde ongeveer tot 2011. De Grote Depressie van begin vorige eeuw duurde zelfs meer dan tien jaar.

Aan de andere kant zijn er ook recessies en crises geweest die veel korter duurden. Hierbij ging het om een economische krimp die een aantal kwartalen aanhield. De laatste dateert uit 2012. Sindsdien is de economie alleen nog maar gegroeid. De coronacrisis maakt nu (voorlopig) een einde aan deze groei.

Gaan we nu een recessie tegemoet?

Het is nu nog heel lastig om te voorspellen welk effect de coronacrisis op de langere termijn gaat hebben op de economie. Op dit moment stelt de overheid veel geld beschikbaar om op korte termijn de misgelopen omzetten voor bedrijven en zelfstandig ondernemers zoveel mogelijk op te vangen. Als de economie snel weer een doorstart kan maken, blijft de schade hopelijk beperkt.

Mocht het openbare leven voor een langere periode (deels) stil blijven liggen, lijkt een langere recessie onvermijdelijk. De overheid zal in dat geval waarschijnlijk niet alle schade kunnen opvangen. Er zullen bedrijven failliet gaan, de werkloosheid zal oplopen en mensen zullen minder snel grote uitgaven doen. Hierdoor bestaat ook de kans dat de huizenprijzen gaan dalen. Een langere recessie kan dan het gevolg zijn.

Hoe kun je je voorbereiden op een recessie?

Natuurlijk zijn er veel zaken die je zelf niet helemaal in de hand hebt. Zo kun je je baan verliezen of als zzp’er minder opdrachten krijgen. Maar waar jij wel direct invloed op hebt, is je uitgavenpatroon en je financiële buffer. Neem je maandelijkse uitgaven onder de loep en kijk kritisch of je ergens geld kunt besparen. Geschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Ook interessant voor jou

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën