Huis kopen eigen geld inbrengen: wat betekent dat?

  • 4 minuten
  • 3 oktober 2018

Al een tijdje droom je ervan een woning helemaal voor jezelf te hebben. Nu je aan het werk bent en een steady inkomen hebt, is je goede voornemen voor dit jaar die droom te verwezenlijken. Je gaat een woning kopen! Het lijkt je ook handig je eens te gaan verdiepen in hypotheken. Als je wat websites afstruint, kom je er al snel achter dat het steeds belangrijker wordt om eigen geld in te brengen als je een huis gaat kopen. Waarom eigen geld steeds belangrijker wordt en op welke manieren je eigen geld kunt inbrengen, dat lees je hier.

huis kopen eigen geld (1).png

Huis kopen eigen geld inbrengen

Onder eigen geld inbrengen voor het kopen van een woning, wordt verstaan dat je geld inlegt dat jij zelf bezit. Het gaat dus om geld dat je niet leent van iemand anders, dus geen hypotheek bij de bank maar ook geen lening bij je ouders. De inhoud van je eigen spaarvarkentje dus. Maar eigen geld inbrengen kan ook door middel van een schenking, bijvoorbeeld van je ouders.

Maximale hypotheek hangt af van inkomen...

Wat je maximaal kunt lenen, hangt o.a. af van jouw inkomen. Dit noemen we loan to income. Wat jij kunt lenen op basis van je inkomen, bereken je met onze maximale hypotheekcalculator.

Maar ook van de woningwaarde

De maximale hypotheek hangt ook af van de waarde van de woning die jij koopt. Deze verhouding tussen wat je aan hypotheek kunt krijgen en de waarde van de woning, wordt loan to value genoemd. Sluit jij een hypotheek af in 2018? Dan mag de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde zijn. Maak jij bovenop de koopsom van je woning nog 4% bijkomende kosten, dan moet je deze zelf betalen.

Rekenvoorbeeld huidige situatie
Stel, je koopt een woning van € 200.000. Dan kun je in 2018 maximaal 100% van de aankoopsom/woningwaarde lenen, wat € 200.000 is. Heb jij in totaal voor de koopsom plus bijkomende kosten € 208.550 nodig? Dan moet je dus € 8.550 aan eigen geld inbrengen om deze woning te kunnen kopen.

Eigen geld wordt steeds belangrijker

Ja, je hebt horen zeggen dat het steeds belangrijker wordt om eigen geld mee te nemen als je een huis gaat kopen. Hoe zit dat dan precies? Nou, zo: de loan to value waar we het hierboven over hadden, is de laatste jaren steeds met 1% gedaald. Vanaf 2018 kun je geen hogere hypotheek meer krijgen dan maximaal de waarde van het huis.

Energiebesparende maatregelen

Overigens geldt er een uitzondering voor energiebesparende maatregelen. Je kunt wel een hogere hypotheek krijgen dan 100% van de woningwaarde als je dit extra geld hiervoor gebruikt. Bespreek dit met een van onze hypotheekadviseurs.

Meer eigen geld inbrengen of niet?

Houd je na het deel eigen geld wat je moet inbrengen om de bijkomende kosten te betalen, nog spaargeld over? Dan kun je dat geld gebruiken voor verschillende doeleinden. Denk aan beleggeninvesteren via Crowdfunding of een minder bekende: investeren in crypocurrency.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om dit geld in je woning te steken. Tenminste, als je zeker weet dat je het niet nodig hebt voor je verhuizing, voor noodzakelijk onderhoud of om de inrichting van je nieuwe paleisje te bekostigen.

Eigen geld inbrengen bij het kopen van een woning heeft een aantal voordelen:

  • Ten eerste worden je maandlasten lager doordat je een minder grote schuld bij de bank aangaat.
  • Ten tweede hoef je minder vermogensrendementsheffing te betalen. Je hebt daarentegen wel weer minder recht op hypotheekrenteaftrek. 

En jij?
Zou jij meer eigen geld inbrengen bij het kopen van jouw droomhuis om je maandlasten te verlagen? Deel je mening in ons topic op de community. Wij zijn benieuwd waarom je dit wel of juist niet zou doen.

Eigen geld inbrengen als je een huis koopt, hoe doe je dat?

Er zijn drie manieren waarop je eigen geld kunt besteden als je een woning gaat kopen. Ten eerste kun je er dus de bijkomende kosten van betalen, zoals de overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris. Ten tweede kun je er ook een deel van de koopsom mee betalen. Heb jij al een koopwoning en ga je verhuizen? Dan is er een derde mogelijkheid, het bedrag eigen geld integreren in de levensverzekering.

Betaal je een deel van de koopsom met eigen geld? Dan wordt de hypotheek die je nodig hebt om het huis dat je op het oog hebt te kopen lager. Je hoeft dus minder geld te lenen. De bank vindt het aantrekkelijk om jou een kleinere som geld te lenen dan je woning waard is, dus wellicht kan dit een positief effect hebben op de hypotheekrente die de bank jou wil geven over het geld wat je wel bij hen leent.

Koop jij voor de tweede of volgende keer een huis? Je kunt dit eigen geld ook gebruiken om een extra premie te storten in een aan de hypotheek gerelateerde levensverzekering. Daardoor betaal je een lagere spaarpremie en je krijgt een hoger rendement over dit eigen geld dan op een normale spaarrekening. 

Wat past bij jou?

De hypotheekadviseurs van Knab kunnen jou helpen met het vinden van de beste hypotheekdeal voor jouw situatie. Bereken online vast jouw hypotheek op basis van jouw financiële situatie én de woning die je op het oog hebt. Geen kosten aan verbonden!

Download de checklist bijkomende kosten

Hoeveel eigen geld je minimaal nodig hebt, hangt dus af van de bijkomende kosten. Benieuwd welke bijkomende kosten er precies bovenop komen als je een woning koopt? Download onze gratis checklist Bijkomende kosten voor een compleet overzicht.


Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Gratis inventarisatiegesprek

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek