5 tips waarmee je elke week geld bespaart op je boodschappen

Je kunt op verschillende manieren geld besparen, maar het snelst lukt dit waarschijnlijk op de boodschappen. Als jij elke week € 10 op je boodschappen weet te besparen, heb je na een jaar al € 520 bespaard… Dan gaat het hard hè. Daarom hierbij 5 tips om te besparen op je boodschappen. 
Gepubliceerd
2 april 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 20 maart 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Je kunt op verschillende manieren geld besparen, maar het snelst lukt dit waarschijnlijk op de boodschappen. Als jij elke week € 10 op je boodschappen weet te besparen, heb je na een jaar al € 520 bespaard… Dan gaat het hard hè. Daarom hierbij 5 tips om te besparen op je boodschappen. 

Besparen op de boodschappen tips

TIP 1: MAAK EEN WEEKMENU

Een weekplan voor je boodschappen klinkt saai, maar het is echt een van de beste manieren om geld te besparen. Het kost even tijd misschien, maar niet meer dan wanneer je elke dag erover nadenkt en die minuten op zou tellen. 

Het heeft nog meer voordelen. Met een weekplan verspil je minder eten en hoef je minder vaak naar de supermarkt. Maar het grootste voordeel is vaak wel dat je minder koopt, omdat je al weet wat je gaat gebruiken. 

Google op leuke recepten, dan is het zo gebeurd. Neem trouwens ook je ontbijt, lunch en tussendoortjes mee. Anders ga je daar misschien alsnog de mist mee in. 

TIP 2: MAAK EEN BOODSCHAPPENLIJSTJE

Als je in de supermarkt nog moet bedenken wat je nodig hebt, kom je vaak met teveel thuis. En… soms ook met te weinig spullen. Dat leidt er dan weer toe dat je terug gaat en opnieuw aan alle verleidingen wordt bloot gesteld. Met een boodschappenlijstje in de hand is het makkelijker om precies de juiste spullen te kopen. En ook om de verleidingen het hoofd te bieden.

TIP 3: DOE EERST BOODSCHAPPEN IN JE KOELKAST EN VOORRAADKAST

Door voordat je naar de supermarkt gaat, eerst in de koelkast en voorraadkast te kijken wat er ligt, kun je ook een hoop besparen. Sowieso omdat je dan misschien andere gerechten in plant dan wanneer je geen rekening houdt met wat er nog in de koelkast ligt (hm, we hebben nog wortels… toch maar soep dan?). Daardoor hoef je minder weg te gooien. 

En ook al moet je je voorraden op een gegeven moment wel aanvullen, vaak gaan ze langer mee dan je denkt. 

TIP 4: VERGELIJK DE PRIJZEN VOORAF ONLINE

Alle grote supermarkten hebben tegenwoordig een app waarmee je boodschappen kunt bestellen. Door je boodschappen rechtstreeks in de app in te voeren weet je direct wat je kwijt bent. Als dat teveel is, kun je thuis alvast gaan wisselen. Misschien toch een ander gerecht deze week? Of misschien maar even geen chips. 

En, misschien nog wel handiger: je kunt zien waar je het minste geld kwijt bent voor deze lijst. Er is namelijk niet zoiets als “de goedkoopste supermarkt”. Maar… er is wel een goedkoopste supermarkt voor jouw boodschappen deze week. En het is toch fijn om dat vast te ontdekken, vóór je er rond loopt. 

TIP 5: OF… BESTEL ONLINE

Door online te bestellen weet je precies wat je kwijt bent. Het scheelt benzinekosten. En die tijd die je misschien toch extra kwijt was aan dat weekmenu. 

Het grote voordeel vind ik echter dat je minder verleid wordt om dingen te kopen die je niet nodig hebt. Dat werkt niet helemaal, vrees ik. In die apps hebben ze natuurlijk ook leuke extra’s ingebouwd: “deze producten koopt u normaal ook”. En “deze week in de aanbieding”. Het voordeel is echter wel dat je direct ziet wat het effect van zo’n extra aankoop op je totale bedrag doet. 

En… dat je het maar één keer hebt, namelijk als je op de bestelpagina terecht komt. In de supermarkt zelf heb je het bij elke stap die je zet. En dan bij de kassa nog een keer. 

Besparen én sparen?

Houd je door deze bespaartips meer geld over? Zet het dan op een aparte spaarrekening. Zo voorkom je dat je het direct aan iets anders uitgeeft. Bij je Knab-rekening krijg je zoveel spaarrekeningen als jij nodig hebt.

Start met sparenSjoukje Bakker
Sjoukje geeft je huis-tuin-en-keukentips om geld te besparen. Zelf beheert ze meergeldminderstress.nl.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Haal meer uit je geld met het Financieel Plan  Maak gratis aan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën