Huis kopen op veiling: kan dat?

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 28 mei 2019
  • 4 minuten

Een executieveiling vindt plaats als een huis gedwongen wordt verkocht, bijvoorbeeld omdat de eigenaar de hypotheek niet meer kon betalen. De verkoopprijs op een veiling ligt meestal ruim onder de taxatiewaarde van de woning: het klinkt dus voordelig om op deze manier een huis te kopen. In de praktijk zijn het vooral vastgoedhandelaren die op executieveilingen afkomen, maar ook als particulier kun je meebieden. Als je op deze manier een woning wilt kopen, dan moet je jezelf wel goed voorbereiden. Huis kopen op veiling: waar moet je allemaal rekening mee houden?

Huis kopen op veiling

Huis kopen op veiling: hoe werkt het?

De executieveiling bestaat uit twee delen: allereerst is er een veiling bij opbod en daarna volgt er een veiling bij afslag. De eerste veiling is bedoeld om de inzetsom te bepalen. Bij de tweede veiling begint de veilingmeester bij een hoger startbedrag dan deze inzetsom en telt vanaf dit bedrag af, totdat iemand “mijn” roept. Dit wordt ook wel afmijnen genoemd. Degene die “mijn” roept wordt de koper van het het huis.

Het kan een goed idee zijn om iemand me te nemen die bekend is met het veilingproces, bijvoorbeeld een makelaar of een notaris. Het gaat allemaal erg snel tijdens zo'n executieveiling: voor je het weet gaat het huis aan je neus voorbij.

Regel de financiering van tevoren

Het is van groot belang om de financiering van tevoren op orde te hebben. Wanneer je een huis koopt op een veiling is de koop namelijk definitief. Er zijn geen ontbindende voorwaarden. Een huis kopen onder voorbehoud van financiering is niet mogelijk. Ben jij de hoogste bieder, dan ben je verplicht om het huis af te nemen. Bij sommige executieveilingen moet je voor aanvang een bewijs van voldoende financiële middelen te laten zien, bijvoorbeeld een bankgarantie.

Bijkomende kosten huis kopen op veiling

Een huis kopen brengt altijd extra kosten met zich mee. Wanneer je een huis koopt op een veiling, dan koop je een bestaande woning waarvoor je overdrachtsbelasting moet betalen. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor het opknappen van het pand.

Verder draai jij als koper op voor de veiling- en de notariskosten. Het is belangrijk om te weten of er beslagen zijn gelegd op het huis. Deze komen voor de rekening van de nieuwe eigenaar. De notaris is verplicht de bijkomende kosten te vermelden, vooraf of tijdens de veiling. Vraag altijd naar de exacte kosten.

Woning bezichtigen?

Het lijkt dus handig om de woning die je op het oog hebt eerst goed te bekijken. Vooral als de koop definitief is, wil je natuurlijk precies weten of het huis echt bij je past en of er nog veel aan moet gebeuren. Maar vreemd genoeg is het bezichtigen van het huis is in de meeste gevallen helemaal niet mogelijk. De eigenaar van het huis dat wordt verkocht wil meestal niet meedoen aan een bezichtiging.

Er staat nu echter een wetsvoorstel klaar dat hier verandering in moet brengen. Straks is de eigenaar verplicht om de woning open te stellen voor bezichtiging. Nu ben je voor informatie over bijvoorbeeld de oppervlakte van de woning, de fundering en eventuele aanwezige huurders; afhankelijk van informatie van de veilingwebsite of de desbetreffende notaris.

Wet executieverkoop woning

De nieuwe wet op executieverkoop van woningen moet het voor particulieren makkelijker maken om mee te bieden op veilingwoningen. Voor sommige woningen wordt het ook mogelijk om via internet een bod uit te brengen. De nieuwe wet is opgesteld om een einde te maken aan prijsafspraken tussen vastgoedhandelaren, waarmee de kosten van geveilde woningen kunstmatig laag gehouden worden. 

Waar je verder aan moet denken

Nadat het hoogste bod is uitgebracht op het huis, bepaalt de verkoper van de woning (meestal een bank) of het huis ook daadwerkelijk aan de bieder gegund wordt. Vindt de bank het bod te laag, dan gaat de koop niet door. Wanneer de bank wel tevreden is met het bod, dan maakt de notaris een akte van gunning op. Heb je een huis op een veiling gekocht? Sluit dan direct alle benodigde woonverzekeringen af.

Huis kopen op veiling een goed idee?

Koop alleen een huis op de veiling als je echt geïnteresseerd bent in een bepaalde woning én je zeker weet dat je deze kunt betalen. Neem zeker een expert mee naar de veiling die je kan bijstaan tijdens het bieden. Soms kun je tot een paar weken voor de veiling een onderhands bod uitbrengen bij de notaris. Informeer hiernaar bij het veilinghuis. Wouter Adamse
Dit artikel is geschreven door Wouter en wordt je aangeboden door Knab


Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek