Zo werkt bieden op de executieveiling van een huis

Heb je wel eens gehoord van een executieveiling van een huis? Dit is een veiling die plaats vindt als een huis gedwongen wordt verkocht, bijvoorbeeld omdat de eigenaar de hypotheek niet meer kan betalen. De verkoopprijs ligt meestal ruim onder de woningwaarde. Klinkt interessant, je betaalt toch een stuk minder dan via de reguliere weg. Maar is het ook echt wat voor jou als particuliere huizenkoper? We leggen het in dit blogartikel uit.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
7 augustus 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 7 augustus 2019
- Leestijd: 3 minuten

Heb je wel eens gehoord van een executieveiling van een huis? Dit is een veiling die plaats vindt als een huis gedwongen wordt verkocht, bijvoorbeeld omdat de eigenaar de hypotheek niet meer kan betalen. De verkoopprijs ligt meestal ruim onder de woningwaarde. Klinkt interessant, je betaalt toch een stuk minder dan via de reguliere weg. Maar is het ook echt wat voor jou als particuliere huizenkoper? We leggen het in dit blogartikel uit.

Executieveiling

Procedure van een executieveiling

Executieveilingen zijn opgebouwd uit twee delen: de veiling bij opbod en de veiling bij afslag. Tijdens de veiling bij opbod wordt de inzetprijs bepaald. Dat is het bedrag waarmee vervolgens de veiling bij afslag van start gaat. Degene die het hoogste bod uitbrengt, moet aantonen dat hij of zij dit geld daadwerkelijk kan overhandigen. Dit kan bijvoorbeeld middels een bankafschrift of een bankgarantie.

De definitieve koopprijs wordt uiteindelijk bepaald tijdens deze veiling, via het ‘afmijnen’. De veilingmeester telt vanaf een hoger startbedrag naar beneden af, tot iemand 'mijn' roept. Deze persoon heeft dan het recht om het huis te kopen. Roept niemand ‘mijn’, dan blijft de bieder van het hoogste bod tijdens de veiling bij opbod de nieuwe eigenaar.

Particuliere kopers 

In de praktijk zag je tot voor kort altijd veel meer vastgoedhandelaren dan particuliere huizenkopers op executieveilingen. Het kopen van een huis op een veiling bracht namelijk risico's met zich mee. Zo werden er op veilingen in de regel huizen aangeboden zonder de mogelijkheid om ze te bezichtigen. Je wist dus niet helemaal waar je een bod op uitbracht. De mogelijkheid bestond dat je voor flinke onderhouds- of verbouwingskosten kwam te staan. Daarnaast was het toch lastig om als particulier tussen de ervaren handelaren te komen.

Voordelige wetswijziging voor particuliere kopers
Sinds 1 januari 2015 is de wet echter gewijzigd waardoor het makkelijker moet worden voor particulieren om te kopen op een executieveiling. De verkoper en hypotheekverstrekker zijn onder andere voortaan verplicht om mee te werken aan bezichtigingen en een bouwkundige keuring. Hierdoor zou de koopprijs op een veiling dichter in de buurt komen van de werkelijke waarde; je weet immers een stuk beter wat je koopt.

Daarnaast moeten veilingen en de bijbehorende voorwaarden dertig dagen van tevoren op internet worden aangekondigd en mogen veilingen ook uitsluitend via internet verlopen. Hierbij houdt een notaris online in de gaten dat de veiling eerlijk verloopt en iedereen de kans krijgt om te bieden. 

Huidige risico’s voor particulieren

Toch zijn er alsnog zaken die de toegankelijkheid van zo'n veiling voor particulieren belemmeren. Bij reguliere verkoop heb je recht op drie dagen bedenktijd. Je kunt dan kosteloos van de koop afzien. Breng je een bod uit in de veilingszaal, dan heb je dit recht niet. Je zit dus onherroepelijk aan de koop vast en kan niet je bod niet intrekken zoals je misschien wel zou doen als je volgens de 'normale weg' een huis koopt.

Bieden doe je op een veiling ook niet onder ontbindende voorwaarden. Dat betekent dat je niet onder de koop uit kunt, ook wanneer achteraf blijkt dat je de hypotheek niet rond kunt krijgen. Dat schrikt een hoop huizenkopers natuurlijk wel af. 

Ken je financiële situatie

Als je besluit te kopen op een veiling, is het dus zaak om jezelf heel goed voor te bereiden en zeker te weten wat jouw financiële situatie is. Je kunt online je maximale hypotheek berekenen zodat je al redelijk goed op de hoogte bent van je budget.

Maar houd het daar niet bij en ga vooral in gesprek met een hypotheekadviseur. Hij kan jouw financiële situatie precies in kaart brengen, wijst je op risico’s waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht en formuleert aan de hand daarvan een duidelijk advies.

Let er wel op dat een hypotheekadviseur geen geldverstrekker is. Een hypotheekadviseur kan dus geen garantie bieden dat de hypotheek akkoord komt.

Bieden op een huis

Is bieden op een veiling niet aan jou besteed en ga je liever voor de reguliere vorm van een huis kopen? Dan is bieden alsnog iets waar bijzonder veel bij komt kijken. Je wilt natuurlijk niet te veel voor je nieuwe woning betalen. Lees je daarom goed in met behulp van ons gratis te downloaden e-book 'Bieden'. Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles wat je wilt weten over bieden op een huis - met voorbeeldbrief!  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek