Einde rentevaste periode: wat kost je hypotheek oversluiten?

Einde rentevaste periode in zicht? Dan kun je maandelijks misschien geld besparen! Het is verstandig om eens te onderzoeken of het rendabel is voor jou om je hypotheek over te sluiten en iedere maand wat extra geld over te houden in je portemonnee. Maar vergis je niet: oversluiten is niet gratis. Welke kosten komen er kijken bij het oversluiten van je hypotheek aan het einde van de rentevaste periode?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
5 juni 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 5 juni 2019
- Leestijd: 3 minuten

Einde rentevaste periode in zicht? Dan kun je maandelijks misschien geld besparen! Het is verstandig om eens te onderzoeken of het rendabel is voor jou om je hypotheek over te sluiten en iedere maand wat extra geld over te houden in je portemonnee. Maar vergis je niet: oversluiten is niet gratis. Welke kosten komen er kijken bij het oversluiten van je hypotheek aan het einde van de rentevaste periode?

Kosten oversluiten hypotheek einde rentevaste periode

Einde rentevaste periode: blijven bij je bank?

Zo’n drie maanden voordat je rentevaste periode afloopt, krijg je een nieuw renteaanbod van jouw huidige geldverstrekker. Dit aanbod is vrijwel altijd beter dan het huidige percentage dat je betaalt, maar het hoeft alsnog niet het beste aanbod uit de markt te zijn. Kijk eens rond en onderzoek wat de mogelijkheden zijn voordat je een beslissing maakt.

Waarom zou je oversluiten?

Het is waarschijnlijk al een flinke tijd geleden dat je je hypotheek afsloot en in die tijd is er vast het een en ander veranderd in je persoonlijke en professionele situatie. Dan kan het zijn dat een andere geldverstrekker voorwaarden heeft die beter bij jou passen. Hypotheekrentes en tarieven kunnen namelijk flink verschillen per hypotheekaanbieder. Tijd om daar eens goed gebruik van te gaan maken!

Moet je boeterente betalen?

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat je, als je jouw hypotheek laat oversluiten, een boete moet betalen. Besluit jij een nieuwe hypotheek af te sluiten of een nieuw rentepercentage vast te leggen, dan krijgt de bank niet meer de benodigde rente-inkomsten om de gemaakte kosten te dekken. Dit verlies wordt gecompenseerd door de boeterente. Maar goed nieuws! Als jij tegen het einde van de rentevaste periode zit, hoef je dit waarschijnlijk niet te betalen.

Geen boeterente, wel kosten

Let op: ook al hoef je (waarschijnlijk) geen boeterente te betalen (dit moet je wel altijd laten berekenen door je geldverstrekker), je betaalt alsnog kosten voor het oversluiten van je hypotheek. Voordelig is wel, dat deze gemaakte oversluitkosten fiscaal aftrekbaar zijn. We zetten de kosten even voor je op een rij.

Hypotheekadvies

Wil jij overstappen naar een andere geldverstrekker, dan zul je je opnieuw moeten laten adviseren door een hypotheekadviseur. Dit brengt uiteraard ook weer kosten met zich mee. De tarieven hiervoor verschillen per hypotheekadviseur. 

Hypotheekakte

Ook als je jouw hypotheek oversluit, moet je naar een notaris om de hypotheekakte te ondertekenen. Dit is wettelijk bepaald. De notaris treedt op als onafhankelijke derde partij, zoals je waarschijnlijk nog wel weet van toen je je oorspronkelijke hypotheek afsloot. Een bezoekje aan de notaris om je oude hypotheek te beëindigen en de nieuwe in te schrijven, gaat je in dit geval ongeveer € 750 euro kosten.

Taxatierapport

Om een nieuwe hypotheek af te sluiten, eisen veel geldverstrekkers dat je je huis opnieuw laten taxeren. Het kan namelijk zijn, dat je woning in waarde is gedaald of gestegen. De waarde van je huis is een belangrijke basis voor de hoogte van je hypotheek. De taxatiekosten liggen rond de € 350.

Nationale Hypotheek Garantie

Het kan natuurlijk zo zijn, dat jij bij het afsluiten van je huidige hypotheek geen recht had op Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar dat je hier nu wel voor in aanmerking komt. Let op: je kunt alleen oversluiten naar een hypotheek met NHG als je aan woningverbetering doet en dus gaat verbouwen. Deze verbetering moet blijken uit het taxatierapport. Voor NHG betaal je een afsluitprovisie van 1% over je hele hypotheek.

Hypotheek oversluiten: ook voor jou?

Blijf je bij je huidige geldverstrekker, of sluit je toch over nu je rentevaste periode is afgelopen? Het is een kostbare keuze, maar wel erg belangrijk. Het zou toch zonde zijn als jij veel te veel blijft betalen voor je hypotheek! Zet voor jezelf alle zaken op een rij met onze gratis checklist 'Rentevaste periode loopt af' en kijk of oversluiten voor jou rendabel is.Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Je rentevaste periode loopt af, en nu?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek