Inboedelverzekering afsluiten: waarom zou je dat doen?

Lang niet iedereen verzekert z’n inboedel. Het is tenslotte geen verplichte verzekering. Zonde. Want je spullen los van elkaar hebben misschien niet heel veel waarde, maar tel alles bij elkaar op en je komt alsnog op een flink bedrag. En stel: je moet dit door brand of diefstal plots vervangen, dan doet dat pijn in je portemonnee. Een inboedelverzekering afsluiten kan daarom de moeite waard zijn.
Gepubliceerd
6 februari 2018
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 5 februari 2018
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 2 minuten

Lang niet iedereen verzekert z’n inboedel. Het is tenslotte geen verplichte verzekering. Zonde. Want je spullen los van elkaar hebben misschien niet heel veel waarde, maar tel alles bij elkaar op en je komt alsnog op een flink bedrag. En stel: je moet dit door brand of diefstal plots vervangen, dan doet dat pijn in je portemonnee. Een inboedelverzekering afsluiten kan daarom de moeite waard zijn.

inboedelverzekeringafsluiten-040722-edited.jpg

Inboedelverzekering afsluiten: wat is het?

Onder je ‘inboedel’ vallen alle spullen die je hebt en die bij je huishouden horen. Soms ontstaat er verwarring tussen de inboedel- en opstalverzekering. Wil je weten of iets onder de inboedelverzekering valt? Houd dan deze vuistregel aan: als je het zonder te slopen mee kan nemen, hoort het bij je inboedel. Je keuken hoort dus bij je huis (en je opstalverzekering), maar het keukengerei hoort bij de inboedel.

Met de inboedelverzekering verzeker je al je apparatuur, meubels, muziekinstrumenten en wat er verder nog bij je inboedel hoort. Wanneer er schade ontstaat door een zogenoemde ‘oorzaak’ die onder de dekking van de verzekering valt, krijg je van de verzekering een vergoeding voor reparatie of vervanging.

De volledige waarde van je inboedel verzekeren

Om je inboedel zo goed mogelijk te verzekeren, moet je de (geschatte) waarde van je inboedel opgeven. Je kunt hiervoor de inboedelwaardemeter van een verzekeraar gebruiken. Als je de meter invult, wordt door een puntentelling de waarde van je inboedel berekend.

Als je de inboedelwaardemeter gebruikt, krijg je bij bijna alle verzekeraars een garantie tegen onderverzekering. Met deze garantie weet je zeker dat je niet voor een te laag bedrag verzekerd bent. Als je inboedel achteraf toch een hogere waarde heeft, is dat risico voor je verzekeraar.

Vaak hanteren de verzekeraars een maximum bedrag dat je kunt verzekeren als waarde van je inboedel. Waardevolle kunst, juwelen of elektronica wordt dus waarschijnlijk niet geheel vergoed.

Je inboedelverzekering uitbreiden

Met een inboedelverzekering ben je onder andere gedekt voor schade door brand, diefstal, inbraak en storm. Daarnaast kun je enkele aanvullende dekkingen afsluiten, zodat je inboedel nog beter verzekerd is. Dat zijn bijvoorbeeld:

Buitenhuis: je bent ook buiten je huis verzekerd als iets kapot gaat.
Glas: al het glas in je huis dat bedoeld is om zonlicht door te laten wordt hiermee gedekt. Je ramen wel, maar je spiegels dus niet.
Kostbaarheden: hiermee verzeker je je instrumenten, antiek, kunst, computers en bijzondere verzamelingen.

Een speciale dekking voor huurders

Of je nou op kamers gaat of een compleet huis huurt. Je zal niet de eerste huurder zijn die zelf een nieuwe vloer legt of verbeteringen aanbrengt in de badkamer of keuken.

Om verzekerd te zijn voor schade aan je eigen toevoegingen, kun je het huurdersbelang meeverzekeren bij de inboedelverzekering. Ook als de huurder vóór jou een nieuwe vloer heeft gelegd en jij deze hebt overgenomen. Bij schade ontvang jij dan een vergoeding, en niet de verhuurder.

Naast je inboedelverzekering zijn er nog meer handige verzekeringen om af te sluiten. Benieuwd welke dat zijn? Ze staan voor je op een rijtje in ons handige, gratis e-book 'Verzekeringen'



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën