Auto importeren: hoe gaat dat in z’n werk?
Gepubliceerd
12 februari 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 12 februari 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 3 minuten
Steeds meer tweedehands auto’s die in Nederland rondrijden, komen uit het buitenland. In Nederland komen er niet genoeg auto’s op de tweedehands markt om aan de vraag te voldoen, waardoor zowel kopers als dealers over de grens gaan kijken. Daar is het aanbod veel groter. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een auto importeren?
Waarom zou je een auto importeren?
Er zijn allerlei redenen te bedenken om een auto te importeren uit het buitenland. Het aanbod is in het buitenland bijvoorbeeld veel groter.
Ook liggen de prijzen over de grens vaak lager. Zo betaal je in sommige landen minder BTW. Daarnaast hebben andere landen, zoals Duitsland, vaak en grotere automarkt. Daardoor dalen de prijzen van tweedehands auto’s sneller.
Een auto vinden in het buitenland
De makkelijkste manier om een auto te vinden in het buitenland, is via internet. Je kunt natuurlijk de websites van de automerken gebruiken. Ook autoscout24 en mobile.de (speciaal voor Duitsland) hebben een breed aanbod.
Het is verstandig om je auto te kopen bij een merkdealer. Deze geeft meestal garantie, kan je de benodigde papieren overhandigen en zorgt ervoor dat de auto aan de eisen voldoet.
Voordat je de auto aanschaft
Oké, je hebt een fantastische auto gevonden in het buitenland en weet zeker dat je deze wil importeren. Om een té impulsieve aankoop te voorkomen, controleer je het volgende:
- Is het echt voordeliger om de auto uit het buitenland te halen?
- Is de auto echt niet in Nederland te koop?
- Is de verkoper betrouwbaar en staat hij goed aangeschreven?
- Is de auto in een goede staat? Je kunt misschien zelf niet naar de auto toe om hem te checken, maar je kunt hier bijna altijd in het land zelf een bedrijf voor inhuren.
Auto importeren uit een land buiten Europa
Als je een sportwagen uit Japan of een V8 uit de VS over laat komen, betaal je naast de kosten die je betaalt voor het importeren buiten Europa, ook nog invoerrechten en BTW.
Houd voor de kosten van de invoerrechten rekening met 10% van het aankoopbedrag en de transportkosten. Dit bedrag betaal je wanneer je de auto aangeeft bij de Belastingdienst.
De auto naar Nederland halen
Om je auto makkelijk en snel in Nederland te krijgen, kun je het beste een transportbedrijf inhuren. Je betaalt een vast bedrag waarvoor je auto voor jou wordt opgepikt. Dit scheelt jou sowieso veel tijd en regelwerk, want zo’n bedrijf neemt alles uit handen.
Je kunt uiteraard ook zelf de auto ophalen. Je kunt bijvoorbeeld een speciale trailer huren, waar je de auto gewoon op kan zetten. Rijd je zo terug naar huis.
Als je de auto zelf naar Nederland wil rijden, heb je een tijdelijk kenteken nodig. Onthoud dat je met een tijdelijk kenteken niet Allrisk verzekerd bent, maar alleen WA (enkel verzekerd voor schade die je toebrengt aan anderen).
Zodra de auto in Nederland is
Voordat je met je nieuwe aanwinst de weg op mag, moet je nog enkele administratieve zaken regelen:
- De auto laten keuren door de RDW.
- Je auto aangeven bij de Belastingdienst om de BPM (soort aanschafbelasting) te betalen.
- Na ontvangst kenteken van het kentekennummer (ong. een week na afdragen BPM), de kentekenplaten laten maken.
- Een goede autoverzekering afsluiten.
- De rekening voor de wegenbelasting komt vanzelf, daar hoef je niets voor te doen.
Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .