ING Hypotheek: iets voor jou?

Eindelijk! Je hebt jouw droomhuis gevonden. Nu moet je nog op zoek naar een hypotheek die bij jou past. Hoe pak je dit aan? Zoals je weet, is een goed begin het halve werk. Bereid je daarom goed voor en kijk per aanbieder naar het rentetarief én alle voorwaarden. Vergelijk alles met elkaar. Zo krijg je een duidelijk beeld van jouw opties. Met zo’n groot aanbod op de markt kun je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Wij zetten van al onze hypotheekverstrekkers de belangrijkste zaken op een rij. In dit blog lees je meer over een ING Hypotheek.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 5 minuten

Eindelijk! Je hebt jouw droomhuis gevonden. Nu moet je nog op zoek naar een hypotheek die bij jou past. Hoe pak je dit aan? Zoals je weet, is een goed begin het halve werk. Bereid je daarom goed voor en kijk per aanbieder naar het rentetarief én alle voorwaarden. Vergelijk alles met elkaar. Zo krijg je een duidelijk beeld van jouw opties. Met zo’n groot aanbod op de markt kun je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Wij zetten van al onze hypotheekverstrekkers de belangrijkste zaken op een rij. In dit blog lees je meer over een ING Hypotheek.

ING Hypotheek: welk bedrijf zit er achter?

ING is een partij die je vast wel kent. De grootbank biedt meerdere financiële diensten en producten aan. Je kunt er sparen, beleggen en natuurlijk ook een hypotheek afsluiten. Het aanbod van soorten hypotheken is uitgebreid. Wat kun je bij ING van een hypotheek verwachten? En is het iets voor jou? We lichten in dit blog de belangrijkste onderdelen voor je uit.

Hypotheekrente

Je kunt kiezen tussen een vaste rente of variabele rente. Wil jij weten wat de actuele tarieven van ING zijn? Dat kan heel eenvoudig. Op onze site vind je een overzicht van de rentes en voorwaarden van al onze hypotheekverstrekkers.

De variabele rente verandert bij veel geldverstrekkers maandelijks. Bij ING bepaal jij hoe vaak dit gebeurt. Je kiest bij het afsluiten zelf de lengte van elke periode. Die duurt minimaal één maand en maximaal twaalf maanden. Voor de eerste periode geldt het tarief van de passeerdatum. Een variabele rente mag je voor hoogstens 25% van de hypotheek gebruiken. Voor de rest zet je de rente minstens vijf jaar vast.

Rentevaste periode
Wat als je wilt overstappen naar een nieuwe rentevaste periode? Dat kan altijd bij de ING. Let er wel op dat er vaak een verschil is tussen de rente die je betaalt en het actuele tarief. Als de nieuwe rente lager is moet je een boete betalen. Hierbij houdt de ING wel rekening met het standaard deel dat je boetevrije kunt aflossen.

ING hypotheek

Schuld-marktwaardeverhouding

Ga jij voor een vaste rente? Dan heeft bij ING de schuld-marktwaardeverhouding invloed op het rentetarief. Dit is de verhouding tussen jouw actuele hypotheekschuld en de marktwaarde van jouw woning. Het bepaalt of je een opslag of korting op jouw rentetarief krijgt. Let er trouwens wel op dat dit niet geldt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Een lagere verhouding betekent een lagere opslag of zelfs korting. Wil je weten met welke opslag- en kortingspercentages jij te maken krijgt? Kijk dan naar de tarieven van de dag waarop jouw offerte is getekend.

Schuld-marktwaardeverhouding verlagen
Hoe zorg je voor een lagere schuld-marktwaardeverhouding? Je hebt hier zelf invloed op door extra af te lossen of door eigen geld te gebruiken bij de koop van de woning. Stijgt de marktwaarde van jouw woning? Ook dat verlaagt de verhouding. Je moet dit dan wel zelf doorgeven aan ING om te kijken of dit jouw rentetarief beïnvloedt.

Welke soorten hypotheken zijn er?

Als je een hypotheek bij ING af wilt sluiten moet dit voor minstens € 30.000. Koop jij je eerste woning? Dan is vooral een annuïteitenhypotheek hypotheek interessant. Hierbij heb je namelijk recht op hypotheekrenteaftrek.

Op de overige hypotheekvormen heb je alleen nog maar recht op hypotheekrenteaftrek als je deze vóór 2013 hebt afgesloten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Bankspaarhypotheek. Ben je ondernemer of zzp’er? Ook dan kun je bij ING terecht.

Verder bieden ze een aflossingsvrije hypotheek aan. Als je deze nu afsluit kun je daarmee maximaal 50% van het huis financieren. In combinatie met een andere hypotheek betaal je dan het verschil.

Hypotheekofferte

Als je een hypotheekofferte van ING ontvangt, heb je twee weken de tijd om te beslissen. Ga je akkoord en zet je een handtekening onder de offerte? Dan is deze drie maanden geldig. Zo lang heb je de tijd voor de overdracht van het nieuwe huis. Tenzij je nog kiest voor een verlenging.

Offerterente of dagrente
Ga je voor een vaste rente? Bij ING kun je op twee manieren het tarief bepalen. Je kunt voor de offerterente kiezen. Dan geldt de hypotheekrente zoals die in de offerte staat. Of je kunt de dagrente nemen. Op de passeerdatum geldt het tarief van die dag. Dus is het tarief van die dag lager dan in de offerte staat? Dan krijg je de lagere rente. Je betaalt hiervoor trouwens wel een opslag van 0,25%.

Hypotheekofferte annuleren of verlengen
Heb je de hypotheekofferte ondertekend? Dan kun je deze niet meer kosteloos opzeggen. Annuleren kost 1% van de aangevraagde lening. Soms heb je meer tijd nodig om alles rond te krijgen. Dan is de offerte verlengen een optie. Hier staat wel een provisie van 0,5% tegenover. Kies je voor de dagrente? Dan werkt het anders. Je kunt dan gratis de offerte annuleren of verlengen.

Extra aflossen 

Je kunt bij ING per jaar maximaal 10% van de oorspronkelijk lening boetevrij extra aflossen. Hier zijn twee manieren voor. De eerste optie is een eenmalige extra betaling. Heb je genoeg budget om regelmatig extra geld af te lossen? Dan kun je dit ook op vaste momenten inplannen, bijvoorbeeld eens per kwartaal. En zodra je dit niet meer wilt, kun je het stopzetten. Er is ook een manier om onbeperkt boetevrij af te lossen. Dit kan wanneer een variabele rente opnieuw aangepast wordt of als een rentevaste periode eindigt.

Verhuizing

Ga je verhuizen? Dan kun je de rentevoorwaarden meenemen. Soms krijg je wel te maken met een korting of opslag voor het rentepercentage. Zorg ervoor dat je binnen een half jaar na aflossen van je huidige hypotheek een nieuwe offerte aanvraagt bij ING. Je kunt de voorwaarden meenemen voor het bedrag dat je tot dan hebt terugbetaald. Wil je meer lenen dan het bedrag dat je hebt afgelost? Dan sluit je voor dat extra bedrag een nieuwe hypotheek af tegen actuele rentes.

Overbruggingskrediet
Als je gaat verhuizen moet je goed nadenken over hoe je dit financiert. Heb je al een hypotheek bij de ING? Dan kun je een overbruggingskrediet afsluiten nog voordat je de oude woning verkoopt. De maximale looptijd van dit krediet is 24 maanden. Je begint met een rentevaste periode van 12 maanden. Na 12 maanden wordt de rente opnieuw bepaald.

Overlijdensrisicoverzekering

Wat gebeurt er als jij of je partner komt te overlijden? Dan kun je bij ING binnen 6 maanden de hele hypotheek boetevrij aflossen. ING verplicht een overlijdensrisicoverzekering niet altijd, in tegenstelling tot veel andere hypotheekverstrekkers. Toch is het verstandig om dit wel af te sluiten. Je vermindert zo namelijk de lasten voor de nabestaanden.

Bouwdepot

Als je nieuwbouw koopt of je nieuwe huis wilt aanpakken, kun je de (ver)bouwkosten meefinancieren in de hypotheek. Het geld dat daarvoor nodig is komt in een bouwdepot. Het minimale bedrag dat je daar bij de ING in kunt stoppen is € 15.000. Dit minimum is er bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie overigens niet.

Hulp nodig?

Naast ING zijn er nog veel meer hypotheekaanbieders. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het maken van jouw keuze? Een van onze hypotheekadviseurs helpt je graag met jouw zoektocht naar de juiste hypotheek.

Actuele hypotheekrentes

Ben je er nog niet aan toe om nu al je hypotheek te regelen, maar wil je wel graag de stand van de rentes in de gaten houden? Dat kan gemakkelijk met de hypotheekvergelijker.



Annika Bolhuis
Annika werkte tussen 2015 en 2017 bij Knab. In die tijd schreef ze verschillende artikelen over het regelen van je geldzaken.



Deel via:
Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek