Open Huizen Dag: meedoen of niet in de oververhitte huizenmarkt?

De Open Huizen Dag is al jarenlang een begrip in Nederland. Het is een mooie gelegenheid om je te koop staande huis open te stellen voor een breed publiek. Of om op zoek te gaan naar jouw droomwoning. De eerstvolgende editie vindt plaats op zaterdag 6 oktober. Maar is het eigenlijk wel zinvol om mee te doen? In de huidige oververhitte woningmarkt zijn woningen immers binnen no-time verkocht en is zo’n dag misschien wel overbodig.
Gepubliceerd
26 september 2017
Laatst geüpdatet
3 juni 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 26 september 2017
- Laatst geüpdate: 3 juni 2019
- Leestijd: 3 minuten

De Open Huizen Dag is al jarenlang een begrip in Nederland. Het is een mooie gelegenheid om je te koop staande huis open te stellen voor een breed publiek. Of om op zoek te gaan naar jouw droomwoning. De eerstvolgende editie vindt plaats op zaterdag 6 oktober. Maar is het eigenlijk wel zinvol om mee te doen? In de huidige oververhitte woningmarkt zijn woningen immers binnen no-time verkocht en is zo’n dag misschien wel overbodig.

Open-Huizen-dag-436673-edited.jpg

Open Huizen Dag in een aantrekkende woningmarkt

Door de oplevende economie en de lage hypotheekrente willen steeds meer mensen een huis kopen. Tegelijkertijd worden er steeds minder te koop gezet. Het gevolg? In de meeste regio’s vliegen huizen als warme broodjes over de toonbank. Niet zo gek dus dat je je afvraagt of deelname aan zo’n speciale dag wel nodig is. Toch zijn er genoeg redenen om mee te doen, zowel voor huizenzoekers als verkopers. Wij lichten ze hieronder voor je toe. 

Voordelen voor kopers

Ben jij op zoek naar een nieuw stulpje? Dan kun je tijdens deze dag zonder afspraak woningen bezichtigen. Bovendien heb je meestal niet te maken met een nieuwsgierige verkoopmakelaar. Je kunt jouw potentiële droomhuis dus rustig bekijken en vragen stellen aan de verkoper, zonder verkooppraatjes. 

Meerdere woningen bezichtigen

Daarbij komt dat je niet slechts één, maar meerdere huizen kunt bezichtigen. Zolang ze maar meedoen aan deze dag. Zo kun je, op een laagdrempelige manier, verschillende woningen bekijken en met elkaar vergelijken. Misschien ontdek je zo dat je bepaalde dingen heel belangrijk vindt in een woning en andere juist niet, terwijl je dat van tevoren nooit had gedacht.

Tijd besparen tijdens huizenjacht

Als je op zoek bent naar een woning neemt dat veel tijd in beslag. Tijd die je misschien niet hebt. Daarnaast worden de bezichtigingen door de makelaar vrijwel altijd doordeweeks ingepland. Tijdens de Open Huizen Dag kun je op één dag - Zaterdag! - zoveel huizen bezichtigen als je maar wilt. Scheelt weer vrije dagen opnemen!

Voordelen voor verkopers

Ben jij juist van plan je huis te verkopen? Ook dan zijn er tal van voordelen. De NVM besteedt veel aandacht aan deze dag, ook in de media. Er wordt bijvoorbeeld gezorgd voor landelijke massamediale promotie via radio, televisie, internet en dagbladen. Ook krijg je de gebruikelijke ‘Open Huis’ vermelding op Funda en een raamposter. Met deze extra promotie creëer je meer aandacht voor jouw woning. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Meer potentiële kopers

Op deze dag bereik je een hoop potentiële kopers, zonder dat je daar afzonderlijke bezichtigingen voor hoeft in te plannen. Door het laagdrempelige karakter is de kans groot dat er ook mensen tussen zitten die nog maar net begonnen zijn met zoeken. Mensen die anders misschien nooit in dit stadium naar je woning zouden komen kijken. Dat is een voordeel, want ook zij kunnen enthousiast raken over jouw huis en in serieuze kopers veranderen. Toch zonde als je die kans aan je voorbij laat gaan.  

Een populair huis

Een bijkomend voordeel: tijdens deze dag trekt jouw huis waarschijnlijk meer bezoekers dan tijdens een gemiddelde open huis. Dat kan goed zijn voor de verkoop. Geïnteresseerden zullen immers eerder toehappen als er meerdere kapers op de kust zijn. En dan nog maar te zwijgen over hun bod, die zal namelijk ook flink hoger zijn.

Geen overvolle agenda

Dat alle bezichtigingen op één dag plaatsvinden, is niet alleen een voordeel voor kopers. Ook voor jou als verkoper kan dit gunstig zijn. Je hoeft namelijk niet iedere keer opnieuw weer je huis op orde te maken. Of vrij te nemen van je werk. 

De cijfers liegen er niet om

Tot slot blijkt ook uit cijfers van Funda dat het een goed idee is om mee te doen met deze dag. Tijdens de editie van vorig jaar deden 22.000 woningen mee. Deze huizen trokken samen ruim 100.000 bezoekers. Het resultaat? 43% van de deelnemende woningen werd binnen 12 weken verkocht. Best de moeite waard dus.

Meedoen of niet?

Hoewel de Open Huizen Dag natuurlijk geen garantie is voor het verkopen van een woning, vergroot deelname de kans aanzienlijk. Door de aantrekkende woningmarkt is de kans juist groter dat jouw woning sneller en voor een goede prijs wordt verkocht. En ook als je een woning zoekt, kan het gunstig zijn om mee te doen. Misschien spot je wel net je droomwoning.

Bereid je goed voor

Ga jij zelf huizen bezichtigen tijdens de Open Huizen Dag? Vergeet dan niet onze gratis checklist 'Bezichtigen' te downloaden. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet tijdens het bezichtigen van de huizen. Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek