Kindgebonden budget 2020: dit is er veranderd

Van ladingen luiers tot schoolreisjes en het perfecte verjaardagscadeau: kinderen kosten geld. Veel geld. Om die reden is er in Nederland – naast de kinderbijslag – een tegemoetkoming in de kosten voor kinderen: het kindgebonden budget. Sinds dit jaar is er het een en ander gewijzigd aan deze toeslag. Hierdoor hebben meer ouders recht op kindgebonden budget in 2020. Let op: Dit artikel gaat over 2020, in dit artikel vind je alles over het kindgebonden budget in 2024.
Gepubliceerd
20 november 2019
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 20 november 2019
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Van ladingen luiers tot schoolreisjes en het perfecte verjaardagscadeau: kinderen kosten geld. Veel geld. Om die reden is er in Nederland – naast de kinderbijslag – een tegemoetkoming in de kosten voor kinderen: het kindgebonden budget. Sinds dit jaar is er het een en ander gewijzigd aan deze toeslag. Hierdoor hebben meer ouders recht op kindgebonden budget in 2020.

Let op: Dit artikel gaat over 2020, in dit artikel vind je alles over het kindgebonden budget in 2024.

Kindgebonden budget in 2020: deze man checkt wat er verandert

Wat is kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget is een financiële bijdrage voor ouders met kinderen tot achttien jaar. Niet iedereen heeft recht op deze toeslag. Dit hangt af van:

 • het aantal kinderen dat je hebt;
 • de leeftijd van je kinderen;
 • het land waarin je kinderen wonen;
 • of je alleenstaande ouder bent;
 • het inkomen van de ouders;
 • het vermogen van de ouders.

Wanneer heb je recht op kindgebonden budget?

Om kindgebonden budget te ontvangen in 2020, moet je als ouder aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • je hebt één of meer kinderen onder de 18 jaar;
 • je ontvangt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank;
 • je inkomen is niet te hoog;
 • je vermogen is niet te hoog;
 • je hebt de Nederlandse identiteit of een geldige verblijfsvergunning.

Wat is er veranderd aan het kindgebonden budget in 2020?

Sinds het nieuwe jaar wordt er bij de inkomenseis onderscheid gemaakt tussen alleenstaande ouders en ouderparen. Alleenstaande ouders met een inkomen tot € 21.431 ontvangen het maximum kindgebonden budget (zie tabel 1). Voor stellen met kinderen is de inkomensgrens in 2020 verhoogd tot € 38.181. Hiermee wil het kabinet tweeverdieners met een middeninkomen een steuntje in de rug geven.

Door de verhoging van de inkomensgrens hebben – ten opzichte van 2019 – bijna 300.000 meer gezinnen recht op het kindgebonden budget. Zij ontvangen gemiddeld € 600 per jaar. Ook is het bedrag per kind verhoogd. Concreet betekent dit dat circa 320.000 gezinnen er gemiddeld € 990 per jaar bij krijgen.

De Belastingdienst maakt deze toeslag automatisch over met eventuele andere toeslagen. Daardoor kan het zijn dat je per 2020 ineens kindgebonden budget ontvangt. Krijg jij deze toeslag nog niet en heb je er wel recht op? Vraag het kindgebonden budget dan zelf aan via Mijn toeslagen.

Wat is de hoogte van het kindgebonden budget in 2020?

Hoeveel kindgebonden budget je krijgt als je voldoet aan de inkomens- en vermogenseisen, hangt ook af van het aantal kinderen dat je hebt en hoe oud ze zijn. Het maximale bedrag aan kindgebonden budget dat je per jaar kunt krijgen, vind je in de tabel hieronder.

Tabel 1. Maximum kindgebonden budget 2020

Aantal kinderen Alleenstaande ouder Ouder met toeslagpartner
1 kind € 4.374 € 1.185
2 kinderen € 5.380 € 2.190
3 kinderen € 5.677 € 2.487
Verhoging per kind bij 4 of meer kinderen € 297 € 297

Zijn jouw kinderen tussen de twaalf en achttien jaar? Dan wordt het kindgebonden budget verhoogd. In 2020 bedraagt deze verhoging € 243 als ze tussen de twaalf en vijftien jaar zijn en € 434 als ze zestien of zeventien jaar zijn. Deze verhoging is een tegemoetkoming in de onderwijs- en schoolkosten en krijg je automatisch; je hoeft zelf dus geen aanvraag te doen.

Maximum vermogen van de ouders

Voor het vermogen kijkt de Belastingdienst naar hoeveel je op 1 januari 2020 had. Voor alleenstaande ouders ligt het maximum op € 116.613 en bij ouderparen op € 147.459. Was jouw vermogen hoger dan het maximum? Dan heb je dit hele jaar geen recht op kindgebonden budget.

Kindgebonden budget en kinderbijslag

Net als in 2019, moet je ook in 2020 kinderbijslag ontvangen om in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget. Kinderbijslag vraag je als ouder aan bij de Sociale Verzekeringsbank.

Er is een uitzondering. Is je kind zestien of zeventien jaar en ontvang je geen kinderbijslag en je kind geen studiefinanciering? Dan kun je toch kindgebonden budget ontvangen. Daarvoor moet je wel minimaal € 433 per kwartaal besteden aan het levensonderhoud van je kind. Dit acht de overheid de minimumbijdrage om ‘in belangrijke mate te voorzien in onderhouding’.

Kindgebonden budget berekenen

Aangezien niet iedereen hetzelfde bedrag ontvangt, kun je het beste een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Wil je het liever zelf uitrekenen? In dit document vind je een aantal handige rekenvoorbeelden per situatie.

Betaaldata kindgebonden budget 2020

Heb je recht op kindgebonden budget? Dan kun je deze toeslag dit jaar op de volgende data verwachten:

 • Vrijdag 20 maart (voor de maand april)
 • Maandag 20 april (voor de maand mei)
 • Woensdag 20 mei (voor de maand juni)
 • Maandag 22 juni (voor de maand juli)
 • Maandag 20 juli (voor de maand augustus)
 • Donderdag 20 augustus (voor de maand september)
 • Maandag 21 september (voor de maand oktober)
 • Dinsdag 20 oktober (voor de maand november)
 • Vrijdag 20 november (voor de maand december)
 • Maandag 21 december (voor de maand januari 2021)

Slim sparen bij Knab

Ontvang jij voor het eerst kindgebonden budget en wil je dit liever opzij zetten? Met het complete bankpakket van Knab open je zoveel spaarrekeningen als je zelf wilt. Geef elke rekening een andere naam – bijvoorbeeld kindgebonden budget – om het extra overzichtelijk te maken. Ideaal!

Ontdek Knab Plus Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.Deel via:

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën