IQWOON: hypotheek met gunstige rente en voorwaarden

  • 4 minuten
  • 4 oktober 2017

De tijd dat je jouw hypotheek bij je eigen bank afsloot, is toch wel een beetje voorbij. Tegenwoordig zijn er zoveel hypotheekaanbieders op de markt, dat het slim is om ze eerst allemaal te vergelijken. Wij helpen je hier als onafhankelijke hypotheekadviseur natuurlijk graag bij. Deze keer praten we je bij over IQWOON. Hypotheek regelen met gunstige rente en voorwaarden? Dat doe je bij deze jonge partij.

IQWOON hypotheek verkrijgbaar via adviseurs

IQWOON is sinds juni 2016 actief als hypotheekverstrekker in Nederland. De partij is op de markt gebracht door Blauwtrust Groep, onder andere bekend van Hypotrust. Je kunt dan ook alleen een hypotheek bij IQWOON afsluiten via onafhankelijke hypotheekadviseurs die samenwerken met Hypotrust. Zoals Knab Hypotheken!

IQWOON hypotheken

Investeerder achter IQWOON

Hoe komt IQWOON nu aan het geld om hypotheken te verstrekken? Er zit een Europese financiële instelling achter waarvan de naam niet openbaar wordt gemaakt. Dat is niet transparant en stuit daarom hier en daar op kritiek. Maar dit houdt ze niet tegen. De komende 1,5 jaar wil de jonge partij voor maar liefst 800 miljoen euro aan hypotheken gaan verstrekken. Dat is een aardig marktaandeel.

Hypotheekrente is gunstig

IQWOON wil dus snel een grote partij worden in de hypotheekmarkt. Dat gaat ze misschien ook wel lukken, aangezien ze een scherpe hypotheekrente bieden. Kies jij voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en zet jij de hypotheekrente 10 jaar vast? Dan biedt de gloednieuwe hypotheekaanbieder een van de beste deals die je maar kunt krijgen.

Risico-opslag kan flink oplopen...

Maar de rente is niet áltijd het scherpste bij deze partij. Stel dat jij jouw hypotheek niet met NHG afsluit en je een hypotheek nodig hebt die hoger is dan 80% van de waarde van de woning. Je hebt dan een zogenaamde tophypotheek en hiervoor rekent IQWOON een hele forse risico-opslag bovenop de rente. Je bent hierdoor goedkoper uit bij een andere geldverstrekker.

… maar wordt wél automatisch aangepast

Kom jij met jouw hypotheek in een lagere risicoklasse terecht, bijvoorbeeld omdat je een aardig bedrag hebt afgelost of omdat je woning in waarde is gestegen? Dan past IQWOON de rente automatisch aan. Dat is dan wel weer erg netjes! Dit speelt trouwens wel alleen bij hypotheken zonder NHG, want bij hypotheken met NHG is er geen sprake van risicoklassen.

Hypotheekvormen voor elke situatie

In wat voor situatie jij ook zit, IQWOON helpt je wel. Of jij nu je eerste huis koopt, toe bent aan je volgende, of je hypotheek wilt oversluiten. Je kunt er daarnaast kiezen voor een hypotheek met of zonder NHG.

De hypotheekofferte

Dien jij een hypotheekaanvraag in bij een geldverstrekker in Nederland, dan krijg je eerst een rente-aanbod. Ga je hiermee akkoord en voldoe jij vervolgens aan alle eisen die de verstrekker stelt, dan ontvang je de definitieve hypotheekofferte. Deze is vaak 3 maanden geldig, maar bij IQWOON maar liefst 4 maanden. Dit kun je ook nog gratis met 4 maanden verlengen. En annuleren kan gewoon zonder dat je daar een boete voor betaalt.

Aflossen van de hypotheek

Geldverstrekkers stellen altijd een maximum vast aan het bedrag dat jij maandelijks mag aflossen op de hypotheek. Kom jij hier bovenuit, dan betaal je een boete. Bij veel partijen mag je maximaal 10% boetevrij aflossen per jaar, maar bij IQWOON is dit 20% per jaar. Wil jij extra aflossen op je hypotheek, naast de standaard maandelijkse aflossing? Dit moet je 30 dagen van tevoren aankondigen en het bedrag is minimaal € 500.  

Bouwdepot

Heb jij je oog laten vallen op een nieuwbouwwoning? Of wil je jouw nieuwe stulpje verbouwen? Dan krijg je te maken met een bouwdepot. Dit is een soort bankrekening waarop het geld wordt gestort dat jij leent voor de verbouwing of het bouwen van je nieuwe woning. Meestal heeft zo’n bouwdepot een maximale looptijd van 24 maanden, dit is ook zo bij IQWOON. Op het bouwdepot ontvang jij rente en deze staat bij de jonge geldverstrekker gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt.

Energiebesparende maatregelen kun je meefinancieren

Wil je investeren in energiebesparing in jouw nieuwe woning? Dan kan je maximale hypotheek oplopen tot 106% van de marktwaarde van de woning. Maar de maximale hypotheek is wettelijk vastgesteld op 101%. Hoe zit dat? Om zo’n verbouwing mee te financieren in de hypotheek, wordt de marktwaarde ná verbouwing uit het taxatierapport als leidend genomen. In andere woorden, je mag maximaal 106% van de koopsom aan hypotheek krijgen, maar je kunt niet meer lenen dan 101% van de marktwaarde ná verbouwing.

Verhuizen

Je bent er nu natuurlijk nog niet mee bezig, maar wat als je over een aantal jaar weer wilt verhuizen? Wat kun je dan doen met de hypotheek? Bij IQWOON mag je de hypotheek boetevrij aflossen als je verhuist. De oude hypotheekrente mag je meenemen naar je nieuwe hypotheek, ook als deze lager is dan de nieuwe hypotheekrente. Daar kleeft de voorwaarde aan vast dat je de nieuwe hypotheek afsluit binnen 6 maanden na het aflossen van de oude.

Overlijdensrisicoverzekering soms verplicht

We worden even somber: de kans bestaat dat jij komt te overlijden voordat je de hypotheek volledig hebt afgelost. Dat is natuurlijk een risico die de geldverstrekker wilt vermijden. Daarom stellen geldverstrekkers vaak een overlijdensrisicoverzekering (orv) verplicht. Zo ook IQWOON. Is de hypotheek hoger dan 80% van de waarde van de woning? Dan moet je voor het deel dat boven die 80% uitkomt, een orv afsluiten. Of je met of zonder NHG jouw hypotheek afsluit. Je bent overigens vrij om te kiezen voor de verzekeraar.

Actuele rente bekijken

Je bent nu helemaal bijgepraat over IQWOON. Wil je precies weten wat de actuele hypotheekrente is van IQWOON? Je bekijkt het in onze hypotheekrente vergelijker (en zie ook direct de rentes van 29 andere geldverstrekkers).


Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt. Van je hypotheek tot aan je financiële planning.


Wat wordt de hypotheek voor je nieuwe huis?  Bereken gratis

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek