Hypotheek nieuwbouw: 6 zaken waar je mee te maken krijgt

Energieneutraal of energiezuinig, lage onderhoudskosten en een huis dat helemaal naar jouw smaak is ingedeeld. Een nieuwbouwwoning heeft nogal wat voordelen. Maar hoe werkt een hypotheek nieuwbouw eigenlijk? En waar moet je rekening mee houden als je een huis koopt dat nog niet af is? 
Gepubliceerd
30 oktober 2017
Laatst geupdate
2 mei 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 30 oktober 2017
- Laatst geüpdate: 2 mei 2019
- Leestijd: 2 minuten

Energieneutraal of energiezuinig, lage onderhoudskosten en een huis dat helemaal naar jouw smaak is ingedeeld. Een nieuwbouwwoning heeft nogal wat voordelen. Maar hoe werkt een hypotheek nieuwbouw eigenlijk? En waar moet je rekening mee houden als je een huis koopt dat nog niet af is? 
Meerwerk nieuwbouw-489913-edited

Hypotheek nieuwbouw: eerst de koop- /aanneemovereenkomst

Voor de meeste nieuwbouwprojecten geldt een lotingsprocedure. Zodra je dan bent ingeloot, kun je de koop-/aanneemovereenkomst tekenen. Hiermee koop je de grond en geef je de aannemer de opdracht om de woning te bouwen.

Bij sommige projecten word je niet ingeloot, maar moet er minimaal een bepaald percentage huizen verkocht zijn voordat de bouw van start gaat. Dit zijn vaak de iets minder populaire projecten. Je moet dan wachten met het regelen van je hypotheek totdat het afgesproken percentage huizen is verkocht.

Omgevingsvergunning
In sommige gevallen moet je een omgevingsvergunning aanvragen voordat jouw toekomstige woning gebouwd kan worden. Hierin staan afspraken over onder andere de veiligheid, gezondheid, de buren en de omgeving. Je kunt voor die tijd alvast je hypotheek regelen. De bouw moet echter wel nog even op zich laten wachten.

Bouwrente

Bouwrente is een term die je vaak tegenkomt als je nieuwbouw koopt. Het is de rente die de aannemer doorberekent als hij al kosten heeft gemaakt terwijl jij nog geen hypotheek hebt afgesloten. Dit bedrag zit vaak inbegrepen in de grondprijs, maar soms is er ook sprake van bouwrente terwijl jij de koop-/aanneemovereenkomst al hebt getekend. Je kunt dit bedrag meefinancieren in je hypotheek. Maar vaak is het voordeliger om het zelf te betalen.

Bouwdepot

Is de hypotheek voor jouw nieuwbouwwoning rond? Dan wordt eerst de grond en enkele bouwtermijnen betaald. Het geld wat er dan nog over is, wordt in het bouwdepot gestort. Vanuit daar worden vervolgens alle facturen van het bouwbedrijf betaald.

Renteverlies

Een andere term die je vaak tegenkomt als je nieuwbouw koopt, is renteverlies. Dit is de rente die je betaalt terwijl je nog niet in de woning woont. Het werkt ongeveer als volgt. Je hypotheek is al rond, dus je betaalt rente en aflossing. Tegelijkertijd ontvang je rente over het bedrag dat in het bouwdepot staat. Doordat je steeds meer betaalt aan de aannemer, wordt het bedrag in het bouwdepot minder. Het gevolg: je ontvangt minder rente. Het rente- en aflossingsbedrag aan de geldverstrekker blijft echter wel hetzelfde, dus naarmate de bouw vordert, nemen je hypotheeklasten toe.

Renteverlies kun je vaak meefinancieren in je hypotheek. Of dat voor jou ook voordelig is, kun je het best bespreken met een hypotheekadviseur.

Extra meerwerk

Bij de meeste nieuwbouwprojecten heb je de koop-/aanneemovereenkomst met daarin wat standaard werkzaamheden. Maar misschien wil je niet de standaard keuken of badkamer die bij het project horen. In dat geval kun je extra meerwerk laten uitvoeren. Daar betaal je natuurlijk ook extra voor. Let op: de kosten voor het meerwerk moeten in verhouding staan met de koopsom of de totale stichtingskosten van de woning. Je kunt dus niet al te veel meerwerk laten uitvoeren. Over het algemeen kun je standaard meerwerk meefinancieren in je hypotheek, want het vermeerdert immers de waarde van je woning.

De oplevering

Zodra de woning klaar is, vindt de oplevering plaats. Op deze dag bekijk je samen met de aannemer de woning. Loop je tijdens de oplevering tegen gebreken aan? Dan worden die genoteerd. Deze moeten dan binnen drie maanden na de oplevering worden hersteld. Tijdens de oplevering krijg je ook de sleutel. Gefeliciteerd, de nieuwbouwwoning is van jou!

Wil jij je verder verdiepen in het kopen van nieuwbouw en het regelen van een nieuwbouw hypotheek? Download dan ons gratis e-book ‘Nieuwbouw kopen’.


Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles over het kopen van nieuwbouw, inclusief de hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek