Geld besparen door te minimaliseren
Gepubliceerd
15 juni 2020
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 15 juni 2020
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 4 minuten
Minimaliseren, consuminderen, ontspullen, downsizen: het zijn populaire termen die je vast wel eens bent tegengekomen. Ze verwijzen allen naar het principe dat je een gelukkiger leven zou kunnen leiden wanneer je minder spullen bezit. Maar ben je - net als wij - vooral geïnteresseerd in de financiële voordelen van een minimalistisch bestaan? Lees dan verder.
Wat is minimaliseren?
Minimaliseren is - kort gezegd - leven met minder spullen. Je beperkt je tot de spullen die je echt nodig hebt en doet afstand van de rest. Het concept wordt meestal gezien als een reactie op het consumentisme: de levensstijl waarin het consumeren van (luxe)goederen de norm is.Voordelen van minimaliseren
Natuurlijk is minimaliseren niet voor iedereen. Sommige mensen houden nu eenmaal van veel spullen om zich heen. Maar aanhangers van een minimalistische levensstijl benoemen de volgende (financiële) voordelen.Je houdt meer ruimte over
Staat jouw huis vol met dingen die je eigenlijk nooit gebruikt? Een stoel waar je nooit op zit; een kast vol boeken die je nooit meer leest; kleding die je in geen jaren heb gedragen. Het neemt allemaal ruimte in.
Is dat zo erg dan? Het is maar net hoe je het bekijkt. Stel je voor dat je alleen maar spullen bezit die je echt nodig hebt. Misschien kun je dan wel veel kleiner wonen. In Amsterdam betaal je voor een koophuis al snel € 6.000 per vierkante meter en voor een huurhuis betaal je rond de € 25 per vierkante meter per maand. Reken maar uit!
Je creëert orde en overzicht
Spullen weggooien geeft een opgeruimd gevoel. Zeker als ze veel ruimte innemen. Zoals in die fascinerende tv-programma’s waarin ‘hoarders’ hun rommelpaleisjes onder handen laten nemen. Kijk me even recht in de ogen aan en zeg dat je op YouTube nog nooit een hele avond ‘house clean ups’ hebt gekeken.
Maar moet je dan alles weggooien? Nee, dat is wat overdreven. Bewaar de spullen die je regelmatig gebruikt of waaraan je persoonlijke waarde hecht. Geldt dat voor alle spullen in je huis? Dan ben je óf al een behoorlijke minimalist, óf je hecht je overmatig aan materiële zaken. In het tweede geval: laat het los…
Beginnen met opruimen? Lees deze opruimtips.
Je produceert minder afval
Volgens de laatste cijfers van het CBS produceerden we de afgelopen jaren steeds meer huishoudelijk afval. Denk aan plastic, textiel en glas. En dan hebben we het nog niet eens over de CO2-uitstoot bij het maken en vervoeren van al deze goederen. Kortom: door te minimaliseren produceer je flink minder afval en daarmee help je het milieu een handje.Je hoeft minder vaak te shoppen
Shop jij meer dan goed voor je is? Deze eigenschap kun je in toom houden door selectiever te zijn in wat je koopt. Neem bijvoorbeeld kleding: je kunt gaan voor goedkoop en veel, of je kunt je beperken tot een aantal ‘basics’ van hoge kwaliteit. Dat kost wat, maar ze gaan veel langer mee, waardoor je op de langere termijn geld bespaart. Daarnaast houd je flink wat ruimte over in je kledingkast.Je kunt flink meer sparen
Als je serieus gaat minimaliseren, kun je maandelijks een aardig bedrag overhouden. Misschien wel genoeg om een dag minder te gaan werken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met je nieuwe weelde je spaarvarken te spekken. Dan zet je het opzij voor iets wat echt de moeite waard is. Bijvoorbeeld je eigen huis, een lange vakantie, of een financiële buffer.
Vandaan nog beginnen met sparen? Maak een spaarplan.