Woningruil: 5 vragen over de financiering beantwoord

Stel dat de verkoop van je woning maar moeizaam verloopt. Dat zou vervelend zijn. Vooral als je graag snel wilt verhuizen. Toch wil je voorkomen dat je met dubbele lasten zit. Een nieuw huis kopen voordat je huidige woning is verkocht is dus geen optie. Welke mogelijkheden heb je dan wel? Wellicht is woningruil iets voor jou. Maar hoe werkt de financiering hierbij eigenlijk? In dit artikel beantwoorden we vijf vragen over dit onderwerp.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Stel dat de verkoop van je woning maar moeizaam verloopt. Dat zou vervelend zijn. Vooral als je graag snel wilt verhuizen. Toch wil je voorkomen dat je met dubbele lasten zit. Een nieuw huis kopen voordat je huidige woning is verkocht is dus geen optie. Welke mogelijkheden heb je dan wel? Wellicht is woningruil iets voor jou. Maar hoe werkt de financiering hierbij eigenlijk? In dit artikel beantwoorden we vijf vragen over dit onderwerp.

Woningruil 2

Wat is woningruil?

Laten we beginnen bij het begin. Wat houdt het ruilen van woningen in? Hierbij verkopen en kopen twee of meerdere huizenbezitters onderling een woning op hetzelfde moment. Zo voorkomen alle partijen dat ze dubbele woonlasten moeten betalen. Je ziet zo’n ruil bijvoorbeeld bij ouderen die graag een kleinere woning willen. Die kunnen dan van woonruimte wisselen met een jong stel dat juist meer ruimte nodig heeft.

Stel dat jij met iemand van huis ruilt. Dan komen er twee koopovereenkomsten op tafel en betalen beide partijen kosten koper. Maar waar moet je op financieel gebied nog meer rekening mee houden?

1. Hoe zit het met de hypotheek bij huizenruil?

Huizenruil werkt eigenlijk gewoon net als iedere (ver)koop van woningen. Je betaalt de huidige hypotheekschuld af met het geld dat je voor de verkoop van je huidige woning krijgt. Voor de nieuwe woning begint de hypotheekaanvraag weer helemaal opnieuw. De geldverstrekker controleert al jouw gegevens. Als alles in orde is kun je een nieuwe hypotheek afsluiten.

Soms is het zelfs mogelijk om de hypotheekrente mee te nemen. Dat hangt af van de geldverstrekker. Heb jij overwaarde na de verkoop van je huidige woning? Dan kun je dit bedrag meteen in de nieuwe lening stoppen.

2. Op welke kosten moet je rekenen?

Bij de ruil krijg je met meerdere kosten te maken. Zo schakel je misschien de hulp in van een makelaar of hypotheekadviseur. Verder moet de waarde van de woning worden ingeschat. Daarvoor zet je een taxateur in. Maar dat is niet alles. Wellicht moet je nog bijbetalen voor de aankoop van de nieuwe woning.

Heb je een woningruiler gevonden? Vergeet niet dat je moet betalen voor een notaris die de overdracht van de woning regelt. Ook betaal je overdrachtsbelasting. Dit is 2% van de marktwaarde van de nieuwe woning. En houd tot slot ook rekening met de kosten van de verhuizing. Zoals je ziet krijg je eigenlijk met dezelfde bijkomende kosten te maken als wanneer je ‘gewoon’ een huis koopt.

3. Wat gebeurt er als de woningen van waarde verschillen?

De kans is aanwezig dat beide woningen niet precies even veel waard zijn. Dat is geen probleem. Dit waardeverschil kun je namelijk overbruggen. Dus heb jij een duurdere woning op het oog? Dan betaal je dit verschil bij. De notaris zal dit regelen. Je kunt dit doen met eigen geld of je neemt een hogere hypotheek.

4. Wat als één partij de financiering niet rondkrijgt?

Stel dat je opeens te horen krijgt dat de andere partij de hypotheek niet kan regelen. Dat is erg vervelend natuurlijk. Maar dit hoeft verder geen gevolgen te hebben. Je neemt namelijk een clausule over het rondkrijgen van de financiering op in de (voorlopige) koopovereenkomst. Door die clausule vervalt in deze situatie voor jou de koopovereenkomst. Zo zit jij nergens meer aan vast. Deze clausule weegt zwaarder dan alle andere ontbindende voorwaarden die eventueel in de overeenkomst staan.

5. Kun je met je ouders ruilen van huis?

Wil jij als ouder van woning ruilen met je zoon of dochter? Dan gaat dit net als iedere andere huizenruil. Vaak wordt er in zo’n situatie geprobeerd om bijbetaling te voorkomen. Dit is alleen lastig als de woningwaardes niet gelijk zijn. De Belastingdienst checkt dit. Verkopen je ouders de woning voor een lagere prijs dan de woningwaarde? Dat hoeft geen probleem te zijn. Je mag van je ouders namelijk een belastingvrije schenking krijgen. Met de eenmalig verhoogde vrijstelling is dat in 2024 maximaal € 31.813. Maar komt het bedrag boven de vrijstelling uit? Dan moet je schenkbelasting betalen.

Spreekt woningruil jou wel aan en wil je graag advies bij het afsluiten van je nieuwe hypotheek? Download dan onze gratis checklist Documenten voor je volgende woning. Daarin vind je een overzicht van alle belangrijke documenten die je nodig hebt voor de aanvraag.



Annika Bolhuis
Annika werkte tussen 2015 en 2017 bij Knab. In die tijd schreef ze verschillende artikelen over het regelen van je geldzaken.



Deel via:
Deze documenten heb je nodig voor je volgende woning  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek