Koud buiten? Maak je huis comfortabel en energiezuinig

Komende herfst en winter is het fijn om er warmpjes bij te zitten. Qua temperatuur, maar ook qua financiën. Heb jij een wat ouder huis? Dan kun je mogelijk flink besparen op je energiekosten en er comfortabeler bij komen te zitten. Maar waar begin je en welke energiezuinige maatregelen zijn er zoal om je huis energiezuinig te maken?
Gepubliceerd
31 oktober 2019
Laatst geüpdatet
5 januari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 23 oktober 2019
- Laatst geüpdate: 5 januari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Komende herfst en winter is het fijn om er warmpjes bij te zitten. Qua temperatuur, maar ook qua financiën. Heb jij een wat ouder huis? Dan kun je mogelijk flink besparen op je energiekosten en er comfortabeler bij komen te zitten. Maar waar begin je en welke energiezuinige maatregelen zijn er zoal om je huis energiezuinig te maken?

Energiezuinige woning

Isoleren met glas

Veel huizen hebben nog glas met een lage isolatiewaarde. Als je snel een verschil wilt merken op je energierekening, kun je glas kiezen met een hogere isolatiewaarde. Denk hierbij aan dubbel-, driedubbel- of HR++ glas. Een gemiddelde woning heeft zo’n 20 m2 glas. Als je enkel glas vervangt door HR++ glas bespaar je zo’n 300 euro per jaar. Dat verdien je terug in ongeveer 10 jaar. Dat duurt dus even, maar het is wel direct een stuk aangenamer in huis.

Je spouwmuren isoleren

De meeste woningen van na 1930 hebben spouwmuren. Dat betekent dat de muur uit een binnen- en buitenmuur bestaat. Het goed isoleren van spouwmuren geeft comfort en levert veel op.

In de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur kan isolatiemateriaal worden gespoten. Dat kan van buitenaf, dus geeft geen rommel binnen. Isoleren van spouwmuren is meestal goedkoper dan nieuw glas laten zetten. Spouwisolatie maakt je huis koeler in de zomer, warmer in de winter en bespaart energie.

Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen leveren je jouw eigen elektriciteit. Daardoor bespaar je geld op je energierekening. Daarnaast helpt het je om je huis minder afhankelijk te maken van aardgas en is het beter voor het milieu.

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel zonnepanelen er op je dak passen? Of overweeg je om zonnepanelen mee te financieren in je hypotheek? Bespreek dit met een financieel adviseur. Die kan het complete plaatje overzien en je hier goed over adviseren. 

Je vloer en dak isoleren

Bij een wat ouder huis herken je dit misschien wel: kou uit de grond. De oorzaak is een slecht geïsoleerde vloer, daarmee verlies je veel warmte.

Je kunt de vloer op verschillende manieren isoleren, bijvoorbeeld door een isolatielaag op je vloer aan te brengen en daarover de dekvloer. Heb je een kruipruimte van minstens 35 centimeter hoog? Dan kun je isolatie tegen de onderkant van de vloer plaatsen. Kies dan voor isolatie met een dikte van 13 tot 20 cm. Dat kost niet veel meer dan minder dikke isolatie en levert qua comfort meer op.

Een dak kun je van de buiten- of binnenkant isoleren. Voor de buitenkant heb je een professional nodig want dat brengt meer werk met zich mee. Je dakpannen gaan er even af, je dak wordt hoger en de dakgoot wordt aangepast. Isoleren vanaf de binnenkant is te doen voor de handige doe-het-zelver. Je plaatst isolatiemateriaal van 13 tot 20 cm tegen het dak en werkt dit netjes af met platen.

Hoe betaal je het energiezuinig maken van je woning?

Nu de rente van je spaargeld weinig oplevert, kan het interessant zijn om te investeren in het energiezuinig maken van je woning. Ook zijn er mogelijkheden om het verduurzamen van je huis te financieren via de hypotheek. Voor de investering in energiebesparende maatregelen kun je een hypotheek aanvragen tot maximaal 106% van de waarde van de woning (in plaats van 100%).



Pauline de Groot
Pauline de Groot is econoom en copywriter en werkt voor Finzie. Ze helpt jou graag bij het overzichtelijk maken van je geldzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek