IQWOON hypotheek: alles over de rente en voorwaarden

Tegenwoordig zijn er zoveel hypotheekaanbieders op de markt, dat het logisch is om ze eerst allemaal te vergelijken. Wij helpen je hier natuurlijk graag bij. Deze keer praten we je bij over de IQWOON hypotheek. Lees hier hoe het zit met de rente en voorwaarden van deze relatief jonge geldverstrekker.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 4 minuten

Tegenwoordig zijn er zoveel hypotheekaanbieders op de markt, dat het logisch is om ze eerst allemaal te vergelijken. Wij helpen je hier natuurlijk graag bij. Deze keer praten we je bij over de IQWOON hypotheek. Lees hier hoe het zit met de rente en voorwaarden van deze relatief jonge geldverstrekker.

IQWOON hypotheek verkrijgbaar via adviseurs

IQWOON is sinds juni 2016 actief als hypotheekverstrekker in Nederland. De partij is op de markt gebracht door Blauwtrust Groep, onder andere bekend van Hypotrust. Je kunt dan ook alleen een hypotheek bij IQWOON afsluiten via onafhankelijke hypotheekadviseurs die samenwerken met Hypotrust. 

IQWOON hypotheken

 

Hypotheekrente is gunstig

IQWOON wil een grote partij worden in de hypotheekmarkt. Dat gaat ze misschien ook wel lukken, aangezien ze een scherpe hypotheekrente bieden. Kies jij voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en zet jij de hypotheekrente 10 jaar vast? Dan biedt de gloednieuwe hypotheekaanbieder een van de beste deals die je maar kunt krijgen.

Risico-opslag op rente

De rente is niet áltijd het scherpste bij deze partij. Stel dat jij jouw hypotheek niet met NHG afsluit en je een hypotheek nodig hebt die hoger is dan 80% van de waarde van de woning. Je hebt dan een zogenaamde tophypotheek en hiervoor rekent IQWOON risico-opslag bovenop de rente. Je kunt dan goedkoper uit zijn bij een andere geldverstrekker.

… maar wordt wél automatisch aangepast

Kom jij met jouw hypotheek in een lagere risicoklasse terecht, bijvoorbeeld omdat je een aardig bedrag hebt afgelost of omdat je woning in waarde is gestegen? Dan past IQWOON de rente automatisch aan. Dat is netjes! Dit speelt trouwens wel alleen bij hypotheken zonder NHG, want bij hypotheken met NHG is er geen sprake van risicoklassen. Je hebt dan al de laagst mogelijke rente.

Hypotheekvormen voor elke situatie

In wat voor situatie jij ook zit, IQWOON helpt je wel. Of jij nu je eerste huis koopt, toe bent aan je volgende, of je hypotheek wilt oversluiten. Je kunt er daarnaast kiezen voor een hypotheek met of zonder NHG.

De hypotheekofferte

Dien jij een hypotheekaanvraag in bij een geldverstrekker in Nederland, dan krijg je eerst een rente-aanbod. Ga je hiermee akkoord en voldoe jij vervolgens aan alle eisen die de verstrekker stelt, dan ontvang je de definitieve hypotheekofferte. Deze is vaak 3 maanden geldig, maar bij IQWOON maar liefst 4 maanden. Dit kun je ook nog gratis met 4 maanden verlengen. En annuleren kan gewoon zonder dat je daar een boete voor betaalt.

Aflossen van de hypotheek

Geldverstrekkers stellen altijd een maximum vast aan het bedrag dat jij maandelijks mag aflossen op de hypotheek. Kom jij hier bovenuit, dan betaal je een boete. Bij veel partijen mag je maximaal 10% boetevrij aflossen per jaar, maar bij IQWOON is dit 20% per jaar. Wil jij extra aflossen op je hypotheek, naast de standaard maandelijkse aflossing? Dit moet je 30 dagen van tevoren aankondigen en het bedrag is minimaal € 500.  

Bouwdepot

Heb jij je oog laten vallen op een nieuwbouwwoning? Of wil je jouw nieuwe stulpje verbouwen? Dan krijg je te maken met een bouwdepot. Dit is een soort bankrekening waarop het geld wordt gestort dat jij leent voor de verbouwing of het bouwen van je nieuwe woning. Meestal heeft zo’n bouwdepot een maximale looptijd van 24 maanden, dit is ook zo bij IQWOON. Op het bouwdepot ontvang jij rente en deze staat bij de jonge geldverstrekker gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt.

Energiebesparende maatregelen kun je meefinancieren

Wil je investeren in energiebesparing in jouw nieuwe woning? Dan kan je maximale hypotheek oplopen tot 106% van de marktwaarde van de woning. Maar de maximale hypotheek is wettelijk vastgesteld op 100%. Hoe zit dat? Om zo’n verbouwing mee te financieren in de hypotheek, wordt de marktwaarde ná verbouwing uit het taxatierapport als leidend genomen. In andere woorden, je mag maximaal 106% van de koopsom aan hypotheek krijgen, maar je kunt niet meer lenen dan 100% van de marktwaarde ná verbouwing.

Verhuizen

Je bent er nu natuurlijk nog niet mee bezig, maar wat als je over een aantal jaar weer wilt verhuizen? Wat kun je dan doen met de hypotheek? Bij IQWOON mag je de hypotheek boetevrij aflossen als je verhuist. De oude hypotheekrente mag je meenemen naar je nieuwe hypotheek, ook als deze lager is dan de nieuwe hypotheekrente. Daar kleeft de voorwaarde aan vast dat je de nieuwe hypotheek afsluit binnen 6 maanden na het aflossen van de oude.

Overlijdensrisicoverzekering soms verplicht

We worden even somber: de kans bestaat dat jij komt te overlijden voordat je de hypotheek volledig hebt afgelost. Dat is natuurlijk een risico die de geldverstrekker wilt vermijden. Daarom stellen geldverstrekkers vaak een overlijdensrisicoverzekering (orv) verplicht. Zo ook IQWOON. Is de hypotheek hoger dan 80% van de waarde van de woning? Dan moet je voor het deel dat boven die 80% uitkomt, een orv afsluiten. Of je met of zonder NHG jouw hypotheek afsluit. Je bent overigens vrij om te kiezen voor de verzekeraar.

Actuele rente bekijken

Je bent nu helemaal bijgepraat over IQWOON. Wil je precies weten wat de actuele hypotheekrente is van IQWOON? Je bekijkt het in onze hypotheekrente vergelijker.



Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek