Tuin meefinancieren bij hypotheek: kan dat?

Als je een huis koopt, dan vergt de nieuwe tuin soms eerst wat opknapwerk. De achtertuin van een nieuwbouwwoning is waarschijnlijk een kale moddervlakte en bij een bestaande woning heb je kans om een ondoordringbare wildernis aan te treffen. De aanleg van een beetje knappe tuin kan best prijzig zijn. Kun je deze kosten meefinancieren bij je hypotheek?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Als je een huis koopt, dan vergt de nieuwe tuin soms eerst wat opknapwerk. De achtertuin van een nieuwbouwwoning is waarschijnlijk een kale moddervlakte en bij een bestaande woning heb je kans om een ondoordringbare wildernis aan te treffen. De aanleg van een beetje knappe tuin kan best prijzig zijn. Kun je deze kosten meefinancieren bij je hypotheek?

Tuin meefinancieren-451309-edited.jpg

Tuin meefinancieren bij hypotheek

De tuin is net als de woning een onroerend goed. In principe kun je de aanleg dus meefinancieren met je hypotheek, als de bank hiermee akkoord gaat. Het voordeel van een hypotheek ten opzichte van een gewone lening is dat de rente een stuk lager is. Verder is de hypotheekrente aftrekbaar, omdat de tuinaanleg onder aanschaf en verbetering van de woning valt. Zo kun je de bestrating meefinancieren, de erfafscheiding en het arbeidsloon; maar verplaatsbaar tuinmeubilair weer niet.

Andere bijkomende kosten

Toch is het in de praktijk moeilijk om een tuin mee te financieren met je hypotheek. Per 2018 is de maximumhypotheek die je kunt krijgen 100% van de woningwaarde. Hierdoor is het op dit moment heel lasting om de bijkomende kosten voor je tuin mee te financieren. 

Waardestijging door aanleg tuin?

Net als bij een verbouwing kun je eventueel extra hypotheek krijgen als de opgeknapte tuin zorgt voor een waardestijging van de woning. De bank zal dan kijken naar de marktwaarde voor en na de opknapbeurt. Maar net als met een nieuwe keuken of badkamer is het vaak moeilijk om een waardevermeerdering te krijgen. Dit onder meer vanwege de smaakgevoeligheid; het kan immers zomaar dat de volgende bewoners de tuin liever heel anders ingericht zien. Tenzij je een zwembad aanlegt of een luxe tuinhuis laat bouwen, is het moeilijk om de woningwaarde door middel van de tuin te vergroten.

Geld in depot

Als het je dan toch lukt om de tuin mee te financieren met de hypotheek, dan plaatst de bank het geld hiervoor meestal in een depot. Door middel van facturen moet je aantonen dat je kosten hebt gemaakt voor bijvoorbeeld de bestrating. Pas daarna betaalt de bank uit.

Eigen geld inbrengen

In de veel gevallen is het dus onwaarschijnlijk dat je de tuin kunt meefinancieren bij een hypotheek. Eerst sparen is een betere optie. Eventueel kun je beginnen met een simpel ontwerp en de tuin over de jaren heen verfraaien. Momenteel kun je profiteren van een verlaagde btw op verbouwingen, renovaties én tuinaanleg. 

Lening afsluiten voor tuin

Natuurlijk kun je altijd nog een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten voor de aanleg van de tuin. Gebruik een vergelijker voor leenrentes om de lening te vinden die bij jouw situatie past. Ook wanneer je een lening afsluit voor de aanleg van je tuin, is de rente voor een deel aftrekbaar; zolang het tenminste gaat om verbeteringen met een permanent karakter.

Regel je hypotheek in een handomdraai

Ga je een hypotheek afsluiten? Met ons gratis stappenplan gaat dit je waarschijnlijk een stuk soepeler af! Hierin vind je onder andere: 

  • uitleg over wat een hypotheek precies is;
  • alle stappen die je gaat doorlopen;
  • welke documenten je moet aanleveren. 



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek