Verbouwing meefinancieren: meteen doen of pas later?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2018
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2018
- Leestijd: 3 minuten
Ga jij op huizenjacht met het idee een woning te vinden die tot in de puntjes aan alle wensen en eisen op jouw lijstje voldoet? De kans is groter dat je een woning tegenkomt waar je toch nog wel een en ander aan wilt veranderen. Verbouwen dus. Hoe ga je dat betalen? Kun je de verbouwingskosten meefinancieren in de hypotheek? En moet je dat meteen beslissen? Er komt nu zoveel op je af, dat je die verbouwing eigenlijk liever nog even uitstelt. Je kunt je hypotheek later vast nog wel verhogen of de verbouwing met je spaargeld betalen. Maar is uitstellen wel slim?
Verbouwing meefinancieren in je hypotheek
De kosten voor een verbouwing komen bovenop de koopsom van je woning. Of je (een deel van) deze kosten kunt meefinancieren in je hypotheek, hangt ervan af of de verbouwing zorgt voor een waardevermeerdering van de woning. Om te bepalen hoeveel je kunt meefinancieren, wordt de waarde van de woning ná de verbouwing als uitgangspunt genomen. Die waarde wordt vastgesteld door een taxateur, in een taxatierapport. Op basis daarvan beslist de bank of je de verbouwing volledig kunt meefinancieren of niet.
Waardevaste verbouwingen
Hoe zit dat dan, met die waardestijging? Dat hangt af van het type verbouwing. In principe zijn verbouwingen die zorgen voor meer ruimte, waardevaste verbouwingen. Denk aan een dakkapel, serre of uitbouw. Dat betekent dat de waarde van de woning met grotendeels hetzelfde bedrag stijgt als dat jij wilt investeren. Dit soort verbouwingen kun je vaak zo goed als volledig meefinancieren in je hypotheek.
Smaakgevoelige verbouwingen
Naast waardevaste verbouwingen, zijn er ook smaakgevoelige verbouwingen zoals een nieuwe badkamer, toilet of keuken. Die worden smaakgevoelig genoemd omdat wellicht niet iedereen die hoogglansrode droomkeuken net zo mooi vindt als jij. Dit soort verbouwingen kun je bijvoorbeeld maar voor 65% meefinancieren. Dat betekent dus dat je de rest van de verbouwingskosten uit eigen zak moet betalen.
Welke zaken je precies wel of niet kunt betalen vanuit het bouwdepot bij je hypotheek, lees je hier.
Verbouwing uitstellen: waarom is dat niet slim?
Het is verstandig om, als je wilt verbouwen en voldoende kunt lenen, de kosten zoveel mogelijk meteen mee te financieren bij de koop van de woning. Uitstellen kan tot gevolg hebben dat die verbouwing of zelfs de koop van je woning niet door kan gaan. De komende jaren gaat het bedrag dat jij maximaal mag lenen namelijk omlaag. Dat zit zo:
Steeds minder lenen op basis van de woningwaarde
Sinds 2018 mag je 100% van de waar de van de woning lenen. Dat betekent dat je de bijkomende kosten met je eigen geld moet betalen. Heb je dat geld dan wel? En wil je dat daar dan ook voor gebruiken?
Zijn de verbouwingen of aanpassingen die jij wilt doorvoeren energiebesparend? Dan mag je 106% van de woningwaarde, inclusief verbouwing lenen.
Wachten of meteen aanpakken: wat is verstandig?
Je kunt natuurlijk zo je redenen hebben om de verbouwing nog een tijdje uit te stellen. Ook nu is de kans groot dat je een deel zelf moet betalen en misschien heb je simpelweg het geld niet. Maar houd wel goed in je achterhoofd dat je, elk jaar dat je wacht met verbouwen, meer eigen geld nodig zal hebben om dit te bekostigen. Je kunt nu meer kosten meefinancieren dan over jaar.
Aan de hand van een taxatie wordt dus de waarde van jouw droomwoning bepaald, voor en na de verbouwing. Benieuwd hoe dat gaat? Bereid je goed voor met ons gratis e-book 'Bepaal de woningwaarde met een taxatie'.
Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.