Zo kun jij jouw huurwoning verduurzamen

Ook als je een woning huurt, zijn er allerlei mogelijkheden om je huurwoning te verduurzamen. Sommigen kun je direct zelf uitvoeren, voor anderen heb je de woningeigenaar of verhuurder nodig.  
Gepubliceerd
25 februari 2020
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 25 februari 2020
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Ook als je een woning huurt, zijn er allerlei mogelijkheden om je huurwoning te verduurzamen. Sommigen kun je direct zelf uitvoeren, voor anderen heb je de woningeigenaar of verhuurder nodig.  

Huurwoning verduurzamen

Je huurwoning verduurzamen: controleer het energielabel

Voordat je tijd en geld gaat steken in het verduurzamen van je huis, is het handig om eerst te checken welk energielabel jouw (toekomstige) huurwoning heeft. Begin 2015 hebben alle koop- en huurwoningen een voorlopig energielabel gekregen, waaruit blijkt hoe zuinig een woning is. 

Heeft je woning een A-label? Dan is hij al heel zuinig en hoef je niet heel veel maatregelen te nemen. Zie je het G-label staan? Dan is er nog wat werk aan de winkel. Maar hoe hoger het label, hoe aantrekkelijker de woning is om te huren. Betrek dus je verhuurder indien mogelijk bij je plannen. 

Vraag de verhuurder naar de mogelijkheden

Jij bent niet de eigenaar van je huurwoning, dus als je grote aanpassingen wilt laten uitvoeren, overleg je dit met de verhuurder. Daarnaast - als de verhuurder de maatregelen uitvoert - draai jij niet op voor de kosten van de ingrepen.  

Zeker bij een woningcorporatie zijn er waarschijnlijk allerlei opties beschikbaar, maar je moet wel zelf het initiatief nemen. Check dus wat er mogelijk is bij jouw verhuurder. Je kan bijvoorbeeld zonnepanelen aanvragen

Doe zelf kleine investeringen

Met toestemming van de verhuurder, kun je ervoor kiezen om zelf allerlei grote investeringen te doen om je huurwoning te verduurzamen. Maar, als je verhuist kun je die geïnstalleerde warmtepomp niet zo makkelijk meenemen. Dat is zonde van het geld wat je erin hebt gestoken. Maar met kleinere duurzaamheidsinvesteringen kom je ook al een eind. 

  • Schaf een elektrische kookplaat aan. Elektriciteit is goedkoper dan gas, dus je kookt niet alleen duurzamer, maar ook voordeliger 
  • Vervang alle lampen in je woning door led-lampen. Iets duurder in aanschaf, maar ze hebben een veel langere levensduur en een lager verbruik. Vergeet ze trouwens niet uit te doen als je een ruimte verlaat, scheelt toch ook weer. 
  • Koop een waterbesparende douchekop. Deze kost een paar tientjes en verdient zichzelf meestal binnen een jaar alweer terug. 
  • Plaats radiatorfolie op je radiatoren, zodat er geen warmte verloren gaat via de buitenmuur. Dit houdt meer warmte in je huis en scheelt in de stookkosten.
  • Hang gordijnen op. Mocht je die uiteraard nog niet hebben. Met de gordijnen dicht, hoef je minder te stoken en blijft de warmte langer hangen. Hang de gordijnen echter niet recht voor de verwarming, dat werkt averechts. 

Stroom besparen met kleine handelingen

Je kan op allerlei manieren duurzamer leven. Sommige kleine handelingen kosten je geen geld, maar leveren je wel wat op. Soms is het al heel simpel: zet de thermostaat lager en trek een dikke trui aan. Dit scheelt al zo’n 6% energieverbruik.

Waar je ook aan kan denken is minder de wasdroger gebruiken en vaker het wasrek. Ook helpt het om je vriezer regelmatig te ontdooien. Met een ijslaag van enkele millimeters verbruik je namelijk al meer stroom. En wil je eten ontdooien? Zet het dan in de koelkast. Hoeft die minder hard te werken om de rest van je eten koel te houden. 

Bespreek je mogelijkheden met een adviseur

Wil jij weten hoe je optimaal geld kunt besparen? En welke opties je hebt om je huis te verduurzamen? Plan een gesprek in met een hypotheekadviseur



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .


Deel via:

Ook interessant voor jou

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek