Verlaag je maandelijkse kosten tijdens corona en daarna: 5 tips
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten
Veel mensen nemen tijdens deze coronacrisis hun financiën onder de loep. Vaak ontdekken ze dan hoe zwaar de maandelijkse vaste lasten drukken op hun persoonlijke begroting. Er is een aantal doorlopende, onnodige kosten waar mensen zelden naar kijken. Hier kun je veel op besparen zonder dat de kwaliteit van je leven minder wordt.
Financieel Planner Oskar Barendse laat je zien hoe je tijdens de coronacrisis de bezem goed door je vaste lasten kunt halen.
Alle maandelijkse kosten op een rijtje
Toen de coronacrisis ons land platlegde, heb ik mijn doorlopende kosten weer eens op een rijtje gezet. Welke bedragen betaal ik elke maand en wat krijg ik ervoor terug? En welke zaken kan ik schrappen, mochten we financieel echt in de knoop komen? Ik merkte dat een hoop uitgaven onnodig waren of dat ik ze slimmer kon organiseren. Hoeveel spaargeld hebben mensen gemiddeld?
Verlaag nu je vaste lasten, ook als het (nog) niet nodig is
Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor je financiën. Ook al kun je de rekeningen (makkelijk) betalen, het geeft rust als je je vaste lasten zo laag mogelijk houdt. Grijp de coronacrisis aan om met de volgende vijf tips je doorlopende kosten te verlagen, zonder dat het pijn doet in je dagelijkse leven.
1. Check of je ‘slapende abonnementen’ hebt
Maak eens een lijstje met alle abonnementen en accounts waar je voor betaalt. Denk hierbij aan (online) kranten en tijdschriften, goede doelen, loterijen, de sportschool, maar ook aan apps die je misschien helemaal niet gebruikt. Check hiervoor de afschrijvingen van nu tot een jaar terug. Sommige abonnementen betaal je immers niet per maand, maar per kwartaal of per jaar.
Controleer niet alleen je bankafschriften, maar ook je eventuele online wallets en creditcard. Maak je geen gebruik meer van de dienst? Zeg dit ‘slapende contract’ dan meteen op.
2. Deel abonnementskosten met anderen
Alle grote streamingdiensten (Spotify, Netflix, Disney+) bieden tegenwoordig abonnementen waar meerdere gebruikers tegelijk op kunnen. Dat is vaak goedkoper dan wanneer iedereen een apart account heeft. Hiervoor hoef je helemaal niet bij elkaar in huis te wonen. Je kunt dit dus met alle vrienden of familieleden afspreken. Kijk ook eens naar je telefoniecontract. Mogelijk ben je daar ook goedkoper uit met een gezinsabonnement.3. Verhoog het eigen risico van je verzekeringen
Nederlanders zijn oververzekerd. Ze betalen voor risico’s die ze niet lopen, of ze dekken schade af die ze - in geval van pech - makkelijk zelf kunnen betalen. Pak je zorg-, auto- en huisverzekering er eens bij. Door de eigen risico’s met een paar honderd euro te verhogen, bespaar je als snel € 500 per jaar. Zeker voor gezinnen kan het voordeel flink oplopen.
Bekijk in meer tips over het slim omgaan met je eigen risico.
4. Stap over van energieleverancier
Veel Nederlanders kijken pas aan het einde van het jaar over ze willen overstappen van energieleverancier. Maar de meesten checken het eigenlijk nooit. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je het hele jaar door eenvoudig overstappen. Ook nu. Kijk of het ergens goedkoper kan, of informeer je energieleverancier over je voornemen om weg te gaan. Ze bieden je dan vaak - volgens standaardprotocol - een mooie korting om te blijven. Loopt je contract nog een aantal maanden? Zet de einddatum in je agenda zodat je het niet vergeet.
5. Controleer de woz-waarde van je huis
Heb je een koophuis? Bekijk dan af toe de actuele woz-waarde van je huis. Vergelijk die waarde met de woz-waarde die bij je hypotheek staat. Is de actuele woz-waarde hoger? Informeer dan je hypotheekverstrekker. De risico-opslag kan mogelijk omlaag, waardoor je minder hypotheekrente hoeft te betalen. Die opslag kan omlaag omdat je huis meer waard wordt, waardoor de bank minder risico loopt dat jij je financiële verplichtingen niet na kan komen. Logisch, maar je moet er soms wel zelf achteraan!
Maak een aparte spaarrekening voor je buffer
Met bovenstaande tips kun je direct eenvoudig besparen op je maandelijkse lasten. Daarbij is het natuurlijk wel verstandig dat je je gespaarde geld niet direct ergens anders aan uitgeeft. Zet daarom (een deel van) je gespaarde geld opzij als buffer. Bij Knab open je zoveel spaarrekeningen als je wilt. Je kan ze ook nog eens een eigen naam geven. Bijvoorbeeld ‘lekker makkelijk verdiend’.
Oskar Barendse
Oskar Barendse (FFP RPLP) is Financieel Expert bij Knab en is expert op het gebied van personal finance en financiële planning.