Hypotheek afsluiten: 8 tips om geld te besparen op je lasten

De meeste mensen sluiten een hypotheek af met een looptijd van 30 jaar. Dat is een lange tijd om te veel te betalen. Niet zo gek ook dat jij op zoek bent de perfecte lening met de laagste hypotheeklasten. Maar hoe pak je dat aan? Met deze tips kun jij straks een goede hypotheek afsluiten zonder te hoge maandlasten.
Laatst geüpdatet
2 januari 2025
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 2 januari 2025
- Leestijd: 2 minuten

De meeste mensen sluiten een hypotheek af met een looptijd van 30 jaar. Dat is een lange tijd om te veel te betalen. Niet zo gek ook dat jij op zoek bent de perfecte lening met de laagste hypotheeklasten. Maar hoe pak je dat aan? Met deze tips kun jij straks een goede hypotheek afsluiten zonder te hoge maandlasten. 

hypotheeklasten-besparen.jpg

Tips bij het afsluiten van je hypotheek

Ben jij aan het azen op de perfecte hypotheek met lage maandlasten? Een lage hypotheekrente klinkt dan heel aantrekkelijk. Maar zie ook de voorwaarden niet over het hoofd. Met de juiste aandachtspunten kies jij straks een hypotheek voor je woning die ook nog eens goed aansluit bij wat je nodig hebt. Scroll maar eens door de volgende acht tips en vind een voordelige hypotheek die bij je past. 

Tip 1: kijk niet alleen naar hypotheekrente

Het is verleidelijk om een hypotheekverstrekker te kiezen die de laagste rente aanbiedt. Maar kijk ook verder. Het is namelijk belangrijk om te kiezen voor hypotheekvoorwaarden die nu en in de toekomst bij je passen. Met een lage hypotheekrente lijk je in eerste instantie geld te besparen. Maar als hier ongunstige voorwaarden aan verbonden zitten, kunnen deze je op de lange termijn duur komen te staan.

Een voorbeeld: in sommige gevallen kun je de hypotheekofferte niet verlengen. Hierdoor krijg je vaak een scherper rentetarief. Toch kom je in de problemen als de offerte afloopt voordat de overdracht plaatsvindt bij de notaris.

Tip 2: vergelijk verschillende geldverstrekkers

De geldverstrekker waar je al jaren een betaalrekening hebt, voelt misschien vertrouwd. Maar past deze ook het beste bij de lening voor jouw woning? Sommige aanbieders hebben fijne spaar- en betaalregelingen, maar dit zegt niets over de hypotheekvoorwaarden. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het vinden van een passende hypotheek en vergelijkt daarbij transparant de verschillende partijen.

Tip 3: check jouw mogelijkheden

Lijkt die ene woning ver buiten jouw bereik? Soms is er een mogelijkheid om de financiering toch rond te krijgen. Zo maken mensen die hun eerste huis kopen onder voorwaarden kans op een Starterslening en kunnen woningeigenaren bijvoorbeeld een overbruggingskrediet aanvragen. Hiermee kun je de overwaarde van je huidige woning lenen om je nieuwe woning te financieren. 

Tip 4: kies voor zekerheid

Een variabele hypotheekrente die marktconform daalt klínkt misschien fijn, maar het levert minder prettige situaties op als de rente omhoog schiet. Misschien had je eerst een relatief goedkope hypotheek, maar kun je nu opeens de maandlasten niet meer dragen. Daarnaast is de rente momenteel historisch laag, de kans dat ‘ie nog lager wordt is niet heel groot. Met een rentevaste periode zet jij je hypotheekrente voor een bepaalde tijd vast en weet je precies waar je aan toe bent.

Let op: Welke rentevasteperiode het beste past bij jouw financiële situatie hangt af van een aantal factoren. Je hypotheekadviseur kan je hierover het beste adviseren.

Tip 5: zet je eigen geld verstandig in

Heb je voldoende eigen middelen? Bijvoorbeeld een goedgevulde spaarrekening? Het kan slim zijn om wat extra geld in je woning te stoppen. Je hypotheek is daardoor waarschijnlijk lager, wat ook lagere maandlasten met zich meebrengt.

Eigen geld inbrengen is bij een bestaande woning sowieso onvermijdelijk, omdat je niet de volledige kostprijs mag lenen. Tegenwoordig mag je namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen, terwijl het kopen van een huis je altijd meer kost. Dit komt door de bijkomende kosten, zoals kosten voor het hypotheekadvies en de notaris.

Geld in de stenen stoppen, of niet?
Door je hypotheekschuld zo laag mogelijk te houden, betaal je minder rente. Daarnaast valt je lening hierdoor misschien in een lagere risicoklasse, waardoor je rentetarief zo laag mogelijk blijft. Let wel op dat je zo minder spaarrente ontvangt en eventuele inkomsten uit beleggingen misloopt. Bovendien is het verstandig om een financiële buffer te hebben, mocht bijvoorbeeld je auto plotseling kapot gaan. Bedenk dus goed hoe jij jouw eigen geld het beste in kunt zetten.

Tip 6: houd rekening met de toekomst

Wil je straks eerder met pensioen, of ben je van plan om de studiekosten van je kinderen op je te nemen? Dit kan van invloed zijn op jouw maandelijkse bestedingsruimte. Denk daar nu al over na, zodat je straks met een gerust hart je kids uit kunt zwaaien richting hun eerste college.

Tip 7: mix and match jouw aflosvorm

Maak van de mogelijkheid gebruik om hypotheekvormen te combineren. Sinds 2013 moet je verplicht maandelijks aflossen als je voor het eerst een hypotheek afsluit. Je hebt dus alleen de keuze uit een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Maar je mag deze vormen ook combineren. Zo kom je tot een aflosvorm die perfect bij jou past.

Tip 8: je hoeft het niet alleen te doen

Last but not least: bespreek jouw situatie met een hypotheekadviseur. Hij of zij neemt jouw wensen onder de loep en kijkt wat de opties zijn. Zo weet je zeker dat je de beste hypotheek afsluit voor jouw situatie. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. Want je weet nooit of je koopkracht erop voor- of achteruit gaat

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur. Dan weet je direct waar je aan toe bent. 



Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek