Wat is een energielabel en wat kun je ermee?

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning? Dan zie je in de advertenties voor de verschillende huizen die je bekijkt waarschijnlijk ook het energielabel van die woning staan. Maar wat is dat energielabel eigenlijk? En is het label van je (nieuwe) huis nog te veranderen of zit je eraan vast?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
22 november 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 22 november 2022
- Leestijd: 3 minuten

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning? Dan zie je in de advertenties voor de verschillende huizen die je bekijkt waarschijnlijk ook het energielabel van die woning staan. Maar wat is dat energielabel eigenlijk? En is het label van je (nieuwe) huis nog te veranderen of zit je eraan vast?  

Energielabel verbeteren

Wat is een energielabel?

Het energielabel van een woning is een label waarmee je als koper of huurder in een oogopslag kan zien hoe energiezuinig een woning is. Sinds 1 januari 2015 is een definitief energielabel verplicht bij verkoop van huizen. Woningen kunnen van A++ aflopend tot G gelabeld worden. Dat label geeft aan of je woning weinig of juist veel gas en licht slurpt. Een G-woning is niet zuinig, maar daar is nog wel veel te verbeteren. 

Van voorlopig naar definitief energielabel

Heeft jouw woning alleen nog maar een voorlopig energielabel? Laat dit dan eerst definitief maken. Wellicht is het werkelijke definitieve label al beter dan de voorlopige indicatie. Benieuwd waar die verschillen vandaan kunnen komen? Dat leggen we hier verder uit.

Voorlopig energielabel
De Rijksoverheid heeft alle woningen in Nederland een voorlopig energielabel gegeven. Dit is eigenlijk een vrij globale indicatie puur op basis van bouwjaar, type woning, oppervlakte en inhoud.

Definitief energielabel aanvragen
Pas als je dit definitief wilt maken, bijvoorbeeld omdat je je woning gaat verkopen, wordt beoordeeld hoe energiezuinig jouw huis in werkelijkheid is. Je kunt het definitieve energielabel zelf online aanvragen. Bijvoorbeeld via de onafhankelijke vergelijkingswebsite Woninglabel.nl.

Een expert checkt deze en neemt de dingen onder de loep die écht het verschil maken als het aankomt op gas- en lichtverbruik in je woning. Hij checkt of de woning een zuinige HR-ketel en zonnepanelen heeft. Ook gaat hij na of er
energiebesparende maatregelen zijn genomen, zoals isolatie van de muren, vloeren en het dak en of er dubbel glas is.

Een huis kopen met een slecht energielabel, is dat een probleem?

Ben je op zoek naar een koophuis? Laat je dan niet meteen afschrikken door een E, F of G-tje. Check eerst of het label nog voorlopig is. Zoals je net las, kan dat dus flink afwijken van de werkelijke energieprestatie. Op huizenwebsite Jumba zie je voor elke te koop staande woning een realistische benadering van het definitieve label op basis van deze kenmerken. Daar heb je iets meer aan dan aan het nietszeggende voorlopige label.

Definitief slecht energielabel
Is het slechte label wel definitief? Dan is er nog geen nood aan de man, want dit betekent dat er nog veel te verbeteren valt. Op verbeteruwhuis.nl kun je de gegevens van jouw (toekomstige) woning invullen en checken hoe je deze zuiniger kunt maken.

Je moet een energiebesparende verbouwing natuurlijk wel zelf betalen. Maar hiervoor zijn er
verschillende leningen te krijgen. Wie weet kun je ook nog wat scherper onderhandelen over de vraagprijs omdat je hoge stook- en/of verbouwingskosten verwacht.

Stookkosten hangen van meer dingen af

Wees je ervan bewust dat je het energielabel altijd in verhouding moet plaatsen tot het type en de grootte van de woning dat je koopt. Of jij veel moet stoken om je casa warm te houden, is van meer afhankelijk dan alleen het energielabel.

Is jouw huis een grote open ruimte, of kun je bijvoorbeeld een deur naar de de trap en de keuken dichttrekken? Om nog maar te zwijgen over het feit of je in een vrijstaand huis woont, of in een tussenwoning waar je meeprofiteert van de warmte van de buurtjes.

Verhuis je van een appartementje van 60m2 met aan alle kanten buren naar een hoekhuis van 200m2? Ook al heeft je nieuwe woning het label A, reken er maar op dat je rekening voor gas en licht flink omhoog gaat. Vraag als je een huis op het oog hebt altijd aan de verkoper wat die elke maand kwijt is! Als je voor € 400 per maand moet gaan stoken kun je dat maar beter weten voor je verhuizing en daar rekening mee houden in je financiële plaatje.

Energie besparen doe je zo

Een beter milieu begint niet bij een verbouwing, maar toch echt bij jezelf. Wees eens even heel eerlijk: laat jij nooit ergens het licht branden als je de kamer uit gaat? En houd je de deuren en ramen goed gesloten van de kamer waar de verwarming aan staat, of stook je ook een beetje voor de vogeltjes?

Grijp niet altijd meteen naar de thermostaatknop als je het koud hebt, maar wat vaker naar je pantoffels en een dik vest. De verwarming 1 graadje lager zetten scheelt je op jaarbasis al zo € 80! Daar moet je zeker een mooie warme trui van kunnen kopen, toch? 

Verder kun je ook nog op hele andere manieren energie besparen. Denk aan energiezuinig rijden. Lees hier meer over de fiscale voordelen van een energiezuinige auto

Tips voor het energiezuiniger maken van je huis

Dit zijn de kleine dingen die je zelf kunt doen om energie te besparen, maar wil je jouw huis echt energiezuiniger maken? Dan kun je nog veel meer doen! Denk aan het isoleren van je dak en muren of het installeren van zonnepanelen. In dit artikel lees je wat je concreet kunt doen om je huis energiezuiniger te maken, inclusief uitleg. 

Maximale hypotheek berekenen

Van plan om binnenkort een woning te kopen en benieuwd hoeveel jij kunt lenen? Bereken dan je maximale hypotheek. Dan zie je ook meteen wat je maandelijkse hypotheeklasten zijn.



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:
Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek