Kindgebonden budget 2020: dit verandert er

Van ladingen luiers tot schoolreisjes en het perfecte sinterklaascadeau: kinderen kosten geld. Veel geld. Gelukkig kan je met kinderen onder de 18 jaar in aanmerking komen voor het kindgebonden budget, een maandelijkse inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van kinderen. En er is meer goed nieuws: in 2020 trekt het kabinet extra geld uit voor het kindgebonden budget. 
Gepubliceerd
20 november 2019
Laatst geüpdatet
30 december 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 20 november 2019
- Laatst geüpdate: 30 december 2019
- Leestijd: 2 minuten

Van ladingen luiers tot schoolreisjes en het perfecte sinterklaascadeau: kinderen kosten geld. Veel geld. Gelukkig kan je met kinderen onder de 18 jaar in aanmerking komen voor het kindgebonden budget, een maandelijkse inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van kinderen. En er is meer goed nieuws: in 2020 trekt het kabinet extra geld uit voor het kindgebonden budget. 

Kindgebonden budget in 2020: deze man checkt wat er verandert

Meer geld voor kindgebonden budget in 2020

Exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar we weten wél al dat de inkomensgrenzen om recht te hebben op kindgebonden budget verhoogd worden voor ouderparen. Het kabinet wil tweeverdieners met een middeninkomen een steuntje in de rug geven. Daarnaast wordt het bedrag per kind verhoogd. Concreet betekent dit dat circa 320.000 gezinnen gemiddeld € 990 per jaar erbij krijgen. Ook krijgen bijna 300.000 meer gezinnen recht op het kindgebonden budget. Die krijgen gemiddeld € 600 per jaar. 

Zodra bekend is wat de exacte bedragen voor 2020 zijn, vind je ze in dit artikel terug. Ook hebben we een overzicht van alle toeslagen in 2020, dat we dan direct updaten. 

Kindgebonden budget en kinderbijslag

Of jij in 2020 recht hebt op kindgebonden budget, bereken je op de website van de Belastingdienst. Daar kun je ook kinderbijslag aanvragen. Want wat volgend jaar wel hetzelfde blijft, is dat je kinderbijslag moet ontvangen om in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget.

Tenzij je kind 16 of 17 jaar is en je minimaal € 422 per kwartaal besteedt aan het levensonderhoud van je kind. Dat acht de overheid de minimumbijdrage om ‘in belangrijke mate te voorzien in onderhouding’. Eerst even die administratie op orde dus, dan kun je kijken of je in 2020 recht hebt op het kindgebonden budget.

Hoogte kindgebonden budget is inkomensafhankelijk

Of je recht hebt op kindgebonden budget, is afhankelijk van hoeveel je verdient. Vanaf een bepaald bedrag wordt de hoogte van het kindgebonden budget afgebouwd. Voor 2019 is dat bedrag vastgesteld op € 20.491 (voor een verzamelinkomen). Hoe hoger dat verzamelinkomen, hoe minder geld je dus krijgt.

En heb je meer dan € 114.776 (als alleenstaande) aan vermogen, of samen meer dan € 145.136? Dan heb je helemaal geen recht op het kindgebonden budget. Deze bedragen zullen volgend jaar dus hoger liggen, maar hoeveel ze precies bedragen is nog niet bekend.

Hoeveel kindgebonden budget per kind?

Hoeveel kindgebonden budget je wél krijgt als je voldoet aan de inkomens- en vermogenseisen, hangt ook af van het aantal kinderen dat je hebt en hoe oud ze zijn. En ook hiervan zijn de bedragen voor 2020 nog niet vastgesteld. Zodra deze bekend zijn, vind je ze hier terug. In de tussentijd kunnen we je wel vertellen wat ze in 2019 bedragen.

Het maximale bedrag aan kindgebonden budget dat je per maand kunt krijgen in 2019 is:

  • € 97,17 voor één kind;
  • € 179,58 voor twee kinderen;
  • € 203,92 voor drie kinderen en
  • € 24,33 per kind vanaf vier kinderen.

Zijn ze tussen de twaalf en achttien jaar, dan wordt het kindgebonden budget verhoogd. In 2019 bedraagt deze verhoging € 239 als ze tussen de 12 en 15 jaar zijn en € 427 als ze 16 of 17 jaar zijn. Deze tegemoetkoming krijg je automatisch; je hoeft zelf dus geen aanvraag te doen.

Inzicht in jouw geld

Nu je weet dat de regels rond het kindgebonden budget gaan veranderen, is het misschien ook een goed moment om je geldzaken an sich inzichtelijk te maken. Vul daarvoor bijvoorbeeld ons gratis Financieel Plan in. Dan weet je nu al waar je volgend jaar aan toe bent!

Start jouw Financieel PlanFleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Haal meer uit je geld met het Financieel Plan  Maak gratis aan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën