Creditcard zonder BKR: hoe zit dat precies?
Gepubliceerd
3 december 2019
Laatst geüpdatet
29 mei 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 3 december 2019
- Laatst geüpdate: 29 mei 2024
- Leestijd: 2 minuten
Wanneer je een creditcard wilt aanvragen, moet je rekening houden met de BKR-registratie. Niet alleen om geaccepteerd te worden, maar ook het hebben van een creditcard kan gevolgen hebben voor je registratie bij BKR. Wil je een creditcard zonder BKR? Let dan hier op.
Creditcard zonder BKR: heb je een positieve of negatieve registratie?
Iemand met een BKR-registratie wordt vaak gezien als een wanbetaler, maar dat klopt niet helemaal. Ook al heb jij al je rekeningen altijd op tijd betaald, alsnog kun je geregistreerd staan bij het BKR. Het verschil zit hem in een positieve of negatieve BKR-registratie.
Creditcard aanvragen met een negatieve BKR-registratie
Heb je een betalingsachterstand, zoals een lening of een openstaande factuur? Wanneer je na meerdere herinneringen en aanmaningen nog steeds niet hebt betaald, wordt er een negatieve BKR-registratie aangemaakt. Je kunt dan geen lening of hypotheek meer afsluiten. Bij de meeste creditcardmaatschappijen zul je dan ook geen creditcard meer kunnen aanvragen.
Bedrijven die krediet verlenen kijken namelijk of jij in staat bent om aan je betalingsplicht te voldoen. Je registratie bij het BKR is daar een indicatie van. Heb je een negatieve registratie bij het BKR? Dan zal deze vijf jaar blijven staan.
Welke creditcard kan ik met een negatieve BKR-registratie aanvragen?
Een reguliere creditcard aanvragen zal met een negatieve registratie vrijwel onmogelijk worden. Heb je toch een creditcard nodig, dan kan een prepaid creditcard een oplossing zijn. Op een prepaid creditcard stort je van tevoren een bedrag waarmee je kunt betalen. Je ontvangt dus geen facturen achteraf en je kunt alleen uitgeven wat je zelf op de kaart zet. Daarom kun je deze kaart wel aanvragen met een negatieve BKR-registratie.
Positieve BKR-registratie
Wanneer je een lening aangaat, wordt deze aangemeld bij het BKR. Dat betekent niet dat je niet aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan. Het is enkel een registratie van de lening om overkreditering te voorkomen. Dit heet een positieve BKR-registratie.
Als je al een lening hebt, kun je ergens anders iets minder lenen. Bijvoorbeeld wanneer je een hypotheek wilt aanvragen, maar ook wanneer je maandelijks een telefoon bij je abonnement afbetaalt of als je privé een auto least, heeft dat invloed op de hoogte van je hypotheek.
Creditcard en positieve BKR-registratie
Of je bij het aanvragen van een creditcard een positieve BKR-registratie krijgt of niet, hangt af van het type creditcard dat je aanvraagt.
Creditcard zonder en met kredietfaciliteit
Heb je met jouw creditcard de optie om in termijnen te betalen? Dan wordt de kaart aangemeld bij het BKR, omdat de kaart een kredietfaciliteit heeft. Het maakt daarbij niet uit of je hier ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Als je zo’n creditcard hebt, kan dit dus invloed hebben op de hoogte van bijvoorbeeld je hypotheekaanvraag. Als je voor een creditcard kiest waarmee je al je aankopen altijd meteen binnen de betalingstermijn moet terugbetalen, krijg je geen aanmelding bij het BKR. Deze creditcard zal dus geen invloed hebben op de hoogte van een eventuele hypotheek.
Geen positieve BKR-notering met de Knab Creditcard
Met de Knab Creditcard heb je altijd een veilig betaalmiddel in handen. Bovendien betaal je, als je daar voor kiest, al je aankopen binnen 21 dagen - na de maandafrekening - weer terug. Zo krijg je dus ook geen positieve BKR-registratie.
Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.