Slim met meerwerk nieuwbouw: 7 tips om extra kosten te voorkomen

Is jouw droomwoning een nieuwbouwwoning? De ultieme mogelijkheid om de woning precies op de manier te laten bouwen zoals jij dat wilt. De kans is groot dat je te maken krijgt met meerwerk. Dat zijn de voorzieningen in de woning die buiten het standaard bouwplan van het bouwbedrijf vallen. Extra stopcontacten plaatsen of een leiding verleggen bijvoorbeeld. Het kan geen kwaad om gedurende de bouw een oogje in het zeil te houden om extra kosten voor meerwerk nieuwbouw te voorkomen. Waar moet je dan precies op letten?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
4 oktober 2017
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
- Leestijd: 3 minuten

Is jouw droomwoning een nieuwbouwwoning? De ultieme mogelijkheid om de woning precies op de manier te laten bouwen zoals jij dat wilt. De kans is groot dat je te maken krijgt met meerwerk. Dat zijn de voorzieningen in de woning die buiten het standaard bouwplan van het bouwbedrijf vallen. Extra stopcontacten plaatsen of een leiding verleggen bijvoorbeeld. Het kan geen kwaad om gedurende de bouw een oogje in het zeil te houden om extra kosten voor meerwerk nieuwbouw te voorkomen. Waar moet je dan precies op letten?

Meerwerk nieuwbouw

1. Meerwerk nieuwbouw: check de meerwerklijst voordat je tekent

Een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd met alleen de standaard voorzieningen. Alle voorzieningen die je naast deze standaard kunt laten uitvoeren, vind je terug op de meerwerklijst. Soms moet je voor de meest voor de hand liggende voorzieningen al extra betalen. Dat wil je natuurlijk liever niet. Zorg er daarom voor dat je, voordat je de koop-/aanneemovereenkomst tekent, de meerwerklijst kunt inzien. Dan heb je nog de tijd en de ruimte om te onderhandelen over de te verrichten werkzaamheden.

2. Bepaal wat je na de oplevering kunt (laten) doen

Bepaal, zodra je de meerwerklijst hebt ontvangen, of er zaken zijn die je na de oplevering zelf kunt uitvoeren of door een ander bedrijf kunt laten doen. Hiermee kun je een boel geld besparen. Bovendien heb je alle vrijheid in de keuze voor het bedrijf dat de werkzaamheden voor je uitvoert. Begin op tijd met uitzoeken. Je moet namelijk voordat je de hypotheek gaat regelen al duidelijk hebben wat je totale financieringsbehoefte is.

Aan het inhuren van meerdere bouwbedrijven kleeft echter ook nadeel. Er kan onenigheid ontstaan qua aansprakelijkheid, mocht er iets verkeerd gaan. Houd er rekening mee dat de aannemers dan naar elkaar kunnen gaan wijzen. De aannemer die je woning heeft gebouwd geeft géén garantie op de werkzaamheden na de oplevering.

3. Zorg voor een volledige omschrijving

Teken niet voor zaken die niet helemaal duidelijk zijn, of die mondeling zijn afgesproken. Zorg dat je alle nodige werkzaamheden zwart op wit hebt staan, voorzien van een volledige omschrijving. Leuk is het niet, maar dan heb je iets om op terug te vallen als het resultaat anders uitpakt dan verwacht en afgesproken is.

4. Let op de vergoeding bij minderwerk

Schrap je juist zaken van de standaardlijst, zoals de plaatsing van een standaard keuken of badkamer? Dat heet minderwerk. Voor minderwerk krijg je een vergoeding. Het bouwbedrijf verricht immers minder werk voor je dan in het bouwplan staat. Realiseer je wel dat de vergoeding die je hiervoor ontvangt laag uit kan vallen. Je kunt hier vaak niks aan veranderen.

Slim_met_meerwerk

5. Onderhandel over prijs en werkzaamheden

Over meerwerk valt vaak te onderhandelen met de projectontwikkelaar. Ook Vereniging Eigen Huis adviseert je om dit te doen, omdat woningen tegenwoordig meestal alleen met de minimale voorzieningen worden opgeleverd. Voor al het extra werk moet je vaak flink betalen. Of je nu wel of niet onderhandelt: neem geen genoegen met zinnen als ‘prijs nader te bepalen’ of ‘prijs op aanvraag’ op de meerwerklijst en ga alleen akkoord met harde prijzen. Betaal ook niet te veel vooruit, maximaal 25%.

6. Bundel je krachten met andere kopers

Het kan geen kwaad om je met andere kopers van een nieuwbouwproject te verenigen. Door zo’n bewonersvereniging op te zetten, kun je wellicht betere prijzen regelen. Immers, als jullie allemaal eenzelfde voorziening willen kan dit ook voor het bouwbedrijf goedkoper uitpakken. Zorg dat jullie één aanspreekpunt hebben voor de bouwer, dat werkt een stuk sneller. Er zit vaak wel iemand tussen die er verstand van heeft of die in ieder geval mensen kent die dat hebben.

7. Doe een check bij oplevering meerwerk nieuwbouw

Het is slim om bij de oplevering van je woning iemand mee te nemen die verstand heeft van nieuwbouw, opleveringen en bouwkundige zaken, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis. Hij kan controleren of zowel het meer- als het minderwerk op de juiste manier en volgens afspraak is uitgevoerd.

Zijn er zaken niet goed gegaan? Neem die dan op in het opleveringsrapport. In dit rapport, dat wordt opgemaakt bij de oplevering, leg je eventuele gebreken van de woning vast. Jij en de bouwer ondertekenen dit rapport. Je geeft ermee aan akkoord te gaan met de woning, met uitzondering van de eventuele opleveringsgebreken. De bouwer heeft dan drie maanden de tijd om de gebreken te herstellen.

Wat er komt kijken bij een nieuwbouwwoning

Er komt dus nogal wat kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning, zeker ten opzichte van een bestaande woning. Naast dat je wellicht te maken krijgt met meerwerk, moet de woning vaak überhaupt nog gebouwd worden. Dat betekent dat je beslissingen moet nemen vanaf papier, de bouwtekening. Niet altijd even makkelijk. En dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop je de woning financiert

Ingeschreven voor een nieuwbouwproject? In dit gratis e-book 'Zo koop je een nieuwbouwwoning' lees je alles over wat je moet weten als je een nieuwbouwhuis koopt.



Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.



Deel via:
Alles over het kopen van nieuwbouw, inclusief de hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek