Tuin meefinancieren bij hypotheek: kan dat?

  • 2 minuten
  • 31 januari 2019

Als je een huis koopt, dan vergt de nieuwe tuin soms eerst wat opknapwerk. De achtertuin van een nieuwbouwwoning is waarschijnlijk een kale moddervlakte en bij een bestaande woning heb je kans om een ondoordringbare wildernis aan te treffen. De aanleg van een beetje knappe tuin kan best prijzig zijn. Kun je deze kosten meefinancieren bij je hypotheek?

Tuin meefinancieren-451309-edited.jpg

Tuin meefinancieren bij hypotheek

De tuin is net als de woning een onroerend goed. In principe kun je de aanleg dus meefinancieren met je hypotheek, als de bank hiermee akkoord gaat. Het voordeel van een hypotheek ten opzichte van een gewone lening is dat de rente een stuk lager is. Verder is de hypotheekrente aftrekbaar, omdat de tuinaanleg onder aanschaf en verbetering van de woning valt. Zo kun je de bestrating meefinancieren, de erfafscheiding en het arbeidsloon; maar verplaatsbaar tuinmeubilair weer niet.

Andere bijkomende kosten

Toch is het in de praktijk moeilijk om een tuin mee te financieren met je hypotheek. In 2013 is de maximumhypotheek die je kunt krijgen 105% van de marktwaarde van de woning. Dit wordt naar verwachting elk jaar met een procent teruggebracht tot maximaal 100% in 2018.

Als je een huis koopt heb je al te maken met allerlei bijkomende kosten; bijvoorbeeld de notaris, makelaar, afsluit- en bemiddelingskosten en de bankgarantie. De komende jaren wordt het al steeds moeilijker om deze kosten mee te financieren; laat staan dat je nog ruimte hebt voor de kosten van je tuin.

Waardestijging door aanleg tuin?

Net als bij een verbouwing kun je eventueel extra hypotheek krijgen als de opgeknapte tuin zorgt voor een waardestijging van de woning. De bank zal dan kijken naar de marktwaarde voor en na de opknapbeurt. Maar net als met een nieuwe keuken of badkamer is het vaak moeilijk om een waardevermeerdering te krijgen. Dit onder meer vanwege de smaakgevoeligheid; het kan immers zomaar dat de volgende bewoners de tuin liever heel anders ingericht zien. Tenzij je een zwembad aanlegt of een luxe tuinhuis laat bouwen, is het moeilijk om de woningwaarde door middel van de tuin te vergroten.

Geld in depot

Als het je dan toch lukt om de tuin mee te financieren met de hypotheek, dan plaatst de bank het geld hiervoor meestal in een depot. Door middel van facturen moet je aantonen dat je kosten hebt gemaakt voor bijvoorbeeld de bestrating. Pas daarna betaalt de bank uit.

Eigen geld inbrengen

In de veel gevallen is het dus onwaarschijnlijk dat je de tuin kunt meefinancieren bij een hypotheek. Eerst sparen is een betere optie. Eventueel kun je beginnen met een simpel ontwerp en de tuin over de jaren heen verfraaien. Momenteel kun je profiteren van een verlaagde btw op verbouwingen, renovaties én tuinaanleg. Tot 31 december 2014 betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW over de hovenierskosten. Deze korting geldt alleen voor het arbeidsloon, niet voor de materialen.

Lening afsluiten voor tuin

Natuurlijk kun je altijd nog een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten voor de aanleg van de tuin. Gebruik een vergelijker voor leenrentes om de lening te vinden die bij jouw situatie past. Ook wanneer je een lening afsluit voor de aanleg van je tuin, is de rente voor een deel aftrekbaar; zolang het tenminste gaat om verbeteringen met een permanent karakter.

Hypotheekadviseur

Sta je op het punt om een huis met een tuin te kopen waar je flink wat geld aan wilt besteden? Als je bod geaccepteerd wordt, kun je bij Knab Hypotheken direct een hypotheekadviseur spreken. En dat kost je helemaal niets. Handig!


Wouter Adamse
Dit artikel is geschreven door Wouter en wordt je aangeboden door Knab


Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Gratis oriëntatiegesprek

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek