Last van geldzorgen? 7 tips om financiële stress te verlichten

Heb jij moeite om iedere maand rond te komen, of word je nerveus als je weer een blauwe envelop op de mat ziet liggen? Geldzorgen zijn heel normaal, en het is zeker niks om je voor te schamen. Het is wel belangrijk dat je stappen neemt om je financiële stress te verlichten. Maak een begin met deze 7 gratis tips. 1. Schep inzicht in je inkomsten en uitgaven Weet jij waar je je geld aan uitgeeft? Klinkt misschien als een rare vraag, maar veel mensen weten het niet precies. Je hebt vast scherp hoeveel je betaalt aan huur- of hypotheeklasten en aan je andere vaste lasten zoals gas, water en elektriciteit. Maar weet je ook hoeveel je maandelijks uitgeeft aan boodschappen, abonnementen en andere dingen?
Gepubliceerd
28 mei 2020
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 28 mei 2020
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Heb jij moeite om iedere maand rond te komen, of word je nerveus als je weer een blauwe envelop op de mat ziet liggen? Geldzorgen zijn heel normaal, en het is zeker niks om je voor te schamen. Het is wel belangrijk dat je stappen neemt om je financiële stress te verlichten. Maak een begin met deze 7 gratis tips.

Man met geldzorgen

1. Schep inzicht in je inkomsten en uitgaven

Weet jij waar je je geld aan uitgeeft? Klinkt misschien als een rare vraag, maar veel mensen weten het niet precies. Je hebt vast scherp hoeveel je betaalt aan huur- of hypotheeklasten en aan je andere vaste lasten zoals gas, water en elektriciteit. Maar weet je ook hoeveel je maandelijks uitgeeft aan boodschappen, abonnementen en andere dingen?

Stap één van het oplossen van je geldzorgen is overzicht creëren. En dat begint met precies weten hoeveel er iedere maand binnenkomt en hoeveel je weer uitgeeft. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een eenvoudig Excel-bestand gebruiken of een online kasboekje. Wanneer je een beter overzicht hebt van je uitgaven, wordt het makkelijker om te zien welke uitgaven noodzakelijk zijn en of je eventueel geld kunt besparen.

2. Open en betaal rekeningen zoveel mogelijk meteen

Een belangrijke bron van financiële stress is onbetaalde rekeningen. Deze kunnen zich opstapelen waardoor je te maken kan krijgen met incassokosten en - in het ergste geval - deurwaarders op de stoep. Dit brengt allemaal extra kosten met zich mee en dat is zonde.

Daarnaast kunnen ongeopende rekeningen zorgen voor mentale onrust. Je weet namelijk niet hoeveel je moet betalen en op welke termijn. Dus open altijd je post en betaal je rekeningen meteen. Lukt het even niet om ze gelijk te betalen? Check dan goed wat de uiterste betaaldatum is en schat in of het je lukt om voor die tijd te betalen. Zo niet, informeer dan of je een betalingsregeling kunt treffen. Zorg dat je rekeningen altijd bewaart op een plek waar je ze makkelijk terug kunt vinden. Bijvoorbeeld in een (digitale) ordner.

Automatische incasso
Een andere optie is om een automatische incasso te regelen. Op deze manier worden rekeningen automatisch van je rekening afgeschreven. Het voordeel is dat je er zelf niet constant mee bezig hoeft te zijn en je loopt niet het risico dat je een rekening vergeet te betalen. Uiteraard moet er wel genoeg saldo op je rekening staan, dus houdt daar rekening mee met je andere uitgaven.

3. Haal de bezem door je vaste lasten

Check jij ieder jaar welke zorgverzekering en energieleverancier voor jou het voordeligst is? Dit zijn twee grote kostenposten waarop je al snel enkele tientjes per maand kunt besparen. Vanaf half november tot 31 december kun je overstappen van zorgverzekering en je kunt hele jaar door overstappen van energieleverancier.

Kijk ook kritisch naar al je andere abonnementen en verzekeringen. Sommige kun je misschien wel stopzetten of ‘downgraden’. Bij verzekeringen kun je eventueel overstappen naar een voordeligere aanbieder. Hieronder een overzicht van veel voorkomende vaste lasten:

  • Energiekosten
  • Verzekeringen (zorg, inboedel, reis, overlijdensrisico)
  • TV en internet
  • Mobiele telefoon
  • Lidmaatschap van sportschool en/of sportclub
  • OV-abonnementen
  • Parkeervergunning
  • Streamingdiensten (Spotify, Netflix, HBO, Amazon Prime, Videoland, etc.)
  • Kosten voor je bankrekening (creditcard)
  • Loterijen
  • Giften aan goede doelen

4. Denk drie keer na voor je iets koopt

Soms ontstaan geldproblemen doordat mensen er een luxere levensstijl op nahouden dan past bij hun inkomen. Het kan natuurlijk verleidelijk zijn om mooie spullen en kleding te kopen, zeker wanneer je salaris net gestort is. Maar besef je goed dat je hierdoor op een later moment weer krap bij kas komt te zitten en misschien wel in de financiële problemen komt.

Het kan helpen om direct bij het ontvangen van je inkomsten vaste bedragen per maand te reserveren voor leuke uitgaven, zoals kleding, uitgaan en vakanties. Maak voor deze uitgaven aparte spaarpotjes aan op een aparte spaarrekening, waar je iedere maand een vast bedrag op zet. Zo weet je precies hoeveel ruimte je hebt om bijvoorbeeld nieuwe schoenen te kopen of een weekendje weg te boeken.

Tip: Voor mensen die veel online shoppen
Doe jij online veel impulsaankopen? Laat je gewenste aankopen dan een paar dagen in je winkelmandje liggen en kijk daarna of je ze nog steeds zo graag wilt hebben. Op deze manier voorkom je dat je dingen in een opwelling koopt die je eigenlijk niet nodig hebt, of zelfs niet eens zo mooi vindt. Daarnaast wil het ook wel eens voorkomen dat online winkels je kortingscodes of aanbiedingen sturen als ze zien dat er nog artikelen in je mandje liggen. Zo bespaar je geld.

5. Bouw een financiële buffer op

Bang dat je laptop het binnenkort begeeft? Of dat je niet genoeg geld hebt voor het collegegeld voor je kinderen? Wanneer je voldoende geld achter de hand hebt, hoef je je minder zorgen te maken dat je door dit soort onverwachte uitgaven je financiële Waterloo vindt.

Maar hoe bouw je een financiële buffer op als het al een uitdaging is om iedere maand rond te komen? Het begint met op vaste basis geld opzij zetten. Hou je aan het eind van de maand niks over? Zet dan meteen geld opzij wanneer je salaris wordt gestort. Dit is ook weer een goed moment om het overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven er weer bij te pakken. Kijk of je mogelijkheden ziet om je uitgaven te verlagen. Misschien houd je op dit moment niks over, maar als je nu een scherp overzicht houdt kan je meteen beginnen met sparen als je wat meer inkomsten hebt.

6. Maak financiële afspraken met jezelf

Bij het ontwikkelen van gezondere geldgewoontes is discipline onmisbaar. Bovenstaande tips zullen dus het beste werken wanneer je goede en duidelijke financiële afspraken met jezelf maakt en je er vervolgens aan houdt. Spreek bijvoorbeeld af hoe vaak je jezelf een bezorgmaaltijd of een koffie buiten de deur gunt. Als je dat lastig vindt, kan je - zeker in het begin - hulp inschakelen van iemand die je vertrouwt. Diegene kan je dan helpen herinneren aan de afspraken die je hebt gemaakt.

7. Bestrijd je geldzorgen met financiële kennis

Als je je zorgen maakt om geld, kan het helpen om je kennis over geldzaken uit te breiden. Weet jij bijvoorbeeld welke uitgaven je kunt aftrekken in je belastingopgave, of op welke toeslagen je recht hebt? Of zou je concrete tips willen over hoe je het beste kunt beginnen met sparen? In onze bibliotheek lees je laagdrempelige en begrijpelijke informatie over dit soort onderwerpen.


Geschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning



Deel via:

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën