Hypotheek Nationale-Nederlanden: wat staat jou te wachten?

Staat jouw droomwoning te koop? Of ben je nog op zoek naar de ware? Het kan zomaar ineens raak zijn! Als het zover is, wil je natuurlijk snel schakelen. Dus verdiep jij je nu alvast een beetje in de hypotheek, zodat je daar straks niet al te veel tijd meer aan kwijt bent. Dan heb je namelijk vast genoeg andere dingen aan je hoofd, zoals bedenken welk kleurtje de muur krijgt. Je kunt bij heel veel verschillende aanbieders terecht voor het afsluiten van je hypotheek. Nationale-Nederlanden is er daar een van. Lees in dit blog wat deze partij te bieden heeft.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
3 juni 2019
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 3 juni 2019
- Leestijd: 5 minuten

Staat jouw droomwoning te koop? Of ben je nog op zoek naar de ware? Het kan zomaar ineens raak zijn! Als het zover is, wil je natuurlijk snel schakelen. Dus verdiep jij je nu alvast een beetje in de hypotheek, zodat je daar straks niet al te veel tijd meer aan kwijt bent. Dan heb je namelijk vast genoeg andere dingen aan je hoofd, zoals bedenken welk kleurtje de muur krijgt. Je kunt bij heel veel verschillende aanbieders terecht voor het afsluiten van je hypotheek. Nationale-Nederlanden is er daar een van. Lees in dit blog wat deze partij te bieden heeft.

Nationale Nederlanden-878244-edited.jpg

Hypotheek Nationale-Nederlanden: gaat dit ‘m worden?

Veel nieuwbouwkopers regelen de financiering voor hun droomwoning bij Nationale-Nederlanden (NN). Terecht, want NN biedt hele goede voorwaarden en een goede rente voor nieuwbouwwoningen. Je kunt een lening bij NN direct afsluiten bij deze partij zelf. Weet jij nog niet zeker of je met deze geldverstrekker in zee wilt gaan? Dan kun je ook naar een onafhankelijke hypotheekadviseur stappen, waar je kunt kiezen uit meerdere geldverstrekkers.

Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden
Twijfelde je om een hypotheek bij Delta Lloyd af te sluiten? Dan is onderstaande informatie ook interessant voor jou. In 2017 is Delta Lloyd namelijk samengegaan met Nationale-Nederlanden. 

Hypotheekrente

Als je een lening afsluit, ontkom je niet aan rente betalen. Over veel geld dat je voor lange tijd leent kan dat bedrag flink oplopen. Hmm… het is dus geen slecht idee om goed te checken welke banken een lage hypotheekrente bieden. 

Vergeet niet dat de voorwaarden ook belangrijk zijn! Je zit vast niet te wachten op een boete als je gaat verhuizen of extra wilt aflossen. Een nadeel van een Nationale-Nederlanden hypotheek, is dat het rentecontract vast staat. Dit in tegenstelling tot sommige andere geldverstrekkers waar je rente omlaag gaat als je al een groot deel van de lening hebt afgelost. 

Vaste of variabele rente?

Heb je de knoop doorgehakt welke geldverstrekker het wordt? Dan staat de volgende vraag alweer voor de deur. Wil je de hypotheekrente vastzetten? En zo ja: voor hoeveel jaar? Variabele hypotheekrente is meestal lager dan vaste. Maar je weet zeker dat jouw hypotheekrente hetzelfde blijft tijdens de rentevaste periode. Je koopt hiermee dus eigenlijk zekerheid over je maandlasten.

Welke hypotheekvormen kun je afsluiten bij Nationale-Nederlanden?

Bij deze geldverstrekker kun je kiezen uit meerdere hypotheekvormen. Voor welke jij in aanmerking komt, hangt ervan af of jij je eerste woning koopt of dat je al een huis hebt en een hypotheek Nationale-Nederlanden.

Ga jij je eerste woning kopen? 
Wie voor het eerst een hypotheek afsluit, is wettelijk verplicht deze volledig af te lossen. Je hebt de keuze uit de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Met beide aflossingsvormen betaal je elke maand een stukje van de lening terug. Daarnaast betaal je ook maandelijks hypotheekrente over het openstaande deel van de lening. Na 30 jaar is de woning helemaal van jou!

Ga jij je tweede of volgende woning kopen? 
Heb jij nu al een hypotheek Nationale-Nederlanden? Bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek of een bankspaarhypotheek? Als je gaat verhuizen is het mogelijk om dat bedrag mee te nemen naar je volgende woning. Dat kan tot maximaal 50% van de woningwaarde van het huis dat je gaat kopen. Koop je een duurdere woning? Dan moet je het nieuwe deel van je lening wel volledig terugbetalen in 30 jaar tijd. Je kiest zelf of je dat annuïtair of lineair gaat aflossen.

Rekenvoorbeeld:
Stel: je hebt voor je eerste koopwoning een aflossingsvrije hypotheek van € 300.000. Hierover heb je de afgelopen jaren wel hypotheekrente betaald maar niet afgelost. Je gaat nu je tweede woning kopen van € 450.000. Je kunt dan € 225.000 (= de helft van € 450.000) als aflossingsvrij deel meeverhuizen en je sluit een nieuw hypotheekdeel af van € 225.000. Je bent wettelijk verplicht om elke maand een stukje van je “nieuwe afgesloten” € 225.000 af te lossen. Van het oude aflossingsvrije deel á € 225.000 betaal je -obviously- niks terug, maar je betaalt hier wel rente over.

Hypotheekofferte

Geldverstrekker, hypotheekvorm en rentevaste periode gekozen? Tijd om de hypotheekofferte aan te vragen. Als je ondernemer bent duurt dit bij NN langer dan als je in loondienst werkt. In de hypotheekofferte staat precies hoeveel jij kunt lenen tegen welke voorwaarden. Het aanbod blijft zes maanden geldig. Koop je een nieuwbouwhuis? Dan is de offerte zelfs negen maanden geldig. Wel zo handig als het nog een tijdje duurt tot de bouw begint.

Als de ondertekende offerte is teruggestuurd, gaat NN aan de slag om jouw lening definitief in orde te maken. Hoef je alleen nog maar je handtekening te zetten onder de hypotheekakte bij de notaris.

Extra aflossen

Per kalenderjaar mag je bij Nationale-Nederlanden maximaal 10% boetevrij aflossen. Heb je een lening van € 200.000? Dan mag je bovenop je “normale maandelijkse aflossing” elk jaar € 20.000 aflossen. Mocht je een keertje een financiële meevaller hebben dan kan extra aflossen de moeite waard zijn.

Verhuizing

Heb je al een eigen huis en wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Dan los je de openstaande hypotheekschuld af bij de verkoop van je woning. De notaris die de overdracht regelt vraagt hiervoor een aflosnota op bij NN. Mocht de opbrengst van de verkoop niet voldoende zijn om je schuld af te lossen, dan blijf je met een restschuld zitten.

Hypotheek meeverhuizen 
Voor je nieuwe huis kun je bij NN een hypotheek afsluiten tegen dezelfde voorwaarden als je huidige lening bij deze partij. Dit heet “meeverhuizen” en betekent dat de hoofdsom van je lening, de hypotheekrente en de gekozen rentevaste periode hetzelfde blijven voor je nieuwe woning.

Nieuwe hypotheek afsluiten
Je kunt er ook voor kiezen een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen andere voorwaarden. Slim als je wilt profiteren van de huidige historisch lage hypotheekrente!

Overbruggingskrediet

Heb je je woning verkocht, maar is de sleuteloverdracht bij de notaris nog niet geweest? Dan kun je bij Nationale-Nederlanden een overbruggingskrediet afsluiten om alvast de overwaarde op je oude woning te gebruiken voor de aankoop van je volgende woning. Heb je € 50.000 overwaarde? Dan kun je maximaal € 50.000 extra lenen als overbruggingskrediet, totdat je woning verkocht is. Bij de verkoop los je het overbruggingskrediet in één keer af.

Wat gebeurt er bij overlijden?

Als je een hypotheek afsluit voor meer dan 80% van de marktwaarde van de woning, eist de geldverstrekker dat je een overlijdensrisicoverzekering hebt. Wel zo’n veilig idee! Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat jouw nabestaande(n) niet met een enorme hypotheekschuld zit(ten) opgescheept mocht jij komen te overlijden. In dat ongelukkige geval keert de verzekering gegarandeerd een bedrag uit waarmee de hypotheek (deels) kan worden afbetaald.

Bouwdepot

Heb je een huis op het oog dat nog verbouwd moet worden? Of koop je een nieuwbouwhuis vanaf de bouwtekening? Dan krijg je te maken met een bouwdepot. Dit is een aparte rekening, waarop (een deel van) het geld van je hypotheek wordt gestort. Vanaf deze rekening worden direct de facturen van de aannemer betaald. 

Weten welke hypotheekverstrekker momenteel de laagste hypotheekrente heeft? Dat kan gemakkelijk online met de hypotheekvergelijker.


Lees ook deze artikelen



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.


Deel via:
Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek