Huis verhuren via Airbnb: ben je wel goed verzekerd?

Ga je op stedentrip? Dan is de kans groot dat je Airbnb gebruikt om voordelig een slaapplaats te regelen. Ook in Nederland, en dan vooral in Amsterdam, blijft de populariteit van de verhuurwebsite stijgen. Het kan tenslotte een leuk zakcentje opleveren, je huis verhuren via Airbnb. Maar hoe zit het met de verzekering als schade ontstaat in of aan je woning door een verhuurder? In dit artikel lees je er meer over.
Gepubliceerd
7 mei 2018
Laatst geüpdatet
9 april 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 1 mei 2018
- Laatst geüpdate: 9 april 2019
- Leestijd: 3 minuten

Ga je op stedentrip? Dan is de kans groot dat je Airbnb gebruikt om voordelig een slaapplaats te regelen. Ook in Nederland, en dan vooral in Amsterdam, blijft de populariteit van de verhuurwebsite stijgen. Het kan tenslotte een leuk zakcentje opleveren, je huis verhuren via Airbnb. Maar hoe zit het met de verzekering als schade ontstaat in of aan je woning door een verhuurder? In dit artikel lees je er meer over.

huis verhuren via Airbnb

Waarom je huis verhuren via Airbnb?

Meer en meer mensen zetten hun deuren wagenwijd open voor vreemden van over de hele wereld. Je verdient er relatief makkelijk geld mee en je leert er ook nog eens nieuwe mensen mee kennen. En als je zelf op vakantie gaat, weet je in ieder geval dat je huis niet onbewoond achter blijft. Maar huurders zijn ook maar mensen en er kan altijd wat gebeuren. Ben je dan wel goed genoeg verzekerd?

Verhuur via Airbnb valt buiten de dekking

Met de opstal- en inboedelverzekering ben je particulier verzekerd. Als je je huis verhuurt via Airbnb (of op een andere manier) gebruik je de woning en inboedel commercieel, wat niet onder de dekking van je woonverzekeringen valt. Dat staat bijna altijd opgenomen in de voorwaarden, via een uitsluitingsclausule.

Soms staat een verzekeraar verhuur wel toe, maar eisen ze dat je dit van tevoren meldt. De kans is daarbij wel aanwezig dat je een opslag betaalt bovenop je premie. De hoogte van dit bedrag verschilt per verzekeraar. Andere verzekeraars vergoeden überhaupt geen schade door een huurder, ook niet als je je plannen van tevoren hebt aangekondigd.

Speciale verzekering van Airbnb

Om de gebruikers een beetje tegemoet te komen, heeft Airbnb zelf een ‘verhuurdersgarantie’ in het leven geroepen. Dit is géén verzekering, wat Airbnb zelf ook benadrukt.

Heeft een gast schade aangericht, maar wil hij deze niet vergoeden? Dan kun je aanspraak maken op deze garantie. Uiteraard wel onder bepaalde voorwaarden. Je moet de schade bijvoorbeeld binnen 14 dagen melden en je krijgt altijd de dagwaarde uitgekeerd.

Verzekeringen die inspelen op de markt

Ondertussen zijn er een aantal verzekeraars die beseffen dat er kansen liggen als ze verzekeringen aanbieden voor Airbnb verhuurders. Op dit moment kun je als verhuurder terecht bij Nationale-Nederlanden, ASR, Aegon en Centraal Beheer Achmea.

Deze verzekeraars hebben natuurlijk wel voorwaarden opgesteld. Een maximaal schadebedrag bijvoorbeeld en een maximale periode waarin de woning verhuurd is. Ook is bij alle vier de verzekeraars diefstal alleen gedekt als er inbraakschade is.

Zelf maatregelen nemen

Het gaat je waarschijnlijk niet lukken om alle mogelijke schades te voorkomen. Maar je kunt natuurlijk wel maatregelen nemen om in ieder geval de kans kleiner te maken. Bijvoorbeeld door je waardevolle spullen goed op te bergen of helemaal te weg te halen.

En vergeet natuurlijk niet om bij je verzekeraar te checken of die schade vergoedt als die ontstaan is bij het verhuren van je woning. Misschien is verhuur al opgenomen in de dekking, kun je de dekking uitbreiden of heb je de mogelijkheid om over te stappen naar een andere aanbieder.  

Wat je niet mag vergeten

Ga je je huis verhuren via Airbnb? Dan komt daar meer bij kijken dan enkel je verzekeringen checken.

  1. Toestemming hypotheekverstrekker

Hoogstwaarschijnlijk heeft je huis een hypotheek. Wil je de woning gaan verhuren? Dan moet je de hypotheekverstrekker om toestemming vragen. Als de verstrekker geen toestemming geeft voor de verhuur en erachter komt dat jij het wel doet, heeft deze het recht om de hele lening in één keer op te eisen.

Zolang jij je overigens netjes aan de rente- en aflossingsverplichtingen houdt, zul je waarschijnlijk niet veel van je hypotheekverstrekker horen. En deze zal ook niet zomaar een mannetje bij je langs sturen om je te controleren. Denk er echter niet te lichtzinnig over, want als de bank er wel achter komt (en jij geen toestemming hebt gevraagd), kun je flinke problemen krijgen.

  1. Toestemming gemeente

Door de populariteit van Airbnb, nemen steeds meer gemeenten maatregelen om eventuele overlast door huurders te voorkomen. Meestal zijn dit regels over de verhuurtermijn en het aantal personen dat de woning mag huren. Daarnaast moet je bij sommige gemeenten een vergunning aanvragen. De gemeente komt er vaak sneller achter als je de regels overtreedt (door klikkende buren bijvoorbeeld), dus neem dit serieus.

  1. Inkomstenbelasting

Verhuur je je woning? Dan valt het geld dat je daarmee verdient onder je inkomen. En over je inkomen hoor je belasting te betalen. Daarnaast moet je soms ook toeristenbelasting rekenen. Als verhuurder geef je de opbrengsten zelf door, bijvoorbeeld bij je jaarlijkse aangifte.

Je huis op een andere manier verhuren

Ga je voor een langere periode weg, maar zie je Airbnb toch niet zo zitten? Je kan je woning ook verhuren via de Leegstandswet. Met onze gratis model huurovereenkomst helpen wij je op weg en weet jij aan welke voorwaarden de overeenkomst moet voldoen. 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën