Woningmarkt tijdens de coronacrisis: wat merk je hiervan terug?

Dat de coronacrisis een effect op de woningmarkt gaat hebben, is zeer waarschijnlijk. Maar wat dit effect gaat zijn en wanneer we er iets van merken, is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is: het tekort aan passend woningaanbod neemt alleen maar toe en er zoeken steeds meer mensen een woning. Over de verwachte effecten, kansen en bedreigingen van deze crisis, lees je in dit artikel meer.
Gepubliceerd
12 augustus 2020
Laatst geüpdatet
12 augustus 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 10 augustus 2020
- Laatst geüpdate: 12 augustus 2020
- Leestijd: 2 minuten

Dat de coronacrisis een effect op de woningmarkt gaat hebben, is zeer waarschijnlijk. Maar wat dit effect gaat zijn en wanneer we er iets van merken, is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is: het tekort aan passend woningaanbod neemt alleen maar toe en er zoeken steeds meer mensen een woning. Over de verwachte effecten, kansen en bedreigingen van deze crisis, lees je in dit artikel meer.

Woningmarkt tijdens de coronacrisis

Wat doen de huizenprijzen?

Tot nu toe heeft de coronacrisis geen significant effect op de huizenprijzen. Bij de start van de coronacrisis was er in de markt een verwachting dat de woningprijzen zouden gaan dalen. Die prijsdaling bleef echter uit. Er gebeurde eigenlijk in eerste instantie weinig met de prijzen, waarna we uiteindelijk te maken kregen met een lichte prijsstijging.

Ergens is dat wel logisch. Het tekort aan passende woningen is de afgelopen tijd zeker niet afgenomen en huizenprijzen reageren altijd langzamer op maatschappelijke en economische omstandigheden. Ze stijgen en dalen niet zo snel als bijvoorbeeld aandelen. Benieuwd naar een waarde-indicatie van jouw woning?

Wat doet het woningaanbod?

Het woningaanbod daalt de laatste maanden licht, in lijn met de trend van de afgelopen kwartalen. Nu het zomer is, bestaat een grote kans dat het woningaanbod nog iets verder daalt. De zomer is meestal geen goede periode voor de verkoop van een woning (de meeste potentiele kopers zijn tenslotte op vakantie). Een beweging die de prijzen naar verwachting stabiel zal houden.

Wat zien we gebeuren bij het notariaat?

Veel notarissen zien op dit moment nog geen effecten, doordat veel woningoverdrachten ver vooruit gepland zijn. Op de hypotheekmarkt zien we dat meer woningeigenaren hun hypotheek oversluiten. Het lijkt erop dat consumenten dat waarschijnlijk nu nog snel willen doen, uit angst dat de hypotheekrente binnenkort gaat stijgen.

Biedt de crisis dan ook kansen?

De crisis biedt zeker kansen, voor zowel woningzoekers als huisbezitters. Denk hierbij aan:  

  • Je woning verkopen om de overwaarde te verzilveren. In dit geval anticipeert men daarbij op mogelijke veranderingen in de prijs van woningen in de toekomst. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Maakt een beetje onzekerheid om de woningmarkt voor jou niet perse uit en vind je het niet erg om tijdelijk te huren? Dan biedt nu verkopen je in de toekomst misschien meer kansen. 
  • Nieuwe online dienstverlening, die het voor de consument makkelijker maakt om woningen bijvoorbeeld op afstand te bezichtigen. Steeds meer dienstverleners maken het mogelijk om woningen op afstand te bekijken of om contracten online te tekenen. 
  • Nieuwe online platformen en dienstverleners die hun diensten op afstand aanbieden. Vaak bieden die platformen voor consumenten meer en andersoortige dienstverlening. 
  • Met een krimpend woningaanbod, besluiten steeds meer woningeigenaren om hun huidige woning te verduurzamen. Dit zorgt ervoor dat de woning toekomstbestendiger in de markt ligt en is tevens een manier om flink te besparen op de maandelijkse energierekening.
  • Grootschalig verbouwen en je huidige woning meer laten aansluiten bij je huidige woonwensen. De lage rente maakt dat bijlenen via de hypotheek (waarop je waarschijnlijk ook alweer hebt afgelost) vaak voordelig kan en kansen biedt voor het financieren van de verbouwing. 


Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek