WOZ-waarde berekenen: hoe weet ik of deze klopt?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 3 minuten
Heb jij vorig jaar een huis gekocht? Dan lag er begin dit jaar een brief van de gemeente in je brievenbus, waarin de WOZ-waarde van jouw woning werd vermeld. Je hebt vast al opgemerkt dat de WOZ-waarde van jouw woning afwijkt van de koopsom die jij ervoor betaald hebt. Waarom verschillen deze eigenlijk van elkaar? Hoe gaat dat WOZ-waarde berekenen precies in z’n werk en hoe check je of het vastgestelde bedrag wel realistisch is? Het antwoord op deze vragen lees je in dit blog.
WOZ-waarde berekenen: wie doet dat?
Elk jaar stelt de gemeente de waarde van onroerende zaken opnieuw vast; dus die van woningen, panden of stukken grond. De gemeente doet dit op basis van de Wet Waardering Onroerende Zaken.
Waardepeildatum
De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld op een vaste datum, ook wel waardepeildatum genoemd, namelijk 1 januari. Heb jij in januari of februari 2024 een brief gekregen met de WOZ-waarde van je huis? Dan is die waarde gebaseerd op de gegevens van 1 januari 2023. Koop jij in augustus 2024 een woning tegen de dan geldende marktwaarde? Dan kan het goed zijn dat je WOZ-waarde lager is dan de vraagprijs, omdat de waardepeildatum anderhalf jaar daarvoor was. In de tussentijd kan de marktwaarde alweer gestegen zijn.
WOZ-waarde berekenen: hoe gaat dat?
De WOZ-waarde wordt vastgesteld op basis van een taxatie, maar de kans is groot dat er bij jou thuis helemaal geen taxateur over de vloer komt. Er wordt een aantal woningen geselecteerd in jouw straat of buurt, die representatief zijn voor het type huis dat daar staat. Dit gebeurt óf door een steekproef óf er worden woningen geselecteerd die rond de waardepeildatum verkocht zijn.
Hiervan wordt een taxatie gedaan en deze geldt als uitgangspunt voor vergelijkbare woningen in de buurt. Om tot de WOZ-beschikking van elke afzonderlijke woning te komen, gebruikt de gemeente een rekenmodel. Natuurlijk wegen verschillen in oppervlakte en inhoud mee in de waardebepaling, net als ook rekening wordt gehouden met erfpacht.
Hoe controleer ik of de WOZ-waarde klopt?
De WOZ-waarde van jouw woning wordt aan het begin van het jaar vastgesteld en meteen kenbaar gemaakt aan huizenbezitters in de WOZ-beschikking die je krijgt van de gemeente. Voordat je belastingaangifte doet, heb je deze dus binnen! Wil je tussentijds de WOZ-waarde nog checken? Dat kan op MijnOverheid.nl.
Ben je onaangenaam verrast door een stijging van jouw WOZ-waarde? Hier kunnen allerlei redenen voor zijn, zoals een herziening op een vorige taxatie of een verbouwing. Het kan ook gebeuren dat de WOZ-waarde veel minder is gedaald dan je had verwacht, op grond van de dalende huizenprijzen. In beide gevallen moet je meer belasting en heffingen betalen dan waar je op had gerekend. Balen dus.
WOZ-waarde niet realistisch?
Heb je het gevoel dat jouw WOZ-waarde niet realistisch is? Dan kun je deze vergelijken met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt. Bijvoorbeeld, door deze koopsominformatie op te vragen bij het Kadaster. Ook kun je bij jouw gemeente het taxatieverslag opvragen waarin de woningwaarde van vergelijkbare woningen in jouw buurt wordt onderbouwd. Check goed of deze woningen wel écht vergelijkbaar zijn met die van jou. Op waarderingskamer.nl kun je de gemiddelde stijging en daling per gemeente zien. Wijkt de waardeontwikkeling van jouw woning daar veel van af? Dat kan al reden zijn om bezwaar te maken.
Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde
Ben je het niet eens met de WOZ-waarde die is vastgesteld voor jouw woning? Dan kun je bezwaar maken bij de gemeente. Dit moet je alleen wel doen binnen zes weken nadat je de WOZ-beschikking hebt ontvangen. Je kunt hiervoor een WOZ-specialist inschakelen, bijvoorbeeld via bezwaaronline.nl, of zelf bezwaar aantekenen. Beargumenteer in je bezwaarschrift in ieder geval goed waarom je het niet eens bent met de WOZ-waarde. Een voorbeeldbrief kun je downloaden bij Vereniging Eigen Huis of op plusonline.nl. Je kunt helaas geen bezwaar indienen tegen de Belastingtarieven die gelden voor jou als woningeigenaar.
Benieuwd hoe de taxateur de woningwaarde bepaalt? Dan hebben wij dit handige e-book 'Taxatie' voor je. Downloaden is helemaal gratis!
Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.