Goede geldvoornemens om vol te houden

Maar liefst 80% van alle Nederlanders heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar. Minder geld uitgeven. Sparen voor die verre reis. Een huishoudboekje maken. Tegelijkertijd zijn goede voornemens niet altijd makkelijk om vol te houden. Maar het gaat je wellicht beter af als het je direct geld oplevert, toch? 
Gepubliceerd
2 januari 2020
Laatst geüpdatet
15 juli 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 2 januari 2020
- Laatst geüpdate: 15 juli 2021
- Leestijd: 2 minuten

Maar liefst 80% van alle Nederlanders heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar. Minder geld uitgeven. Sparen voor die verre reis. Een huishoudboekje maken. Tegelijkertijd zijn goede voornemens niet altijd makkelijk om vol te houden. Maar het gaat je wellicht beter af als het je direct geld oplevert, toch? 

Goede geldvoornemens om vol te houden: deze dames gaan sparen

Goed voornemen 1: Opzeggen en overstappen

Dat een drankje minder bestellen in de kroeg of het laten liggen van die ene leuke broek geld oplevert, snap jij zelf ook wel. Maar wat echt aantikt en waar je zelf minder verdrietig van wordt dan geen geld mogen uitgeven, is opzeggen en overstappen. Van verzekeringen en abonnementen, dus.

Want zeg nou zelf: lees jij elke dag twee kranten? Merk je welke energiemaatschappij jouw huis opwarmt? Wil je echt een abonnement op drie verschillende streamingdiensten? Prima als dat wel zo is, maar ga even streng voor jezelf na wat je kunt missen. Overstappen op een andere energiemaatschappij kan je bijvoorbeeld al gauw € 200 per jaar opleveren. 

Extra tip: Wil je niet in de verleiding komen om (online) te shoppen? Schrijf je dan uit voor nieuwsbrieven van winkels en verwijder apps van webwinkels. Zo maak je de verleiding om veel te kopen veel minder groot. 

Goed voornemen 2: Geld sparen

Een huis, een nieuwe auto of een heerlijke zonvakantie: we weten allemaal wel wat we zouden willen met een grote zak geld. Maar daadwerkelijk sparen om onze dromen waar te maken, blijkt in de praktijk best pittig. 

Het wordt makkelijker als je erop let dat je doel écht haalbaar is. Binnen een jaar duizenden euro’s sparen voor een nieuwe keuken is natuurlijk niet realistisch, als je € 200 per maand overhoudt. Check dus hoeveel je écht kunt sparen door een goed financieel overzicht te maken. Wees daarnaast specifiek, zoals: ‘Ik wil in 2020 € 5.000 sparen'. Maak je doel meetbaar, dus hou je betaal- en spaarrekening in de gaten. En tot slot, zet een tijdslimiet op je spaardoel: 'Over vijf jaar heb ik € 20.000 gespaard voor een mooie nieuwe auto'.

Nog twee tips: Maak het jezelf makkelijk om te sparen. Zorg voor een automatische overboeking, dan heb je geen omkijken naar het sparen zelf. En heb je salarisverhoging in het verschiet dit jaar? Begin op dat moment met sparen. Je uitgavepatroon hou je hetzelfde, het extra geld zet je opzij. Zo ‘mis’ je niks.

Goed voornemen 3: Werken met het grote geld

Gaat het goed met sparen en heb je al een financiële buffer opgebouwd? Lees je dan ook eens in op het gebied van alternatieven. Kijk bijvoorbeeld naar beleggen en maak de afweging of dit wat voor je is. Of open een spaardeposito. Het geld op een deposito kun je niet vrij opnemen, maar daar staat tegenover dat het je meer spaarrente oplevert.

En bezit je een huis? Dan heb je waarschijnlijk ook een hypotheek. Als je geld hebt gespaard, kun je overwegen je hypotheek versneld af te lossen. Nu de spaarrente laag staat kan dit lonen. Als je hypotheekschuld kleiner wordt, betaal je immers ook minder rente. Check wel even of je aflossingskosten moet betalen en houd er rekening mee dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt.

Houd je financiën bij

Tot slot geldt: een huishoudboekje - of digitale variant daarvan - is altijd een goed idee. Hierin schrijf je alles op wat je uitgeeft en wat er binnenkomt. Alles. Want pas als je weet waar je geld blijft, weet je waar ruimte ligt om geld te besparen.Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën