Dit dekt je verzekering als je (zaken)reis of evenement is geannuleerd
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
5 minuten
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 5 minuten
Door het coronavirus worden evenementen massaal afgelast en vluchten geannuleerd. Maar wat krijg je vergoed van je verzekering als je tijdens deze crisis je (zaken)reis wilt annuleren, eerder terug wilt komen uit het buitenland of kaartjes hebt voor een geannuleerd evenement? Wij zochten het voor je uit.
1. Je wilt zelf een (zaken)reis annuleren
Je hebt een vakantie of zakenreis geboekt, maar vanwege de omstandigheden in het land wil of kan je er niet heen. Wat zijn jouw rechten om de reis te annuleren of te wijzigen?Reis annuleren tijdens coronacrisis
Het is altijd mogelijk om je reis te annuleren. Hier zijn wel annuleringskosten aan verbonden. Hoeveel je hiervoor moet betalen, staat in de voorwaarden van je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.Kosteloos je reis annuleren?
Het is wettelijk vastgelegd dat je jouw (zaken)reis kosteloos mag annuleren als de bestemming onveilig is. Hieronder valt ook een gevaar voor je gezondheid, zoals een virusuitbraak. Je kunt dit aantonen met bijvoorbeeld een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Is dit het geval, dan krijg je je geld terug.
Wat als dat niet lukt?
Het wordt lastig om je reis kosteloos te annuleren als er geen negatief reisadvies of reisverbod geldt voor een land. Of als er wel een inreisverbod geldt, maar de accommodatie waar je naartoe gaat gewoon open blijft. In dat geval kun je kijken of je reis gedekt wordt door jouw reis- of annuleringsverzekering.
Check de voorwaarden
Er zijn verzekeraars die de kosten van je geannuleerde reis dekken. Verreweg de meeste verzekeraars vergoeden de vakantie echter alleen als er een negatief reisadvies geldt. Daarbij zijn overmachtsituaties, zoals epidemieën, ook nog eens vaak uitgesloten in de voorwaarden. Check dit dus goed bij je verzekeraar.
Op MoneyView.nl vind je een handig overzicht met de belangrijkste voorwaarden en bepalingen van alle reis- en annuleringsverzekeringen tijdens de coronacrisis.
Zakenreis geannuleerd?
Dan gelden dezelfde regels als bij een vakantie. Hiervoor heb je wel een zakelijke reisverzekering nodig.
2. Je (zaken)reis wordt geannuleerd
De reisorganisatie of vliegmaatschappij kan jouw ook reis annuleren wanneer deze niet door kan gaan vanwege buitengewone omstandigheden. Je hebt dan recht op volledige teruggave van de reissom of - wanneer je een los ticket hebt geboekt - de ticketprijs. Neem daarom contact op met de betreffende organisatie.Ook als je losse accommodaties of tickets voor de bus of trein hebt geboekt, heb je bij annulering recht op geld terug. Dit gaat buiten je reis- of annuleringsverzekering om.
De coronavoucher
Organisaties mogen in plaats van geld teruggeven ook een alternatief aanbieden. Ze kunnen bijvoorbeeld de reis omboeken naar een andere datum of bestemming. Tegenwoordig worden er ook veel tegoedbonnen aangeboden waarmee je de reis op een later moment opnieuw kan boeken. Je bent juridisch gezien niet verplicht om zo’n ‘coronavoucher’ te accepteren, maar je kunt het natuurlijk wel overwegen.
Check altijd of de voucher onder de dekking van Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) valt. Je hebt dan namelijk ook recht op teruggave van de kosten als je reisorganisatie of vliegmaatschappij failliet gaat.
In een ander artikel lees je alles over je rechten rondom de coronavoucher die je krijgt als je reis of een evenement wordt geannuleerd.
Premie van je kortlopende reisverzekering
Is je vakantie geannuleerd en heb je hiervoor een kortlopende reisverzekering afgesloten? Zet deze dan zo snel mogelijk stop. Soms krijg je dan de premie terug. Informeer hiervoor bij je verzekeraar. Een annuleringsverzekering kun je niet stopzetten.
3. Je bent gestrand in het buitenland
Stel, je bent al op vakantie en er gebeurt onverhoopt iets in het land waardoor het er niet meer veilig is. Het is dan zaak om het gebied zo snel mogelijk te verlaten. Je kunt dan het beste zelf een ticket terug naar Nederland boeken. Of je deze kosten vergoed krijgt, hangt af van het reisadvies. Soms krijg je het geld voor het ticket terug als het reisadvies tijdens je reis negatief is geworden.Voor mensen die onmogelijk zelf een terugreis kunnen regelen, is de website bijzonderebijstandbuitenland.nl in het leven geroepen. Zo krijg je hulp om je reis te boeken en bekostigen.
Extra kosten voor reis en verblijf
Wanneer je langer moet blijven, worden de extra kosten die je uitgeeft aan je verblijf in de meeste gevallen vergoedt door je reisverzekering. Het verschilt per verzekeraar hoeveel je maximaal vergoed krijgt.
Moet je noodgedwongen langer op je reisbestemming blijven en heb je een kortlopende reisverzekering afgesloten? Dan blijft deze vaak geldig tot de eerstvolgende keer dat je de mogelijkheid hebt om terug te keren naar Nederland.
3. Je wordt ziek op of voor de vakantie
Als je ziek wordt in het buitenland, worden de medische kosten vergoed door je reisverzekering en/of zorgverzekering. Word je in Nederland ziek en kun je daardoor niet op reis? Dan is dit voor je annuleringsverzekering een geldige reden om de reis te annuleren. Je reis wordt dan dus meestal volledig vergoedt.4. Je hebt een kaartje voor concert of ander evenement
Heb je een kaartje voor een festival, theatervoorstelling, concert of ander evenement dat door het coronavirus is afgelast? Je hebt dan recht op een teruggave van het volledige aankoopbedrag, inclusief eventuele service- of reserveringskosten. Andere gemaakte kosten - zoals bijvoorbeeld voor een overnachting - krijg je niet terug van de evenementorganisatie.Ook kan de organisator ervoor kiezen om het evenement op een ander tijdstip door te laten gaan. Ben je niet in de gelegenheid om op dat moment een evenement bij te wonen, dan kun je alsnog je geld terugvragen.
Check goed je huidige reisverzekering
In deze onzekere tijd is het goed om het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te blijven houden en op te volgen. Duik daarnaast eens in de voorwaarden van je reis- of annuleringsverzekering. Wie weet gelden er voor jouw verzekering afwijkende regels.
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.