Voorlopige teruggave hypotheekrenteaftrek: moet jij terugbetalen?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 december 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 december 2019
- Leestijd: 2 minuten
Als je je eerste woning koopt, moet je sinds januari 2013 een hypotheek afsluiten waarbij je aflost. Aflossen op je hypotheek is namelijk verplicht om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je de hypotheekrente alleen van de inkomstenbelasting kunt aftrekken als je de hypotheek binnen 30 jaar helemaal aflost, annuïtair of lineair. Hoe dit precies zit met de voorlopige teruggave hypotheekrenteaftrek, leggen wij je uit.
Voorlopige teruggave hypotheekrenteaftrek
Je kunt de hypotheekrente jaarlijks achteraf terugontvangen of maandelijks vooruitbetaald krijgen. Dit laatste regel je gemakkelijk zelf, met een voorlopige teruggave. Handig, dan hoef je daar de komende jaren niet meer naar om te kijken… Of toch wel? Doordat je aflost op je hypotheek, betaal je steeds minder hypotheekrente en wordt de hypotheekrenteaftrek, als je hier niets aan verandert, dus ook elk jaar minder. Grote kans dat je belasting moet terugbetalen dus. Wat te doen?
Voorlopige teruggave inkomstenbelasting aanvragen
De hypotheekrente die je betaalt, is bij een annuïteiten- en lineaire hypotheek aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je kunt de rente op twee manieren van de belasting aftrekken:
- Je neemt het mee in je jaarlijkse aangifte van je inkomstenbelasting en krijgt de belasting dus achteraf terug (ongeveer in mei van het opvolgende jaar).
- Je regelt het met de voorlopige teruggave, waardoor je maandelijks alvast een deel van je te veel betaalde belasting terugkrijgt. En door middel van je jaarlijkse aangifte wordt het bedrag gecheckt en definitief.
Kies je voor een voorlopige teruggave, bijvoorbeeld omdat je dicht aan je maximale hypotheek zit en je dit ‘extraatje’ maandelijks goed kunt gebruiken? Dan kun je dit op de website van de Belastingdienst aanvragen. Op het aanvraagformulier vul je onder andere je brutoloon, de WOZ-waarde van de woning en de hypotheekrente in.
Eens aangevraagd, altijd aangevraagd
De Belastingdienst zet jouw voorlopige teruggave automatisch voort. Als je eenmaal een aanvraag hebt gedaan, dan hoef je dat volgend jaar dus niet nog eens te doen. Ook maakt de Belastingdienst een schatting van de maandelijks door jou terug te ontvangen belasting, op basis van wat jij hebt ingevuld op je aanvraagformulier. Dat bedrag wordt één keer berekend en staat daarna vast. Elk jaar in november krijg je bericht over de voorlopige teruggave voor het komende jaar.
Krijg jij teveel terug?
De Belastingdienst maakt het je dus gemakkelijk door de teruggave automatisch door te laten lopen. Daar zit, met oog op de annuïteiten- en lineaire hypotheek, echter wel een maar aan vast. Doordat je aflost op je hypotheek, daalt het resterende hypotheekbedrag, waardoor je dus ook steeds minder hypotheekrente hoeft te betalen. Maar met die daling van de rente wordt bij de voorlopige teruggave geen rekening gehouden, waardoor je maandelijks waarschijnlijk te veel belasting terugkrijgt. Dat bedrag is immers al eerder vastgesteld, toen je nog minder had afgelost op je hypotheek. Het teveel aan ontvangen belasting moet je later, zodra je definitieve aanslag van je jaarlijkse belastingaangifte binnenkomt, weer terugbetalen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Wat je kunt doen
- Wees bij de aanvraag van je voorlopige teruggave voorzichtig met wat je invult. Zo voorkom je dat je te veel terugkrijgt, in ieder geval de eerste jaren. Houd er rekening mee dat de bedragen het eerste jaar kunnen afwijken, doordat je ook andere eenmalige hypotheekkosten zoals advies- en notariskosten mee mag nemen.
- Heb je belasting moeten terugbetalen? Om dit het komende jaar te voorkomen, kun je de voorlopige aanslag voor het komende jaar wijzigen.
- Wil je helemaal niets meer vooraf ontvangen, maar de renteaftrek gewoon meenemen met je jaarlijkse belastingaangifte? Dan kun je de voorlopige aanslag hier stopzetten.
Zelf belastingaangifte doen
Meer weten over belastingaangifte doen als woningeigenaar? Bekijk dan deze gratis checklist 'Belastingaangifte eigen huis'.
Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.