Intentieverklaring bij afsluiten hypotheek

Vaste arbeidsovereenkomsten worden schaarser. In de toekomst zullen er steeds meer flexwerkers komen in plaats van werknemers met een vast contract. Ook met een tijdelijk contract kun je een hypotheek afsluiten, maar de bank wil wel een intentieverklaring van jouw werkgever.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Vaste arbeidsovereenkomsten worden schaarser. In de toekomst zullen er steeds meer flexwerkers komen in plaats van werknemers met een vast contract. Ook met een tijdelijk contract kun je een hypotheek afsluiten, maar de bank wil wel een intentieverklaring van jouw werkgever.

Intentieverklaring

Intentieverklaring: minder vaste contracten

Een vast contract als harde eis stellen om een hypotheek te kunnen verstrekken, is steeds minder realistisch. In de praktijk zijn er nu eenmaal veel flexibele contracten in de omloop. Maar bij het verstrekken van een hypotheek zoeken de banken naar zekerheden. Dit vinden ze in het huis, want als de lasten niet meer voldaan worden kunnen ze het huis verkopen om de waarde uit te winnen. 

Banken zoeken ook naar zekerheden bij de klant zelf. Ze lenen liever geld uit aan een werknemer met een vast contract, dan aan een werknemer met een tijdelijk contract. Toch kan de werknemer met het tijdelijk contract beter in de arbeidsmarkt liggen en hierdoor meer zekerheden bieden dan de werknemer met de vaste arbeidsovereenkomst. Daarom kun je ook zonder vast contract vaak wel een hypotheek krijgen. Hier is de intentieverklaring voor in het leven geroepen.

Wat is een intentieverklaring?

In een intentieverklaring geeft de werkgever aan dat bij gelijkblijvend functioneren en als de bedrijfsomstandigheden het toelaten, het tijdelijk contract omgezet gaat worden naar een contract voor onbepaalde tijd. Door deze verklaring gaat de bank er voor de hypotheekverstrekking vanuit dat het inkomen blijvend is voor de toekomst. In hoeverre dit in de praktijk ook werkelijk omgezet gaat worden naar een vast contract doet niet ter zake.

Verschil tussen een intentieverklaring en een werkgeversverklaring

In een intentieverklaring geeft de werkgever aan dat de intentie bestaat om een tijdelijk contract om te zetten naar een vast contract. In een werkgeversverklaring geeft de werkgever alleen maar de inkomenssituatie weer. De intentie- is een onderdeel van de werkgeversverklaring, die alleen hoeft te worden ingevuld wanneer er geen sprake is van een vast contract.

Is een intentieverklaring gelijk te stellen aan een verlenging van het contract?

Nee, met de verklaring geeft de werkgever uitsluitend aan dat de intentie bestaat om het tijdelijke contract om te zetten naar een vast contract. De werkgever heeft met de ondertekening van de verklaring niet toegezegd dat er een vast contract gaat volgen.

Wat als de werkgever geen intentieverklaring wil afgeven?

Uit diverse rechtelijke uitspraken blijkt dat met een dergelijke verklaring geen vast contract af te dwingen is. Indien de werkgever toch blijft weigeren om de intentieverklaring af te geven, kan je hypotheekadviseur kijken naar je inkomen van de laatste 3 jaar. Als dit namelijk hoog genoeg is, kun je ook zonder intentieverklaring een hypotheek krijgen. 

Download ons gratis e-book 'De werkgevers- en intentieverklaring'  met handige informatie en belangrijke tips bij het invullen van deze verklaring. Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Lees alles over de werkgevers- en intentieverklaring  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek