Tijdelijk huren totdat de nieuwbouwwoning klaar is: 5 opties
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
30 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 30 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten
Je bent tot over je oren verliefd op een nieuwbouwproject en hebt zelfs al de koop-/aanneemovereenkomst getekend. Daarom besluit je je huidige woning alvast te koop te zetten. Maar nog voordat je je spiksplinternieuwe huis kunt betrekken, is je oude al verkocht. Oeps! Je kan in dit geval tijdelijk huren totdat de nieuwbouwwoning klaar is. In dit artikel lees je wat de opties zijn.
Tijdelijk huren: dit zijn de mogelijkheden
Als je een nieuwbouwwoning koopt, is de kans groot dat deze helemaal vanaf de grond moet worden opgebouwd. Totdat de woning klaar is heb je dus onderdak nodig. Je kunt in de tussentijd kiezen voor huren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij hebben ze voor je op een rij gezet.
Huren via de Leegstandwet
Heb je al eens gedacht aan huren op grond van de Leegstandwet? Als je een tijdelijke woonruimte zoekt, kan dat een uitkomst zijn. Deze wet is een regeling waarmee iemand een onroerend goed tijdelijk kan verhuren. Als je huurt via de Leegstandwet, huur je van iemand een oude school, kantoorpand of woning van iemand die al een lange tijd te koop staat, gerenoveerd moet worden of rijp is voor de sloophamer.
Een pand kan via de Leegstandwet minimaal zes maanden tot maximaal vijf jaar verhuurd worden. In de tussentijd heb jij als huurder één maand opzegtermijn en de verhuurder drie maanden. Let wel op, bij deze manier van verhuren kun je je als huurder niet beroepen op huur(prijs)bescherming: de huur kan dus zonder pardon worden verhoogd of zelfs beëindigd.
Bruikleen of antikraak
Een andere optie is antikraak, waarbij je een woning tijdelijk betrekt om kraak tegen te gaan. Dat is vaak gratis of in ruil voor een kleine vergoeding. Antikraak wordt vaak vergeleken met huren op basis van de Leegstandwet. Dat is echter niet terecht. Bij antikraak huur je het pand niet, maar maak je er gebruik van. Er is daarom altijd sprake van een bruikleenovereenkomst in plaats van een huurovereenkomst.
Met een bruikleenovereenkomst heb je geen recht op huurbescherming. Als huurder kun je dus elk moment op straat komen te staan, zonder dat daar een gegronde reden voor is. Meestal geldt er wel een opzegtermijn van twee tot vier weken voor de verhuurder.
Tussen- of onderhuur
Bij tussenhuur verhuurt iemand tijdelijk zijn of haar woning met de bedoeling om er later zelf weer te gaan wonen. Bijvoorbeeld omdat hij of zij op vakantie gaat. In de tussentijd kun jij dus vertoeven in een gemeubileerd appartement, ideaal! Huur jij zo’n woning? Wees je er dan van bewust dat er een beperkte huurbescherming geldt, namelijk alleen in de overeengekomen huurperiode. Aan het einde van het huurcontract ben je verplicht om de woning te verlaten.
Je kunt een woning ook onderhuren. In dat geval huur je een woonruimte van een andere huurder. Als onderhuurder heb je recht op huurbescherming, ook als de verhuurder vertrekt en de eigenaar of een medehuurder de overeenkomst voortzet. Je kunt dus niet zomaar uit huis worden gezet. Wel zo fijn.
Short stay
Wordt de nieuwe woning binnen een half jaar opgeleverd? Dan is short stay misschien geschikt. Een bekend voorbeeld hiervan is verhuur via AirBnB. Omdat het gaat om hele korte huurperiodes, wordt er meestal geen huurbescherming opgenomen in de contracten. De regels verschillen echter per stad, check daarom de website van de gemeente waarin het huis staat.
Op de camping
Ten slotte kun je ook een vakantiewoning huren. Of wat denk je van een caravan, pension, hotelkamer of bed-and-breakfast? Dit kan naast praktisch, ook heel erg gezellig zijn. Houd er wel rekening mee dat je niet permanent mag verblijven in zulke woningen. Je kunt je er dus niet (voor een langere periode) inschrijven.
De oplevering van de nieuwe woning
Als je eenmaal een tijdelijk onderkomen hebt gevonden, is het alleen nog afwachten tot de oplevering van de nieuwe woning. Een belangrijk moment! Ben jij benieuwd wat je daarvan kunt verwachten en wat je kunt doen als er gebreken zijn na de oplevering? Download dan ons gratis e-book ‘Van Bouwtekening tot Nieuwbouwwoning’.
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.