Tweede auto verzekeren: hoe gaat dat in z’n werk?

Er zijn allerlei redenen om twee auto’s te hebben. Je kunt bijvoorbeeld gaan samenwonen met je partner, maar beide willen jullie je auto niet wegdoen. Of je wilt gewoon een luxe auto voor erbij, of een boodschappenwagentje voor kleine ritjes. Ook voor deze tweede auto moet je een autoverzekering afsluiten. Gelukkig is je tweede auto verzekeren niet heel moeilijk. Wij leggen uit hoe het werkt.
Gepubliceerd
26 maart 2018
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 16 maart 2018
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten

Er zijn allerlei redenen om twee auto’s te hebben. Je kunt bijvoorbeeld gaan samenwonen met je partner, maar beide willen jullie je auto niet wegdoen. Of je wilt gewoon een luxe auto voor erbij, of een boodschappenwagentje voor kleine ritjes. Ook voor deze tweede auto moet je een autoverzekering afsluiten. Gelukkig is je tweede auto verzekeren niet heel moeilijk. Wij leggen uit hoe het werkt.

tweede auto verzekeren

Tweede auto verzekeren, waarom moet dat?

Of je nou een luxe sportauto voor erbij importeert of jij en je partner beide een eigen auto nodig hebben voor werk; elke auto die je bezit moet verzekerd worden. Als jij namelijk iets of iemand aanrijdt, kan het slachtoffer via je verzekering aanspraak maken op een schadevergoeding.

Schadevrije jaren en je tweede auto

Als je de tweede auto hebt gekocht, is het aantal schadevrije jaren van deze auto nog nul. Je hebt waarschijnlijk wel schadevrije jaren opgebouwd met je eerste auto, maar die gelden niet automatisch ook voor je tweede auto. Gelukkig hebben de verzekeraars hier iets voor: de tweede autoregeling, ook wel gezinsautoregeling genoemd. Via deze regeling kun je alsnog korting krijgen op de premie van de autoverzekering van je tweede auto.

Verzekeren bij dezelfde aanbieder

Je kunt je tweede auto verzekeren bij dezelfde verzekeraar als van je eerste auto. Dat is sowieso handig qua administratie en daarnaast kun je ook korting krijgen op de premie van je tweede auto. Dit kan met de tweede autoregeling, waarmee je korting krijgt op basis van de reeds opgebouwde schadevrije jaren van je eerste auto.

Dat je de korting krijgt, betekent niet dat je ook meteen de schadevrije jaren van je eerste auto meeneemt naar je tweede auto. Op de nieuwe auto moet je gewoon vanaf nul beginnen met het opbouwen van de jaren. Daarnaast hanteren niet alle verzekeraars de tweede autoregeling, dus vraag dat eerst na voordat je een autoverzekering gaat afsluiten.

Voorwaarden tweede autoregeling

Om gebruik te maken van de tweede autoregeling moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. De meeste verzekeraars hanteren de volgende voorwaarden:

  •         de bestuurder(s) van de tweede auto moet ouder dan 24 jaar zijn;
  •         de auto mag niet op naam van je kind staan;
  •         de waarde van de auto mag niet boven de maximaal ingestelde waarde van de verzekeraar komen (verschilt per verzekeraar);
  •         je mag in de afgelopen 1 of 2 jaar geen schade hebben gereden;
  •         de auto moet op naam van jezelf of van je partner staan.

Vergeet de andere aanbieders niet

Je bent niet verplicht om je tweede auto te verzekeren bij dezelfde verzekeraar als die van je eerste auto. Een andere verzekeraar kan juist voordeliger zijn. Bijvoorbeeld als je minder kilometers maakt of als de auto een lagere waarde heeft dan je eerste auto. Voorkom een te dure premie en vergelijk eerst de opties die je hebt.

Korting bij een andere verzekeraar

Sommige verzekeraars bieden ook korting op de autopremie, terwijl je eerste auto niet bij hen verzekerd is. Vaak krijg je die korting aan de hand van de schadevrije jaren die je al hebt opgebouwd bij je eerste auto. Meestal is dan wel de voorwaarde dat je binnen een jaar ook je eerste auto bij deze verzekeraar onderbrengt.

Schade aan een van de twee auto’s

Als je schade rijdt aan een van je auto’s maakt het niet uit of ze bij dezelfde of bij verschillende verzekeraars zijn ondergebracht. Het claimen van de schade heeft namelijk alleen invloed op de autoverzekering van de beschadigde auto. Je schadevrije jaren en de bijbehorende korting op de andere auto blijven ongewijzigd.

Overigens geldt ook bij je tweede auto dat je voor jezelf moet bepalen of het claimen van de schade het wel waard is. Misschien ben je goedkoper uit als je zelf de reparatiekosten betaalt.

 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

 

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën