Huizenmarkt 2018: overbieden eerder regel dan uitzondering

Tienduizenden euro’s overbieden om een woning te kunnen kopen: we horen het steeds vaker. Vooral in grote steden en de randstad lijkt het noodzakelijk te zijn. Maar hoe zit het nu echt in de huizenmarkt 2018? Knab heeft de cijfers van circa 1.500 klanten erop nageslagen en met elkaar vergeleken. In dit artikel zetten we de uitkomsten op een rij.
Gepubliceerd
16 april 2018
Laatst geüpdatet
21 september 2018
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 11 april 2018
- Laatst geüpdate: 21 september 2018
- Leestijd: 3 minuten

Tienduizenden euro’s overbieden om een woning te kunnen kopen: we horen het steeds vaker. Vooral in grote steden en de randstad lijkt het noodzakelijk te zijn. Maar hoe zit het nu echt in de huizenmarkt 2018? Knab heeft de cijfers van circa 1.500 klanten erop nageslagen en met elkaar vergeleken. In dit artikel zetten we de uitkomsten op een rij.

huizenmarkt 2018 bieden boven marktwaarde

Huizenmarkt cijfers en overbiedingen

In de media lees je steeds vaker over een oververhitte huizenmarkt. De vraag naar woningen neemt toe en het aanbod wordt schaarser. Dat, in combinatie met de laagblijvende hypotheekrente, zorgt ervoor dat woningen sneller én voor een hogere prijs verkocht worden. Vooral dat laatste zien we terug in onze cijfers.

In het eerste kwartaal van 2018 werd er in 32% van de gevallen boven de marktwaarde geboden, zo blijkt uit het onderzoek. En niet zo’n beetje ook: landelijk ging het om gemiddeld € 4.750 meer. Dat bedrag ligt iets lager dan het eerste kwartaal van 2017. Toen werd er gemiddeld € 5.575 overboden.

Huizenmarkt 2018 euro's boven marktwaarde

Een vertekend beeld

Volgens Erik Slijkoord, hypotheekadviseur bij Knab, is de achterblijvende groei bij het overbieden te verklaren.

‘’De overbieding tegenover de marktwaarde geeft een vertekend beeld. Als je een hypotheek wilt afsluiten, wordt de waarde van de woning vastgesteld door een taxateur. In de huidige oververhitte huizenmarkt wordt deze waarde vrijwel gelijk getrokken met de koopsom. Dit, omdat de buurt juist door die overbiedingen extra gewild lijkt te zijn. Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht waarin overbiedingen leiden tot hogere prijzen en uiteindelijk weer tot meer overbiedingen.’’

Beginnende huizenkopers bieden minder hoog

Het verschil tussen mensen die een eerste of volgend huis kopen is groot. Beginnende huizenkopers bieden in 28% van de gevallen over de marktwaarde, een stijging van 2% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Bij zogeheten ‘doorstromers’ ligt dit percentage hoger, namelijk op 37%. Dat is 6% minder dan dezelfde periode een jaar eerder. Het verschil is wellicht te verklaren doordat ‘doorstromers’ zelf ook hun woning verkopen boven de marktwaarde.

hoe vaak wordt er geboden boven de marktwaarde

Regionale verschillen: Leiden is oververhit

Als we de media mogen geloven, zijn de verschillen tussen de Nederlandse steden groot. En dat zien we terug in onze cijfers. In Leiden wordt het meest overboden: gemiddeld € 9.494. Op de voet gevolgd door Alkmaar en - hoe kan het ook anders - Amsterdam, waar respectievelijk € 9.286 en € 7.905 wordt overboden.

gemeenten waar het meest wordt overboden

Sommige steden gaan niet mee in de hype

Het is nog niet zo dat het overbieden óveral de normale gang van zaken is. In Dordrecht gaan er bijvoorbeeld nog steeds huizen weg voor minder dan de woningwaarde. Wel is duidelijk dat het bieden boven de marktwaarde geen uitzondering meer is.

gemeenten waar het minst wordt overboden

Let op: in bovenstaande tabellen is er alleen gekeken naar plaatsen waar minimaal 10 woningen zijn verkocht.

Provincies en steden waar veel wordt overboden

In onderstaand overzicht vind je de provincies en bijbehorende steden waar het meest wordt overboden.

Noord-Holland
In Noord-Holland werd er bij 237 verkochte woningen gemiddeld € 6.857 boven de marktwaarde geboden. De stad waar het meest wordt overboden, is Alkmaar. Daar wordt gemiddeld € 9.286 overboden. Daarna volgt Amsterdam, waar de gemiddelde overbieding van de verschillende stadsdelen samen op € 7.905 uitkomt.

Zuid-Holland
In Zuid-Holland werd er bij 323 verkochte huizen gemiddeld € 4.684 boven de marktwaarde geboden. Dit gemiddelde wordt flink naar boven getrokken door Leiden, waar gemiddeld € 9.494 wordt overboden. Daarna volgt Rotterdam. Daar wordt gemiddeld € 7.389 boven de waarde geboden.

Noord-Brabant
In Noord-Brabant wordt er bij 153 verkochte woningen gemiddeld € 4.591 boven de woningwaarde geboden. Dat ligt lager dan het gemiddelde van de stad Breda: daar wordt namelijk gemiddeld € 6.299 boven de marktwaarde geboden. Ook in s’-Hertogenbosch zijn mensen bereid meer te betalen voor een woning, namelijk gemiddeld € 3.233.

Friesland
Koop je een woning in Friesland? Dan is het goed om te weten dat een woning er wordt gekocht voor gemiddeld € 3.705 meer dan de marktwaarde. Dit is gebaseerd op 111 verkochte woningen. In Leeuwarden is dit bedrag zelfs nog hoger, namelijk gemiddeld € 6.650.

Overige provincies

Ook in de overige provincies wordt er flink boven de woningwaarde geboden. De koploper is Utrecht waar, door een paar uitschieters, gemiddeld € 9.293 boven de marktwaarde wordt geboden. Daarna volgen Gelderland (gemiddeld € 5.378), Limburg (gemiddeld € 4.919), Drenthe (gemiddeld € 3.398), Zeeland (gemiddeld € 3.705), Overijssel (gemiddeld 2.670) en Groningen (gemiddeld 2.410). In Flevoland wordt het minst geboden boven de marktwaarde, namelijk ‘slechts’ € 1.165.

Pas op voor de gevaren van overbieden

Erik Slijkoord, hypotheekadviseur bij Knab, spreekt zijn zorgen uit: ‘’De hypotheekrente staat nu historisch laag, waardoor het gunstig is om geld te lenen. Maar hij kan ook zomaar ineens omhoog schieten. Ben je tegen die tijd genoodzaakt om je huis te verkopen? Dan bestaat de kans dat je met een restschuld blijft zitten. Het is belangrijk dus dat je je bewust bent van de gevaren van bieden boven de vraagprijs.’’

Overbieden eerder regel dan uitzondering

De cijfers uit het onderzoek bevestigen grotendeels de cijfers die worden verspreid door landelijke media. Bieden boven de marktwaarde is in de meeste steden eerder regel dan uitzondering. Vooral in grote steden, zoals Leiden, Alkmaar en Amsterdam. Slechts in enkele gemeenten is er nog geen sprake van een oververhitte huizenmarkt.

Sta jij op het punt om een bod uit te brengen en wil je zeker weten dat je een redelijke prijs betaalt voor de woning? Download dan dit gratis e-book ‘Bieden en onderhandelen’ vol tips en uitleg. Achterin vind je ook gelijk een handige voorbeeldbrief, waarmee je direct een bod kunt plaatsen.Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles wat je wilt weten over bieden op een huis - met voorbeeldbrief!  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek