Lage hypotheekrente? Pas op voor de valkuilen!

Je hoort het overal om je heen: ‘Een huis kopen? Nu doen!’ De hypotheekrente staat immers lager dan ooit en dat zorgt vaak voor lekker lage maandlasten. Toch is het belangrijk dat je bij het afsluiten van je hypotheek geen overhaaste beslissingen maakt. Een lage hypotheekrente heeft namelijk ook valkuilen.
Gepubliceerd
6 juli 2018
Laatst geupdate
2 oktober 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 6 juli 2018
- Laatst geüpdate: 2 oktober 2019
- Leestijd: 2 minuten

Je hoort het overal om je heen: ‘Een huis kopen? Nu doen!’ De hypotheekrente staat immers lager dan ooit en dat zorgt vaak voor lekker lage maandlasten. Toch is het belangrijk dat je bij het afsluiten van je hypotheek geen overhaaste beslissingen maakt. Een lage hypotheekrente heeft namelijk ook valkuilen.

De valkuilen van een lage hypotheekrente

Hoe laag is die lage hypotheekrente?

Wat een aantal jaar geleden nog onmogelijk leek, is gebeurd: de laagste hypotheekrente van een 10 jaar vaste hypotheek ligt onder de 2%. Het afsluiten van een hypotheek is hierdoor relatief ''goedkoper'' dan voorgaande jaren. Ideaal als jij op het punt staat een woning te kopen, maar pas wel op voor de volgende 6 valkuilen.

Valkuil 1: Een (te) lange rentevaste periode nemen

Om zo lang mogelijk te kunnen profiteren van die lage hypotheekrente, kiezen steeds meer mensen voor een langere rentevaste periode. Zij zetten de hypotheekrente het liefst 10 of zelfs 20 jaar vast. De zekerheid dat je maandlasten tijdens die periode niet of nauwelijks stijgen, is natuurlijk fijn. Maar niet in iedere situatie is het slim om te doen.

Hoe langer je de rentevaste periode vastzet, hoe meer rente je moet betalen. Met een rentevaste periode van 20 jaar betaal je dus meer rente dan met een kortere rentevaste periode. Dat is geen probleem als je de volledige rentevaste periode volmaakt. Maar ben je van plan om binnen enkele jaren te verhuizen? Dan heb je al die tijd misschien wel een hoger rentepercentage betaald dan nodig was. Vraag hier dus altijd advies over bij een hypotheekadviseur.

Valkuil 2: Klakkeloos jouw maximale hypotheek afsluiten

Wist je dat de hypotheekrente invloed heeft op jouw maximale hypotheek? Zolang deze niet onder de 2% uitkomt, kun je met een lagere hypotheekrente vaak meer lenen dan met een hogere rente. Goed nieuws, zou je denken, want zo kun je jouw droomhuis misschien wel net betalen. Maar wees je ervan bewust dat je jouw hypotheekschuld uiteindelijk moet terugbetalen. Bovendien is het niet altijd en in iedere situatie verstandig om maximaal te lenen. Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie!

Valkuil 3: De hypotheekvoorwaarden niet in overweging nemen

Bij het online hypotheken vergelijken, let je waarschijnlijk voornamelijk op de hoogte van de hypotheekrente. Vergeet echter niet om ook de hypotheekvoorwaarden onder de loep te nemen. Deze zijn minstens zo belangrijk en maken uiteindelijk misschien wel het verschil in je portemonnee.

Een goede geldverstrekker heeft niet alleen een lage rente, maar ook ruime voorwaarden. Denk hierbij aan een goede verhuisregeling, het al dan niet automatisch aanpassen van de risicoklasse en de mogelijkheid om extra af te lossen op je hypotheek. De rente is door zulke voorwaarden misschien iets hoger, maar gedurende de looptijd zul je er waarschijnlijk de vruchten van plukken. 

Valkuil 4: Niet bewust zijn van de addertjes onder het gras

Deze valkuil ligt in het verlengde van valkuil 3. Sommige geldverstrekkers geven korting op de rente als je genoegen neemt met beperkte voorwaarden. Bij deze zogenaamde Budget Hypotheken is bijvoorbeeld de hypotheekofferte slechts drie maanden geldig. Als de offerte verloopt voor de oplevering van jouw huis, moet je een nieuwe offerte aanvragen of de oude verlengen. Dat is meestal niet gratis. Bovendien kan de hypotheekrente in de tussentijd weer zijn gestegen. Dan vallen jouw maandlasten dus ineens weer hoger uit. Allemaal zaken om goed over na te denken. 

Valkuil 5: Oversluiten van je hypotheek

Heb jij je hypotheek destijds afgesloten tegen een rente van 5%? Dan kun je mogelijk besparen door je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Maar let op: dit is niet altijd het geval. Als je rentevaste periode nog niet is afgelopen, betaal je namelijk een boete. Die moet je onderaan de streep wel terugverdienen. Ook bij bankspaarhypotheken is oversluiten niet altijd gunstig.

Valkuil 6: Extra aflossen op je hypotheek

Net zoals de hypotheekrente staat de spaarrente historisch laag. Heb je dus genoeg spaargeld? Dan kun je dat gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. De verhouding tussen de waarde van de woning en jouw hypotheek wordt hierdoor lager, waardoor de geldverstrekker een eventuele risico-opslag kan laten vervallen.

Aan de andere kant profiteer je dan wel minder van de hypotheekrenteaftrek. Voordat je een keuze maakt, is het dus belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de voor- en nadelen van sparen of aflossen

Betaal niet te veel hypotheekrente

Tot zover de 6 valkuilen. Na het lezen van dit artikel trap je daar in ieder geval niet meer in. Maar er komt natuurlijk veel meer kijken bij het begrip hypotheekrente. Wat zijn bijvoorbeeld de voorwaarden van hypotheekrenteaftrek? En waar moet je op letten als je hypotheekrentes gaat vergelijken? Antwoorden op deze vragen en nog veel meer vind je in ons gratis e-book ‘Hypotheekrente’. Met die kennis weet je zeker dat je niet te veel betaalt!


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles weten over hypotheekrente?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek