Loting nieuwbouw: hoe werkt het?

Na enig rondzoeken naar een mooie nieuwe koopwoning, heb jij je oog laten vallen op een nieuwbouwproject. Deze woningen sluiten precies aan bij jouw wensen. Yes! Maar je bent niet de enige die hier zo over denkt. Er zijn helaas meer belangstellenden voor het project dan dat er woningen zijn, daarom is er sprake van een loting. Maar wat houdt zo’n loting nieuwbouw in? En hoe werkt het precies? Lees vooral verder.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
29 mei 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 29 mei 2019
- Leestijd: 3 minuten

Na enig rondzoeken naar een mooie nieuwe koopwoning, heb jij je oog laten vallen op een nieuwbouwproject. Deze woningen sluiten precies aan bij jouw wensen. Yes! Maar je bent niet de enige die hier zo over denkt. Er zijn helaas meer belangstellenden voor het project dan dat er woningen zijn, daarom is er sprake van een loting. Maar wat houdt zo’n loting nieuwbouw in? En hoe werkt het precies? Lees vooral verder.

Loting nieuwbouw

Start verkoop voor de loting nieuwbouw

Bij elk nieuwbouwproject wordt een ‘start verkoop’ georganiseerd. Tijdens zo’n avond kan iedereen die belangstelling heeft, informatie inwinnen en vragen stellen aan de aanwezige verkoopmakelaars en financiële adviseurs. Vervolgens is het mogelijk om je in te schrijven voor het project. Maar wat als er meer mensen zich inschrijven voor het project dan dat er woningen zijn? Dan komt de lotingsprocedure in het spel.

Waarom is er een loting nieuwbouw?

De lotingsprocedure is ervoor gemaakt om iedere belangstellende een eerlijke kans te geven. Stel dat 70 mensen besluiten om zich in te schrijven voor een nieuwbouwproject dat bestaat uit 50 woningen. Wie krijgt dan wel een woning en wie niet? Je zou kunnen zeggen dat iedereen tegen elkaar op moet bieden. Maar bij nieuwbouw werkt het niet zo. Om iedereen een kans te geven, is er het lotingssysteem.

Mag iedereen die zich aanmeldt meeloten?

In de regel zijn er meerdere criteria waaraan je moet voldoen voordat je mee mag doen met de loting. Wat deze precies zijn, wisselt per nieuwbouwproject. Je kunt er bijvoorbeeld toe verplicht worden om een haalbaarheidscheck uit te laten voeren. Een hypotheekadviseur bespreekt dan je financiële situatie en checkt of jij de woning en de bijkomende kosten wel kunt betalen.

Hoe werkt een lotingsprocedure?

Vaak is het zo dat jij je inschrijft voor een specifieke woning (of meerdere woningen) binnen het project. Zijn er meerderen geïnteresseerd in dezelfde woning? Dan wordt er geloot. De loting kan worden uitgevoerd door een notaris. Deze ontvangt alle namen van iedereen die zich heeft ingeschreven. Als jouw naam als eerste wordt getrokken, heb je eerste keus voor de woning waarvoor jij je hebt ingeschreven. De verkoopmakelaar neemt vervolgens contact met je op.

Maar let op, het wisselt per nieuwbouwproject hoe de loting precies in elkaar zit. Vraag dit dus na bij de verkopend makelaar.

Ingeloot, en dus verplicht?

Wat als je bent ingeloot en je je toch bedenkt? Of wat als je de hypotheek ineens niet rondkrijgt? Dan wil je natuurlijk niet vastzitten aan die woning. Maak je geen zorgen, je kunt alsnog afzeggen als je bent ingeloot.

Wat als je wordt uitgeloot?

De kans bestaat natuurlijk dat je naast het net vist. Iedereen die wordt uitgeloot, komt terecht op een reservelijst en krijgt de mogelijkheid om een tweede of zelfs derde optie te nemen op een woning. Dat wil zeggen dat je kans hebt op de woning als degene die is ingeloot voor deze woning, zich bedenkt of bijvoorbeeld de financiering niet rondkrijgt.

Heeft de reservelijst wel zin?

Het komt geregeld voor dat een groot deel van de mensen die zich heeft aangemeld voor een nieuwbouwproject, zich alsnog afmeldt. Het loont dus zeker om de vinger aan de pols te houden. Het kan zomaar gebeuren dat iemand die is ingeloot, bijvoorbeeld alsnog de hypotheek niet rondkrijgt. Als jij op de reservelijst staat, heb je mooi kans om alsnog die woning te bemachtigen.

Ik wil per se die woning, kan ik echt niet gewoon meer bieden?

“Sommigen meldden zich meerdere malen onder valse namen aan; anderen zijn bereid te betalen om onder de loting uit te komen”, beschreef het Parool over een nieuwbouwproject in de Houthavens van Amsterdam. Maar helaas, dat heeft allemaal geen zin. Je zit aan de loting vast. En zeg nou zelf, het is het toch niet waard om fraude te plegen voor een huis?

Na de loting...

Als je eenmaal bent ingeloot voor een nieuwbouwwoning, is het tijd om je hypotheek te regelen. Het is handig om dat via een onafhankelijke hypotheekadviseur te doen die zoveel mogelijk geldverstrekkers in de markt voor je vergelijkt. Zo krijg je zeker weten de beste hypotheek voor jouw situatie. 

Meer informatie over nieuwbouw

Wil jij graag zoveel mogelijk tips en info over nieuwbouw kopen? Wij hebben een handig e-book over nieuwbouw. Download deze gratis en:

  • lees hoe de nieuwbouw hypotheek werkt;
  • check de slimme tips hoe je met meerwerk omgaat;
  • weet waar je op moet letten tijdens de oplevering.



Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.



Deel via:
Alles over het kopen van nieuwbouw, inclusief de hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek