Huis kopen eigen geld inbrengen: wat betekent dat?

  • 4 minuten
  • 16 mei 2019

In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen alsmaar gestegen en is de maximale hypotheek juist gedaald. Daardoor is het steeds belangrijker geworden om eigen geld in te brengen als je een huis gaat kopen. Maar wat betekent dat precies? Op welke manieren kun je eigen geld inbrengen? Dat lees je hier.

huis kopen eigen geld (1).png

Huis kopen eigen geld inbrengen

Onder eigen geld inbrengen voor het kopen van een woning, wordt verstaan dat je geld inlegt dat jij zelf bezit. Het gaat dus om geld dat je niet leent van iemand anders, dus geen hypotheek bij de bank maar ook geen lening bij je ouders. De inhoud van je eigen spaarvarkentje dus. Maar eigen geld inbrengen kan ook door middel van een schenking, bijvoorbeeld van je ouders.

Maximale hypotheek hangt af van inkomen

Wat je maximaal kunt lenen, hangt o.a. af van jouw inkomen. Dit noemen we loan to income. Wat jij kunt lenen op basis van je inkomen, bereken je met onze maximale hypotheekcalculator.

Maar ook van de woningwaarde

De maximale hypotheek hangt ook af van de waarde van de woning die jij koopt. Deze verhouding tussen wat je aan hypotheek kunt krijgen en de waarde van de woning, wordt loan to value genoemd. Sluit jij een hypotheek af in 2019? Dan mag de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde zijn. Maak jij bovenop de koopsom van je woning nog 4% bijkomende kosten, dan moet je deze zelf betalen.

Rekenvoorbeeld huidige situatie
Stel, je koopt een woning van € 200.000. Dan kun je in 2019 maximaal 100% van de aankoopsom/woningwaarde lenen, wat € 200.000 is. Heb jij in totaal voor de koopsom plus bijkomende kosten € 208.550 nodig? Dan moet je dus € 8.550 aan eigen geld inbrengen om deze woning te kunnen kopen.

Eigen geld wordt steeds belangrijker

Ja, je hebt horen zeggen dat het steeds belangrijker wordt om eigen geld mee te nemen als je een huis gaat kopen. Hoe zit dat dan precies? Nou, zo: de loan to value waar we het hierboven over hadden, is de laatste jaren steeds met 1% gedaald. Sinds 2018 kun je geen hogere hypotheek meer krijgen dan maximaal de waarde van het huis.

Energiebesparende maatregelen

Overigens geldt er een uitzondering voor energiebesparende maatregelen. Je kunt wel een hogere hypotheek krijgen dan 100% van de woningwaarde als je dit extra geld hiervoor gebruikt. Bespreek dit met je hypotheekadviseur.

Meer eigen geld inbrengen of niet?

Houd je na het deel eigen geld wat je moet inbrengen om de bijkomende kosten te betalen, nog spaargeld over? Dan kun je dat geld gebruiken voor verschillende doeleinden. Je kunt ervoor kiezen om dit geld in je woning te steken. Tenminste, als je zeker weet dat je het niet nodig hebt voor je verhuizing, voor noodzakelijk onderhoud of om de inrichting van je nieuwe paleisje te bekostigen.

Eigen geld inbrengen bij het kopen van een woning heeft een aantal voordelen:

  • Ten eerste worden je maandlasten lager doordat je een minder grote schuld bij de bank aangaat.
  • Ten tweede hoef je minder vermogensrendementsheffing te betalen. Je hebt daarentegen wel weer minder recht op hypotheekrenteaftrek. 

Eigen geld inbrengen als je een huis koopt, hoe doe je dat?

Er zijn drie manieren waarop je eigen geld kunt steken in je eigen woning. Ten eerste kun je er dus de bijkomende kosten van betalen, zoals de overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris. Ten tweede kun je er ook een deel van de koopsom mee betalen. Heb jij al een koopwoning en ga je verhuizen? Dan is er een derde mogelijkheid, het bedrag eigen geld integreren in de levensverzekering.

Betaal je een deel van de koopsom met eigen geld? Dan wordt de hypotheek die je nodig hebt om het huis dat je op het oog hebt te kopen lager. Je hoeft dus minder geld te lenen. De bank vindt het aantrekkelijk om jou een kleinere som geld te lenen dan je woning waard is, dus wellicht kan dit een positief effect hebben op de hypotheekrente die de bank jou wil geven over het geld wat je wel bij hen leent.

Koop jij voor de tweede of volgende keer een huis? Je kunt dit eigen geld ook gebruiken om een extra premie te storten in een aan de hypotheek gerelateerde levensverzekering. Daardoor betaal je een lagere spaarpremie en je krijgt een hoger rendement over dit eigen geld dan op een normale spaarrekening. 

Vaste lasten in kaart

Ben jij benieuwd hoe je er voor of na de koop financieel voor staat? Breng dan je vaste lasten in kaart met een gratis financieel plan van Knab. Zo ontdek je direct wat je netto besteedbare inkomen is. 

Download de checklist bijkomende kosten

Hoeveel eigen geld je minimaal nodig hebt, hangt dus af van de bijkomende kosten. Benieuwd welke bijkomende kosten er precies bovenop komen als je een woning koopt? Download onze gratis checklist Bijkomende kosten voor een compleet overzicht.Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek